Олег Ламикин

Да благодарим на Бог, че ни е направил всеядни

Мариана Антонова 03 October 2012

Да благодарим на Бог, че ни е направил всеядни

Олег Ламикин е дипломиран терапевт и невропатолог със специализации по психотерапия и източна рефлексотерапия. Бил е вицепрезидент на Асоциацията на лекарите на мануалната терапия в Русия. Четири години поред е избиран за най-добър лечител в страната си и има златен медал от Асоциацията на лекарите на природната медицина. В момента е президент на Международна академия „Система за саморазвитие на човека Жим Лам“, предлагаща задочно и дистанционно обучение. Последната му книга, излязла на нашия пазар (ИК “Жануа”), е със заглавие „За вкусен и полезен живот“ и предлага пълна система за хранене и прочистване на организма според древната тибетска практика Жим Лам.

Г-н Ламикин, какво представлява системата за хранене, която предлагате в книгата си?  Преди всичко искам да подчертая, че не съществува никаква система на хранене и не е нужно да се придържаме към каквито и да било диети. Съществува приспособяване на организма към мястото, където живее - температура, изгрев, залез, влажност, вятър и т. н. Затова системата на хранене, която предлагаме, дава възможност на човека да ползва всички продукти, които обичайно яде. Важното е да се съобразим с това, че истинското хранене трябва да съответства на строежа на хранителната ни система. А тя не бива да отхвърля никакви продукти освен тези, които вредят на здравето, като алкохол, никотин, продуктите с изкуствени химически добавки. И да не забравяме, че природната система на хранене на хората предполага лека обработка на храната. Примерно да изпечем месото и нищо повече.
Съобразявате се също и с енергията Ин и Ян в храната.  При всяко хранене продуктите трябва да са съчетани така, че да има баланс между двете енергии. Примерно, ако искате да се охладите, употребявате повече храни Ин. Ако пък искате да се стоплите - повече храни Ян. Трябва да се има предвид, че при загряване, при употреба на сол и подправки храната става по-плътна и повече Ян. Ако пък я разредим с вода или добавим захар или оцет - повече Ин. Храната действа в организма около 8 часа. И ако е подбрана и приготвена правилно, тя те зарежда за това време с енергия. Не бива да забравяме и правилото за количеството - колкото шепите на двете ти ръце. С правилно хранене може да се излекуват 90% от болестите.
Смятате също и че хранителните продукти трябва да се приемат в определен ред.  Започва се с тези, които имат най-много вода и се обработват най-бързо в стомаха. Последни са, които се обработват най-бавно, обикновено това е месото. Затова ние първо пием, после ядем салата, следва гарнитурата и накрая месото. По време на хранене, половин час преди това и половин час след не бива да пием вода, защото тя разрежда стомашния сок и слюнката. Освен това, като пиете по време на ядене, се увеличава обемът на стомаха, задстомашната жлеза се натоварва повече, в червата отива необработена храна и се появяват киселини.
Не е ли по-лесно да се храним разделно?  Най-лесно за организма е да обработи един продукт, но разделното хранене не оправда очакванията ни. Даже създателят му се отказа от него. Така че този тип хранене съвсем не е удобен за живота. Затова нашата система предлага целия спектър от продукти, чрез които организмът да си набави определените микроелементи и витамини за деня.
Не сте привърженици също на вегетарианството и на суровоядството. Хората искат да преминат на суровоядство или вегетарианство, защото стомахът много лесно се справя с този вид храна. Ако обаче ядем само постно, се лишаваме от аминокиселината, която се съдържа единствено в животинските продукти, и трябва допълнително да вземаме хранителни добавки. Тъй като месото се обработва в стомаха, при вегетарианците той остава без работа и понижава своята киселинност, а именно тя е преграда за бактериите, които приемаме през устата или носа. Ако е висока, те веднага умират. Ако е ниска, проникват в червата, оттам в черния дроб и т. н. Преди мислех, че нашите близки родственици, маймуните, ядат само банани. После разбрах, че 30% от храната им е животинска. Единственият вегетарианец сред маймуните е горилата. При животните вегетарианци храносмилателният тракт е различен от нашия. Стомахът на кравата например има няколко отделения и прилича на книжка. По структура нашият хранителен тракт прилича на този на прасето, което е всеядно. При храненето на хората трябва само да се спазва пропорцията 2 части месна храна, 3 части растителна.
Четох обаче, че слонът живее дълго именно защото е вегетарианец.  Това е легенда. Слоновете живеят, докато не им се изтъркат зъбите. Кралят на Тайланд има любим слон, който хранят много добре, разбира се. Сега е на около 80 години и зъбите му вече два пъти са подсилвани изкуствено. И понеже такива големи зъби се лекуват трудно, той скоро ще умре. Т.е. 80 години за слон е изключително много. Между другото и стомахът на слона се отличава от нашия.
Друг момент от вашата система е, че трябва да се храним във времето, когато органите на стомашно-чревния тракт са активни. Всеки орган има активност от 2 часа през деня, после постепенно се изключва и почива. Органите се включват и изключват един след друг и тази последователност никога не се нарушава. Най-благоприятно е да се храниш сутрин между 5 и 11 часа. За това време можеш да хапнеш 2 пъти. Сутрин може да се яде по-тежка храна, даже месо. Следващото време, когато е хубаво да се храни човек, е от 1 до 3 следобед. После около 6-7 часа вечер с по-лека храна. По този начин може да хапвате 4 -5 пъти през деня и никога няма да имате проблеми със стомашно-чревния тракт, а ако имате, бързо ще отшумят. 90% от хората по света страдат от гастрит или язва поради деформация на стомаха вследствие на неправилно хранене. А визуално се получава онова досадно коремче, което виси над бикините и не може да се прибере дори с интензивен фитнес. Стомахът трябва да се върне, където му е мястото. И това става с правилно хранене.
И с различни упражнения, които сте показали в книгата си. За стомаха са „гладен вълк“ и „лодка“. Може да се правят по един път на ден, но не по-малко от 15 минути час след или преди хранене. Тези упражнения силно въздействат на стомашно-чревния тракт и позволяват не само да го регулираме, но и да намалим обема на стомаха. Най-опасно за жените е отпускането на бъбреците и матката и то започва от отпускането на стомаха. Когато той отново се върне на мястото си, постепенно и другите органи се повдигат. Ако обаче се храните правилно, органите няма да се отпуснат.
Защо толкова държите, докато приготвяме храната и докато ядем, да сме положително настроени? Защото храната на 98% се състои от вода, а вие знаете, че водата записва всичко, което мислите. Ако готвите ядосани, този яд стои 8 часа в нея. Затова е добре по време на готвене и хранене да се молим, да слушаме хубава музика за добро настроение. Ако пък сте в ресторант, зарадвайте се на храната като на подарък и благодарете на господ, че ви я е дал. От това тя може даже да промени химическия си състав така, че да ви донесе здраве. Неслучайно във всички религии преди хранене хората се молят.
Вашата молитва за храна?
Благодаря ти, Господи, че си ми дал храна и здраве, и моля те, продължавай да ме храниш, запази здравето на мен и близките ми. Задължително завършвате с амин, което означава „наистина така“.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА СТЕГНАТ СТОМАХ
„гладен вълк“

Осигурява ни не само плосък корем и здрава храносмилателна система, а и силни полови органи и ясно мислене. Насочваме топъл поток от любов и благодарност към стомаха си. Можем да поставим длани под слънчевия сплит. Веднага ни става топло там, където сме дразнили организма с гореща храна или с алкохол. Заставаме изправени, краката са малко над ширината на раменете, леко свити в коленете. Вдишваме през носа. Стараем се да дишаме с корема. За контрол можем да поставим ръка на гърдите. Те не бива да се движат. Издишваме докрай и леко се навеждаме напред. Движението е съпроводено с прибиране на корема. В самия край на издишването задържаме дъха. Издишваме. Вдишваме, гълтаме корема нагоре под ребрата и свиваме нагоре и навътре перинеума, като напрягаме всички мускули в тази зона. Завъртаме се около вертикалната си ос - най-напред главата, после торса, като си помагаме с ръце. Задържаме за малко, после издишваме, отпускаме корема и се връщаме в изходна позиция.

„лодка“
Прекрасна лечебна гимнастика за мускулите на корема, профилактика на гръбначното изкривяване и на много други проблеми с гръбначния стълб. Лягаме по корем на пода, изпъваме ръцете и краката и се протягаме. Стараем се да се отпуснем, а после се напрягаме силно и извиваме гръбнака. Ръцете и краката се повдигат максимално нагоре, главата - също. Започваме да се люлеем като лодка първо напред с опиране на гърдите, после назад до долния край на корема. Можем да продължим движението, като леко се накланяме на едната страна и на другата по равен брой пъти.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР