Madonna vs Lady Gaga

Има ли място за две под короната?

Лилия Илиева 12 August 2012

В средата на юни на концерта си в Рим по черни дантелени прашки Мадона заяви пред 45-хилядната публика: „Кралицата е само една!“ Имаше предвид себе си, разбира се. Но истината е различна. От 3 години насам има и друга Кралица, която много прилича на нея самата. И по успех, и по нахалство, и по смелостта да провокира и да надскача границите на добрия тон и вкус. Родена е също в Америка и също наполовина италианка по произход. Ще я видим на 14 август на стадион „Васил Левски“ - Лейди Гага.

От пролетта насам двете мащабни шоумашини обикалят света. Турнетата им ще завършат през ноември в Бразилия. Гага със своята тригодишна кариера прави второто си световно турне на четири континента, а Мадона след 30 години на сцена ще обиколи Европа и САЩ. Има ли съперничество между двете руси амбиции? Все пак Мадона има десетилетия напред близост с публиката. Първият й успешен албум се появи година преди Лейди Гага да се роди. И после, докато папата призоваваше фенове на Материалното момиче в Италия да не ходят на неин концерт, Гага е била плачещо бебе. А сега църквата не харесва и двете за разлика от пълните им с фенове стадиони. Шоутата им са зрелищни. Мадона има впечатляваща хореография и светлинно шоу. За сегашното й турне я облича отново Жан-Пол Готие, освен това и Джеръми Скот. За Гага казват, че прави най-екстравагантния спектакъл в света до момента. На сцената ще видим битки с чудовища в средновековен замък, замайващи ултрамодерни видеоефекти, а самата Гага ще дефилира с 18 великолепни костюма, повечето от обожавания от нея Валентино. Роклята й – пиано, с която е на плаката на турнето, е на младия дизайнер Пери Мийк и е направена от кожа и истински клавиши от пиано. Ботите й до глезена от кожа и винил са на Джузепе Дзаноти, пристрастен към обувките на платформи с високи токчета.

Гага признава, че безкрайно се възхищава на Мадона. И признавайки го, възхитено открадна мелодията на суперхита й от 80-те Express Yourself, добави свой текст, озаглави получилото се парче Born This Way, издаде го като сингъл и даде същото име на албума си. След надигналия се шум Лейди Хорър обясни, че приликата е само в прогресията на акордите, типична за дискомузиката. А Мадона в отговор елегантно изпя част от песента на Гага, вплетена в своята собствена, по време на репетиция преди концерт в Израел. Записът обиколи интернет. Сами можете да видите колко хиляди гледания има.
Всъщност двете си приличат много. Занимават се с музика от съвсем малки, имат католическо възпитание, даже сега, на 26 години, Гага има гадже актьор – Телър Кийни. А на нейните години Мадона се ожени за Шон Пен. И двете са много дисциплинирани и внимателни към режима си на хранене и поддържане на форма. Пред Daily Telegraph Гага е споменавала, че яде само зеленчуци, салата и риба. Само понякога в неделя си позволява паста. За храната на Мадона се грижи личният й готвач. Известно е, че е абсолютна привърженичка на макробиотичната диета, изцяло основана на натурални продукти. Тя пие минерална вода от специални израелски извори, осветена по древни ритуали на кабала, която й струва 40 000 долара месечно.
Мадона е призната за една от 25-те най-влиятелни жени на XX век. Дали Лейди Гага ще успее да стигне дотам?

На какво ухае Гага
На слава, разбира се! Fame се казва първият й парфюм. Черен на цвят, затворен в кристален флакон със златни орнаменти. Ароматът е комбинация от тигрова орхидея, беладона, шафран, медени капки, праскова и тамян.
Странни като уханието й са и обувките на екстравагантаната дива. Японският дизайнер на обувки Норитака Татехана, се е превърнал в неин любимец. Негово вдъхновение за обувките на звездата са гейшите. Той съчетава умело характерните орнаменти с по-съвременни детайли за създаването на платформите. Известният дизайнер е направил над 20 чифта обувки с 18-сантиметров ток специално за изпълнителката. Цената за чифт достига над 15 000 долара.

На какво ухае Мадона
На Истина или на Смелост. Truth or Dare by Madonna се казва нейният парфюм. Класически, вечен и модерен, както го описва, и се учудва, че той всъщност й напомня на аромата на собствената й майка. Гардения, тубероза, нероли, жасмин, момини сълзи и малко ванилия, карамел и муск на финала.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР