Биляна Петринска

За да сте щастливи, правете неща, от които ви е страх.

Адриана Попова 20 September 2012

Забелязах актрисата Биляна Петринска на семинара „Перспективи за щастие“, организиран от фондация Credo Bonum. Поканени бяха лектори от цял свят, и то не самопровъзгласили се гурута, а сериозни учени и практици – психолози, социолози, статистици, антрополози: белгийският писател Лео Борманс, икономистите Кристиан Бьорнскоу и Андрю Кларк, психолозите Ванеса Кинг и Шимон Еделман, социологът Ян От, Ранди Тейрън, разработила учебна програма по щастие за деца. От българска страна лектори бяха Мирослава Радева и Харалан Александров. На семинара се разбра, че най-щастливата страна в света е Дания, че България е в дъното на класацията (на 149-о място от 157 държави), че монархиите и бракът правят хората малко по-щастливи от републиките и съжителството, че щастието е заразно и се предава дори при разговор по телефон. При контакт с щастлив, смеещ се човек личното усещане за щастие скача с 25%!!!



Биляна, защо решихте да дойдете на семинара „Перспективи за щастие“?
В такъв период съм. Човек трябва да намира време да мисли за душата си. Много хора са ми казвали, че съм слънчев оптимист. Но за това трябват усилия. Всекидневни. Това се учи. Иначе за семинара разбрах от моя приятелка - Владина Цекова, много позитивен и раздаващ се човек. Идеята на фондация Credo Bonum в лицето на г-жа Цветелина Бориславова е прекрасна.

Кое за вас беше най-полезно от чутото, вашето лично откритие?
Знаете ли, всичко, което се чете в книгите от този тип или се случва на подобни семинари, не е откритие. Душите ни го знаят. Само дето сме го забравили или нямаме достатъчно вяра и сили да го реализираме. Тук срещаш себеподобни, търсещи хора, с които да размениш мисли, чувства, емоции. И това вече е вид щастие.

Кой от съветите бихте прилагали в живота си?
Усмивката. И нагласата, че нещата ще се случат, а не, че ще пропаднат. Да имаш време за себе си. Когато се почувстваш унил - да научиш нещо ново. Старанието да си в компанията на позитивни и градивно настроени хора. Това се предава. Както и че добрата дума обезоръжава.

Кое ви прави щастлива и кое – нещастна?
Натъжавам се, когато не съм разбрана. Но най-вече когато не мога да се надскоча. Аз се старая да бъда по-добра от себе си и когато усетя страх, се натъжавам от слабостта си. Когато попадна в компанията на хора, които не вярват в нищо, нещо в мен се „надига като пред буря”. Такива хора искат да променят света, но себе си никога. Скоро се возих при един таксимеров шофьор, който направи куп нарушения, и когато го попитах. „Защо го правите, аз не бързам толкова“, той самодоволно каза: “Е, да, ама аз бързам. За други клиенти.” Каза ми, че има по-големи проблеми, на които трябва да се обръща внимание, които да се осъждат и коригират. Не, казах аз, проблемите започват именно от такива малки на вид незначителни неща, които са в наша власт да променим.

Имате ли някакъв „трик“ за оправяне на настроението?
Дишане, мълчание, разходка. Дори само в квартала. Намираш си ново хоби, занимание. Задаваш въпроси, искаш да се учиш. Чувството за хумор е МНОГО важно. Автоиронията е велик лек. Трябва да бориш страха в себе си. Прави неща, от които те е страх.

Как бихте коментирали факта, че българите се чувстват толкова нещастни?
Има нещо в генезиса ни. Тук е странно да признаеш, че си happy. Защото така ставаш автоматично различен, някакъв “враг”. Странно е да си усмихнат и позитивен, защото те нарочват за надменен фукльо или луд. Не говориш много за постиженията си, защото ще ти завидят. Криеш, не споделяш. А щастието е споделяне. Тогава то се размножава.

Как си представяте щастието?
Усещането да си на прав път. Да даваш и да получаваш добро. То е в повторяемостта на малките неща. Както и любовта, то е движение, действие, а не пасивно състояние и съзерцание. Ако имаш нагласата да го “видиш” и ако имаш себепознанието за това какво искаш, ще ти се случва. Щастието е миг, не е крайна цел. Няма напълно щастлив или нещастен човек. То е поглед към нещата, избор. Фиксиране върху възможностите, а не върху негативите. Или както се казва в книгата на Робин Шарма: Пътят е щастието.


Малки трикове
(от семинара „Перспективи за щастие“, организиран от фондация Credo Bonum)

Вземете един далекоглед. Помислете си, че с него може да се фокусирате върху нещо, което ви прави щастливи, или върху някой проблем. От живота получавате това, върху което се фокусирате. (Съвет на Лео Борманс, автор на „Световната книга на щастието“, основател на движение за щастие)
Направете си дневник на благодарността. Може да е тетрадка, която стои на нощното ви шкафче. Всяка вечер преди заспиване записвайте в нея три неща, за които сте благодарни в този ден. Това може да са: изядох много вкусен кроасан, еди-кой си ми се усмихна, направиха ми много хубава прическа. Ако 28 дни попълвате дневника, може да увеличите усещането си за щастие до 25%. (Съвет на Ранди Тейрън, основател на „Проект щастие“)
Дишай-издишай. Намислете си два цвята. Нека единият да асоциира с щастие, спокойствие, другият със стрес. Например розово и червено. Изправете се на стола, вдишайте дълбоко, като си представяте, че се изпълвате с розов цвят. Издишайте червения. Идеално средство за разтоварване преди изпит, презентация, дълъг полет, при висене в задръстване. (Съвет на Ранди Тейрън)


10 правила за щастие
Да даваш
Да се свързваш
Да изпробваш
Да си признателен
Да се пречистваш
Да имаш посока
Да си гъвкав
Да си емоционален
Да приемаш
Да си съзнателен
(От Ванеса Кинг, съветник на фондация „Активност за щастие“)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР