Nещо широко, нещо назаем

Още когато в началото на миналия сезон Кейти Холмс нахлузи старите джинси на Том и нави крачолите им над глезените си, помислихме, че тази й хрумка няма да остане без последствия...

Кристина Симидчийска 23 February 2009

Е, този сезон широките клоширани панталони продължават да са хит на модната пътечка. Наред с минималистичните като дизайн, но пък за сметка на това огромни сака и ризи, създаващи ефект на многослойност и нов, особен на вид небрежен шик.

Широки, много широки

За всички, които се чудеха как ще се разделят с пана талия и мъжка кройка, в които така безгрижно се влюбиха през зимния сезон – усмихнете се, тенденцията продължава с пълна сила и през предстоящия. Елегантната им форма е създадена с помощта на завишена талия и лек обем по цялата дължина, а истинската изненада идва от разнообразието на материи – от ефирна коприна до далеч по-строгия силует, изваян в комбинациите от лен и памук, или лек деним.

Най-явен пример за безотговорна кражба от мъжкия гардероб дава Марк Джейкъбс в колекцията си за Marc by Marc Jacobs. Панталоните със завишена номерация са прихванати високо на талията с текстилен колан небрежно вързан на възел, а крачолите са навити до средата на прасеца, разкривайки тънки глезени и необичайни ниски обувки, даващи заявка за хитови позиции през топлия сезон. И това не е всичко. Ризите освен че също са доволно широки, са и толкова прецизно намачкани. Разкопчани и с навити ръкави, те спокойно могат да заблудят околните, че сте ги взели назаем от половинката си... Дързостта (или иронията) на Марк стига и до шокиращо широките раирани костюми, пристегнати сякаш набързо с няколко различни по форма колана (за да отбележат все пак наличието на талия).

Последните (но без колани) са характерни и за колекциите на Bottega Veneta - разликата е в скъсената линия на саката, тънкия ревер и ръкавите, напомнящи тези на ризите, и Tommy Hilfiger, който подкрепя свободата на движенията с почти безформени костюми и огромни „блузки“, които навярно много биха се харесали на бъдещите майки...

Разбира се, не бива да се забравя, че крайната цел при използването на елементи от мъжкия гардероб е да се подсили женственото излъчване. Като момче за пример, Antonio Marras комбинира клошираните панталони с приказни блузи от ефирни материи, потвърждавайки максимата за „най-доброто от двата свята“. На крачка след него са съблазнителките с етикет Missoni, които подкрепят тезата с блестящи сатенирани материи в топлите цветове на Изтока.

Детайлен поглед

Още от своята първа колекция за Gucci, Фрида Джанини неизменно включва във всеки сезон своя „момчешки“ костюм със специфичен тесен панталон. В последното си шоу тя го извади на преден план, със заявката да се превърне в един от отличителните знаци за марката. И въпреки „прагматичното“ си настроение Фрида предлага да заметнете вратовръзката на гаджето като шал или да почерпите вдъхновение от вихрените нощи на 70-те – със задължителната шапка борсалино, разбира се. На подобна тема са още момчетата от DSquared2 и прекрасната Ивана Омазик от Celine – те се спряха на класическата комбинация от сако, елек и прав панталон, майсторски скроени, за да подчертаят максимално фигурата и привличащи вниманието с малки, но ключови детайли разчупващи формата или силуета.

Сако или нищо

Както и да го погледнем, вариантите при саката са два. Според Stella MacCartney, Burberry и Isabel Marrant те може да са небрежни и широки, полюшвайки се на раменете ви сякаш току-що сте се наметнали със сакото на някой услужлив джентълмен. Подобни са и фриволните ленени модели на Etro, вдъхновени от категоричността и удобството на мъжкия стил, комбинирани с широки панталони от лека материя и с крайно свободен силует, които красиво обгръщат краката при всяка стъпка.

А може и направо да сменят функцията си, благодарение на удължения силует и минималистична визия – една от изненадите в дефилето на Jil Sander. Там те губят статуса си на връхна дреха, приемайки функцията на роклята-риза от миналото лято. Идеята за сако е перифразирана и в колекцията на Vera Wang. Сатенираните елеци с триъгълни ревери и висока талия изглеждат сякаш сте се поддали на импулса да прекроите официалното сако или смокинга на половинката ви, само защото ви е хрумнало, че страхотно ще се връзва с новите ви слим панталони!

И ще бъде вярно, между другото, особено ако допълните с тесен елек с дълбоко деколте и/или широка риза... Последният съвет на Вера – не се страхувайте да завършите с голямо количество масивни украшения. Почти до неузнаваемост е трансформиран и двуредният мъжки блейзър в колекцията на испанеца Antonio Alvarado. Металните копчета блестят върху бяла промазана материя, реверът е малък, а ръкавите - паднали. С какво да комбинирате? Къси панталонки, вдъхновени от мъжките боксерки, според мнението на господин Алварадо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР