Алън Пийз

Твърде прибързано слагаме край на връзките си

Адриана Попова 04 November 2012

Алън и Барбара Пийз

Австралиецът Алън Пийз цял живот продава неща. На 10 г. започва с продажба на домакински гъби за миене от врата на врата, последните 40 г. продава вижданията си за отношенията между мъжете и жените от държава на държава. Средногодишно изнася по 100 лекции в цял свят, едновременно управлява бизнеса си с недвижими имоти и звукозаписната си компания. Със съпругата си Барбара пишат абсолютни бестселъри като „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“, „Защо мъжете лъжат, а жените плачат?“. Двамата са женени от 20 г., имат две деца и бракът им изглежда обвит в розов облак. Според Алън това се дължало на факта, че съпругата му винаги се стараела да изглежда във форма и двамата никога не използвали очила в спалнята си, защото те били атрибут на старостта. Странното е, че Алън Пийз, който с книгите и лекциите си по приложна психология отдавна е станал милионер, не е психолог по образование. „Подходът ми се различава принципно от научния. Докато учените изследват действителността, но не правят нищо с нея, аз се интересувам от това, което работи.“

В книгата си “Езикът на тялото в любовта” цитирате данни, според които през 2020 г. 25% от всички жени в западния свят ще бъдат самотни. Какво да правим, за да не останем сами?
Да се разбираме по-добре едни други. Всеки иска другият да прилича повече на него, но това, което наистина трябва да разберем, е защо сме различни, да приемем тези разлики, да се научим да ги обичаме и да живеем с тях. Твърде прибързано слагаме край на връзките си в наши дни. Мъжете и жените са различни и винаги сме били. Няма по-добри или по-лоши. И тези разлики могат да бъдат надмогвани, иначе животът ни ще бъде постоянна бъркотия.

В същата книга твърдите, че е добре жените да носят яркочервено червило, а мъжете да ходят с тридневна брада. Защо?
Тридневната брада е знак за високи нива тестостерон и е привлекателна за жените, защото показва зрелост. Тя е знак, че мъжът би бил добър партньор за размножаване. Червилото е стар египетски трик отпреди 4000 години. Целта му е да сигнализира сексуална възбуденост, защото когато жената се възбуди, устните, гърдите и гениталиите й се изпълват с кръв и се зачервяват. Яркото червило за мъжа е знак, че жената е готова да бъде ухажвана и да намери партньор за съвокупление. Прави я по-привлекателна, кара мъжете да гледат и да спрат да слушат. Внимавайте обаче, колежките ви няма да са във възторг от това.

Как да се държи една жена с колегите си мъже? Триковете за срещи важат ли и в този случай?
Трябва да сте внимателни в компанията на мъже в професионална обстановка. Жените трябва да мислят като мъже и да действат като мъже (в рамките на разумното), в противен случай може да ги приемат като сексуални обекти. Доказано е например, че жените, които излъчват прекалена женственост по време на бизнес среща, не са възприемани сериозно. На интервю за работа носете ярко червило само ако кандидатствате за позиции като козметичка, продавачка на дрехи и танцьорка на пилон. Няколко съвета: на работното място използвайте червила с неутрални цветове, панталони вместо поли и очила вместо лещи. Това ще помогне да ви приемат по-сериозно.

Не се ли механизират твърде много отношенията мъже-жени с тези съвети за прелъстяване? 1-2-3 и резултатът е гарантиран. Не е ли това погрешно в еволюционен аспект? Може би не всички хора са родени да имат връзка и да създадат поколение.
Нищо не е гарантирано с уменията, на които учим глупавите си читатели, но поне ви показваме как да увеличите драстично шансовете си за успех в играта на любов. Живеем в свят, в който моногамията е норма, и ни трябват разбирателство и умение, за да останем лоялни, заедно и все така лудо влюбени един в друг. Тези неща не са част от нашата еволюционна направа, затова трябват да бъдат управлявани, ако искате да останете щастливи с партньора си. Защото докато жените са по-скоро серийни моногамистки, мъжете клонят повече към полигамия. Този разговор е изключително сериозен.

Езикът на тялото променя ли се с възрастта?
Докато растем или стареем, се изразяваме по различни начини. Един тийнейджър например използва повече жестикулации, особено когато се опитва да привлече противоположния пол или да впечатли приятели, или за да си осигури място в йерархията. Човек на 40 години е по-фин и сигурен в движенията си, а 80-годишният е по-ограничен физически. Въпреки това деликатните сигнали като погледите или жестовете с ръка не се променят особено.

Когато се запознахте с Барбара, използвахте ли някои от собствените си съвети, които предлагате на читателите?
Абсолютно! За Барбара изкарах всички номера от торбата. Тя беше идеалът ми за жена и бях готов на всичко, за да я докопам! Повечето хора са срамежливи, когато срещнат някого, който наистина им спира дъха. Абсолютно ясно я накарах да разбере, че я искам в живота си. Трябва да ти стиска, но си струва!

Каква е тайната на дългия ви брак?
Трябваше да разберем защо се караме толкова много. Мислехме, че само ние се караме така, но излезе, че мъжете и жените навсякъде спорят по едни и същи начини за едни и същи проблеми. Ние разбираме различията помежду си и работим с тях, а не срещу тях. Ако откриеш нещо у някого, което не ти харесва, по-добре е да свикнеш и да се научиш да живееш с това, отколкото да се опитваш да го промениш.


Три грешки при интервю за работа:

Стискането на ръцете: дръжте дланта си вертикално и стискайте толкова силно, колкото вас ви стискат, за да създадете положително първо впечатление. Избягвайте да ръкостискате над бюрото, това ви натиква в «губеща» позиция. Минете вляво от бюрото, за да стиснете ръка.
Избягвайте да говорите прекалено много. Хора с висок статут и постижения използват кратки, ясни изречения, така че не се отплесвайте, ще ви оценят лошо за това.
При влизане в стаята се движете с равномерна скорост. Хората без самочувствие правят чести «смени на предавката» и това издава, че са уплашени.


Алън Пийз гостува у нас през ноември, презентацията му ще бъде на 7-и в НДК. България е 64-ата държава, която той посещава като лектор: „Чувам страхотни неща за България и с нетърпение очаквам да дойда. В замяна ще ви предложа методи как да подобрите общуването на работното си място и във връзките си, да накарате хората да се почувстват привлечени към вас и ще ви дам някои съвети за езика на тялото, които ще променят начина, по който хората ви възприемат. Не пропускайте срещата, тя може и да промени живота ви!“
За информация: http://allanpease.eu/bg/
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР