От какво се уплаши Том Круз

Това не е обикновен холивудски развод. Тук не става въпрос за изневери, секс и пари

Деяна Ангелова 28 August 2012

Това не е обикновен холивудски развод. Тук не става въпрос за изневери, секс и пари. Една майка искаше да спаси детето си от опасното влияние на сциентологията. Един баща бе принуден да се откаже от детето си, за да запази имиджа на сциентологията. Това не бе нито брак, нито развод между двама души. Защото винаги са били трима: Тя, Той и Сциентологията.

Когато преди около месец Кейти подаде молба за развод, успя да изненада не само света, но и съпруга си. Том не подозираше нищо. С помощта на баща си, влиятелен адвокат, Кейти месеци наред тайно планираше всяка стъпка. Докато Том Круз снимаше в Европа, тя се нанесе в ново жилище в Ню Йорк под претекст, че там е по-удобно за паркиране и има по-малко папараци. Това бе идеален повод да изнесе целия си багаж. Тайно нае три адвокатски кантори от три различни щата. Без да дава никакви обяснения, уволни осиновената дъщеря на Круз, която работеше в модната й компания. Нае допълнителен екип от охранители, без да предупреждава за това старите си бодигардове, наети от Том. Седмица преди да подаде молба за развод, изключи всичките си телефони, закри всичките си e-mail адреси. Стана неоткриваема дори за най-близките си приятели. До последно казваше на Том, че го обича.

И имаше основателна причина за цялата тайнственост и сериозна подготовка. Тя се развеждаше не само с Том, но и със сциентологията. А тази секта е в състояние да погуби всеки, изпречил се на пътя й. Защото владеят изкуството на манипулацията и контрола до съвършенство.

От какво се уплаши Кейти

Когато Кейти Холмс започна връзка с Том Круз, бе наясно, че той е заклет привърженик на сциентологията. Каквито са и много други холивудски знаменитости, журналисти, адвокати, политици и дори министри. Но не знаеше какви са методите на това религиозно движение, разполагащо с милиони долари и огромно влияние. Не знаеше, че още при присъединяването членовете се подлагат на детектор на лъжата и споделят най-съкровените си и мръсни тайни. Така се освобождавали от негативната енергия. Но разговорите се записват и впоследствие се използват за изнудване. Ако пък някой сциентолог съгреши според правилата на църквата, бива заточен в Дупката. Това е тайно място в Калифорнийската пустиня, откъдето не можеш да избягаш. Не е ясно какво точно им правят, но се знае, че методите са два: психически тормоз, тежка физическа работа и оскъдна храна.

„Когато бях военен репортер, съм преживял какво ли не – обгазявали са ме, стреляли са ме, бомбардирали са ме, дори са ми навирали пръчки динамит в носа. Но никога не съм бил толкова уплашен, колкото по време на разследването ми за сциентологията“, твърди английският журналист Джон Суини, който работи за Би Би Си. “Следяха ме 24 часа в денонощието. Нахлуваха в хотела ми, тормозеха семейството ми. Така действаха на психиката ми, че започнах да се чудя кое е реално и кое не. В XXI век всеки има правото да вярва в каквото си иска. Но не всяко религиозно движение е наистина религия. Би могло да бъде промиващ мозъците култ например“, многозначно коментира журналистът.
Много са тайните на сциентологията и повечето от тях едва ли ще излязат наяве. Защото сциентолозите умеят да мълчат и знаят как да накарат останалите да мълчат. Едва ли ще се разбере какво се случи със съпругата на най-големия шеф в църквата Дейвид Мискевидж. Именно Шели Мискевидж навремето запознала Том Круз и Кейти Холмс. Актьорът бил в депресия след развода с Никол Кидман и тя се заела с трудната задача да му намери нова съпруга. Млада, послушна, наивна и с неопетнен имидж. И решила, че такава е Кейти, която пък веднага се влюбила в идола си от тийнейджърските години. Една година след сватбата им Шели Мискевидж изчезва. Никой не я е виждал, никой не знае какво се е случило с нея. Според някои е убита, според други е избягала, според трети е затворена в Дупката. Истината е някъде там.

Не се знае на какво точно учат децата в затворените им за външни хора училища, приличащи по-скоро на военни лагери. Но когато Том решил, че 6-годишната Сури вече е достатъчно голяма, за да тръгне на сциентоложко училище и да бъде запозната с вярата, Кейти пък решила, че е крайно време да избяга от златната клетка. И понеже знаеше какво се случи с Никол Кидман, която откупи свободата си срещу родителските права върху осиновените им деца и оттогава не ги е виждала, се подготви за сериозна война. С тайно планирания си развод успя да изненада църквата. Но по-странното е, че успя да ги надхитри.

Какво уплаши сциентолозите

Никой не очакваше невинното момиче, избрано да бъде притурка до Том Круз, да изиграе всички. От самото начало Кейти бе категорична, че иска пълни родителски права над Сури. Първата реакция на Том също бе категорична – няма да ти ги дам, ще се боря докрай. И докато всички очакваха шумен и скандален развод, двамата се споразумяха за по-малко от две седмици. Дали защото Кейти бе достатъчно хитра, за да подшушне някои неща на някои  журналисти, или медиите сами се сетиха, но масово започнаха да излизат статии против сциентологията. Бивши членове разкриваха драмите, през които са минали. Разказваха историята на Шели Мискевидж, нищеха зловещите методи на църквата. Дори Рупърт Мърдок се изказа в twitter: “Сциентолозите са отново в новините. Много странен култ, с много, много пари. А Том Круз е втори или трети в йерархията. Следете развитието на  историята. Има нещо зловещо в тези хора, може би дори зло.“

Негативната вълна бе толкова голяма, че те се стреснаха. „Ако Том е достатъчно умен, няма да води битка с Кейти дори за родителските права. Трябва да й даде всичко, което поиска. Иначе този развод може да срине църквата“, коментира Марти Ратбърн, заемал едни от най-високите постове в йерархията на сциентологията и близък приятел на Том. В крайна сметка актьорът направи точно това. Въпреки нежеланието си отстъпи родителските права на Кейти  срещу пълното й мълчание за религията. Една майка спаси детето си от лапите на сектата, един баща доброволно се отказа от него. И култът оцеля. Засега.


ФАКТИ ЗА СЦИЕНТОЛОГИЯТА

Създадена е в началото на 50-те години от писателя фантаст Лафайет Роналд Хъбард. „Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия“, признава самият той. Учението е много сложно и борави със собствени термини. Но като цяло идеята е чрез скъпо струващи сеанси човек да се изчисти от вредния багаж на предишните прераждания и да достигне богоподобно състояние. Църквата разполага с милиарди долари. Висши политици и разследващи журналисти оприличават методите й за действие с тези на мафията.Сциентолози са осъдени за изнудване на хора да продадат свои имоти и да дадат всичките си спестявания. Целта им е пълното подчинение на отделния човек на организацията.Освен че обвързват членовете си финансово, ги карат да прекратят всякакви контакти с хора извън църквата.

Западните власти не са единодушни относно статута на сциентологията – религия, култ, бизнес организация, секта. През 1996 г. в САЩ за първи път са я определили като секта. Великобритания и Франция третират организацията според своите закони за фондациите. Върховният съд на Испания „връчи“ на сциентологията статута на религия, докато германският вътрешен министър препоръча нейната забрана.

Липсва точен брой за членовете, макар че църквата се следи от много тайни служби на различни държави.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР