Жаклин Кенеди

Най-обожаваната вдовица „проговори“ след 50-годишно табу.

Адриана Попова 23 September 2012

Четири месеца след убийството на съпруга й Джон Кенеди в Далас Жаклин Кенеди сяда пред магнетофона на носителя на „Пулицър“ Артър М. Шлезингер-младши за серия от интервюта. Годината е 1964-а, Джаки е едва на 34 и току-що е загубила чувството си за цел в живота. По нейно желание разговорите остават в запечатано хранилище в продължение на почти 50 години и сега се публикуват със съгласието на дъщеря й Керълайн.

След смъртта на Джон Кенеди Жаклин дава още само две други интервюта. Едното е публикувано в сп. „Лайф“, а бележките от другото са запечатани за 100 години – до 2067-а. Тя не оставя никаква биография или мемоари. В некролога й в „Ню Йорк Таймс“ в деня след смъртта й през 1994 г. пише: „Мълчанието й относно миналото и особено за годините на брака й с президента Кенеди винаги е било донякъде мистерия.“ Ето защо казаното от нея пред Артър М. Шлезингер предизвика световен интерес. Книгата е издадена у нас от ИК „Сиела“.
Интервютата са за десетте години след брака на Жаклин и Джон Кенеди и засягат политическата му кариера като сенатор и президент. В тях не се говори например как двамата са се запознали във влака от Вашингтон за Ню Йорк през 1948 г., когато тя „бъбри за кратко с един вежлив, слаб, висок, млад конгресмен с въздълга червеникава коса“. Нито за сватбата им през 1953 г. след „спазматично ухажване“ от негова страна (думите в кавички са от записки на Джаки). Както и за прочутите му любовни афери. Целта на интервютата е да обрисуват президента, но в тях естествено прозира личността на самата Жаклин, която още преподавателите й в пансиона Портър в Кънектикът определят като „упорита, непочтителна и високоинтелигентна“.

Кой чука на вратата
Всеки ден точно в 7,15 камериерът на Джон – афроамериканецът Джордж, почуква на вратата на президентската спалня. Джон става, отива в своята спалня и закусва там. Джаки звъни за своята закуска или си доспива. После децата нахлуват при баща си и пускат с пълна сила анимационни филмчета по телевизора. Насред целия този шум Кенеди се опитва да чете новинарските сводки. После взема вана. Докато той се къпе, децата нахлуват в банята. Малкият Джон пуска да плуват във водата всевъзможни патета и розови прасета. Кенеди обича децата да се въртят край него. Често казвал на Джаки: „Доведи ми децата.“ Дори да са заспали, тогава Джаки трябвало да ги събуди. Преди да отиде в кабинета си, Джон непременно се отбива в стаята на Джаки, за да я види. Докато е в Белия дом, задължително дремва следобед. Точно за 45 минути, като не забравя да облече пижама. Заспива моментално.

Египетска гривна за годишнина от сватбата
За десетата годишнина от сватбата им Джон изненадва Джаки с трийсет различни кутии с подаръци, от които тя трябва да си избере един. Тя се спира на старинна египетска гривна, защото вижда, че съпругът й харесва най-много нея. Изработена в Александрия, гривната представлява златна лента във формата на змия.

О, агънцето ми
Г-жа Кенеди смята, че нейно задължение е да създаде ведра обстановка в дома си, която да разтоварва президента от грижите му. Избягва да го пита за болезнени теми в управлението на САЩ. Веднъж си позволява да спомене за някакъв проблем и той й отговаря: „О, Господи, агънцето ми, целия ден съм се занимавал с това, моля те, не ми го напомняй отново.“

Индира, захапала лимон
Джаки изобщо не харесва Индира Ганди, която по онова време придружава баща си Джавахарлал Неру при обиколките му. Намира я надута, с вечно вкисната физиономия, сякаш захапала лимон. Според нея Индира Ганди е от онези жени, у които се натрупва отрова в резултат на несполуки в любовта и брака. Тя гледала на Кенеди с подозрение, защото той „толкова очевидно изискваше взаимоотношение, при което мъжът да е водещата фигура, а жената да го следва като негова съпруга”. Джаки признава, че съставя мнението си според мнението на съпруга си. „Как бих могла да имам собствени политически виждания? Естествено, че неговите бяха най-добрите“, казва тя. Заради подобни изказвания г-жа Кенеди не е точно любимка на феминистките.

Порцелановата дама среща руската мечка
При срещата между съпруга й и Хрушчов във Виена тя общува по протокол със съпругата и дъщерята на съветския лидер. Когато Джаки пали цигара, рускините казват: „Не бива да пушите прекалено много, съветските жени не пушат.“ Все я питат дали е завършила техникум (Джаки е следвала в Сорбоната, в университета в Гренобъл и се дипломира в университета „Джордж Вашингтон“). По време на балетно шоу Джаки седи до Хрушчов и му казва, че балерините му обръщат особено внимание. Хрушчов отговаря: „Не, не, те не обръщат внимание на мен, а на вашия съпруг. Той е толкова млад и красив, че никога не бива да го пускате сам на държавни посещения.“ Заговарят се за кучетата, които руснаците пращат експериментално в космоса. Джаки знае имената им наизуст – Стрелка, Белка и Лайка. Пита Хрушчов дали не може да й подари някое от техните кученца. Два месеца по-късно потни служители на съветското посолство й доставят едно ужасено животинче направо от лабораторията за космически изследвания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР