Лияна - една успяла жена на 29

Лияна Мелик-Пашаева притежава заедно с баща си три фериботни линии, верига от пекарни със собствена мелница, хотел Даунтаун...

Мариана Антонова 01 May 2003

Лияна Мелик-Пашаева притежава заедно с баща си три фериботни линии, верига от пекарни със собствена мелница, хотел Даунтаун... Освен това е президент на нашумялата продуцентска къща Жокер медия, довела у нас по време на дните на Русия големия Никита Михалков и световно известния Кремълски балет.

Фотография Светослав Караджов
Знам, че си единствено дете от брака на руски арменец и българка. Какво в теб е руско, какво арменско и какво българско? По-лесно мога да кажа кое в мен е от майка ми, кое - от баща ми. Емоциите, упоритостта, силата на духа 100% са от баща ми. От майка ми съм взела нещо, което винаги се старая да крия: лесно съм ранима.

Как се справяш с това свое качество, занимавайки се с бизнес? Да не забравяме, че съм завършила в Швейцария с бакалавърска степен по мениджмънт и психология и магистърска по международен бизнес. Колкото до ранимостта, вече се понаучих да не съм толкова мнителна и да не се притеснявам много от приказките на хората.

Ти видя бизнес на практика, когато дойде в България. Да. Първо започнах с нещата, които съм учила - малко маркетинг, малко мениджмънт, малко реклама, връзките с обществеността. Лека-полека започнах да се занимавам с доста други дейности. Сега наблюдавам маркетинга на целия холдинг, помагам и на управителите на нашия хотел Даунтаун. Любимото ми дете в холдинга обаче е Жокер медия. Тя беше създадена по моя идея. Кръстих я на най-силната, най-печеливша карта. Впрочем играя карти от 6-годишна. Баща ми и баба ми ме научиха.

Как минава един твой ден? Сутрин винаги ставам в 7 часа. Не закусвам, пия кафе със захарин, гримирам се за 10-15 минути. Не обичам да закъснявам за работа, затова ставам час и половина по-рано. Като пристигна в офиса, не си тръгвам, докато не си свърша всичките задачи. Може да е в 6 часа следобед, а може да е в 1-2 часа през нощта. Рядко обядвам, вечерям много стабилно, макар да знам, че това е най-неправилният начин на хранене. Като оправдание се старая да ям здравословна храна - хляб Бонус, телешко и пилешко месо, риба, салата.

Пазиш ли диети? Случвало ми се е да качвам за един месец 5 кг и после да ги свалям също толкова бързо. Най-голямата ми слабост е шоколадът. Когато имам шоколадов ден, забравям за здравословното хранене. Шоколадовият ден започва от сутринта и завършва, когато си легна - само шоколад. После се чувствам много виновна.

Друга твоя женска слабост? Харесва ми да се отнасят към мен внимателно, да ми подаряват цветя. Скъпите подаръци малко ме стряскат. Много обичам, когато събеседникът ми ме кара да се чувствам жена.

Значи харесваш мъже кавалери? Нямам определен тип мъже, които харесвам, има качества, които много ценя - вътрешна сила на характера, чувство за хумор, интелект. И според мен - не знам, може би защото ми се е случвало да попадам на мъже с комплеси, един мъж никога не трябва да се страхува да покаже някаква своя слабост. До такава степен трябва да е уверен в себе си, че когато я покаже, да не се страхува, че жената ще го възприеме като слаб.

Е, да, но когато мъжът не е на твоето социално ниво, е малко трудно да не се комплексира. Социалното ниво не е толкова важно, важен е потенциалът, който носи в себе си. Един мъж може да започне кариерата си като шофьор и да стигне далече, ако има достатъчно ум, амбиция и желание да го направи.

Виждаш ли се с деца около себе си? Задължително. Обичам деца и ми се иска да имам колкото се може повече. Е, за много може би няма да имам време, но минимум ще са две. Когато човек има собствен бизнес, е много по-лесно да си избира графика за работата, за семейството, за децата. Така че, живот и здраве, ще съчетая тези неща може би в близко бъдеще.

Нека сега да поговорим за рожбата на твоя интелектуален труд - Жокер медия. Какви са амбициите ти за нея? Доста бързо се наложихме, което дори малко ме учудва. Имаме страшно много планове. Първо, да представим през есента в България златото на хан Кубрат, което е в Ермитажа, и филмите на Никита Михалков. Започнахме и един балкански проект "Музика вместо наркотици". Жокер медия е член на организацията "Борба против наркоманията и наркотрафика" към Интерпол и ни е възложено да организираме културните събития покрай това движение. Така че вече сме организирали турнета, концерти, фестивали.

Как реагираш, когато разбереш, че някой те лъже? Ще простя, не съм злопаметна, но може би вече никога няма да се доверя. Ако човекът е направил гаф, е по-добре да дойде и да ми каже в очите. Ще го оценя, дори до известна степен ще се възхитя на силата на духа му.

Имаш ли си твои страхове? Когато нещата се получават и всичко ми се отдава, за мен светва червена лампичка, че нещо не е наред, и започвам да проверявам направеното. Човек има нужда от тези свои страхове, за да не си вярва повече, отколкото трябва. Другото, от което ме е страх, е да не нараня някого, дори без да искам. Когато не съм права, поемам дъх и се извинявам. Горд човек съм, но не до степен да не го направя.

Имаш ли талисман, които да е винаги с теб? Имам си любими неща, които нося с мен или са около мен вкъщи или в кабинета ми: снимки на близки хора, в портмонето - висулчица против уроки, която наскоро ми подари една приятелка, малка икона на Свети Георги. Имам си слабост - плюшените играчки. Стаята ми е пълна с тях и ми става драго, когато приятелите ми подаряват такива малки неща, които за мен означават много.

Рождният ти ден е в началото на май. На колко години ставаш? На 29. Никога не съм си крила годините, може би вече ще трябва да започна да го правя.

Какво е отношението ти към пластичните операции? Би ли си направила? Ако не вреди на здравето, ако жената се чувства добре и не изглежда смешно - например 70-годишна с лице на момиченце, защо не. Вероятно един ден ще ми се наложи. И предполагам, че ще я направя.

Любим парфюм? Булгари и Диор Адикт - тежки, трапчиви аромати.

Любима дреха? Панталонът.

Любим спорт? Тай-бо. За мен това е най-добрият начин за психическо разтоварване, макар че временно не тренирам. Когато го правех, инструкторът идваше у дома в 6.30 ч. сутрин, за да не пречи спортът на работата ми.

Какво харесваш най-много от тялото си? Трапчинките и очите. Когато трапчинките са на бузите ми, а в очите ми има искри, значи всичко е добре. Обичам да се смея.

Склонна ли си да отидеш при човек, който да ти предскаже бъдещето? О, да. Аз съм безумно любопитна и макар че не вярвам на много неща, съм ходила при врачки, екстрасенс, правили са ми хороскоп, предсказвали са ми бъдещето... Само магии не съм правила. Не отричам нетрадиционните способности на някои хора, но се отнасям внимателно към съветите им. Защото ако подредиш живота си така, че да отговаря на това, което ти казват, ти променяш кармата си. Нямам до себе си ясновидец, до който да се допитвам за бизнеса или за личния си живот. Смятам, че съм достатъчно разумна, за да мога да преценявам без чужда помощ. Сама си вземам решенията, сама си нося отговорността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР