Ротвайлерът Валери

Какво крие новата първа дама на Франция

Деяна Ангелова 26 June 2012

Забравете за Карла Бруни. Тя вече е в миналото. Новата първа дама на Франция успя да я засенчи още при първата им обща публична проява по време на встъпването в длъжност на Франсоа Оланд. Докато всички търсеха обяснение за невзрачното и безформено костюмче на Карла Бруни, вятърът услужливо повдигна стилната черна рокля на Валери и извади на показ съблазнителни бедра. И за секунди помете смятаната за еталон на елегантността Карла Бруни. Неслучайно един от прякорите на Валери Трирвильор е Ротвайлера. Тя е амбициозна, с успешна кариера на политически журналист, има силен характер и е безпощадна в работата си. Медиите отчитат като най-любопитен факта, че за първи път президентът на Франция и първата му дама нямат брак. Всъщност историята на Валери Трирвильор и Франсоа Оланд е много по-любопитна от липсата на някакъв си подпис.

Началото на интригата Първата им среща е през 1988 г. покрай работата й. По това време Франсоа Оланд преподава икономика в парижкия университет. Валери пък е обещаваща журналистка, която малко след това бива назначена в Paris Match. Само може да предполагаме какви са били първите им впечатления, защото тогава Франсоа Оланд има връзка със социалистката Сеголен Роаял, която е майка на четирите му деца. Валери пък среща бъдещия си съпруг на работното място в Paris Match – журналиста Денис Трирвильор, чиято фамилия използва и в момента. Сключват брак, имат трима сина и до ден-днешен работят заедно в списанието, макар вече да са в процедура по развод.
Не е много ясно кога точно Валери и Франсоа започват връзка, но неприязънта между бившата му вече жена Сеголен и новата му любов е доста отдавна - след един противоречив материал през 1992 г. Тогава Франсоа урежда на Валери ексклузивно интервю с жена му, която току-що е родила четвъртото им дете. По това време Сеголен Роаял е министър на околната среда и това би трябвало да е удобен пиар, който да я покаже като успешен пример за работеща майка. Интервюто се провежда в болницата, като прясно родилата Сеголен е все още уморена и под въздействието на упойката. Докато Валери постига голям успех с интервюто, Селоген не е доволна от крайния резултат. Още тогава тя подозира, че въпросната журналистка е прекалено близка с мъжа й.

На светло
Валери Трирвильор и Франсоа Оланд излизат на светло като двойка през 2010 г., но признават, че имат връзка от 2005 г. Мнозина подозират обаче, че тя е по-отдавна. Любопитно е, че през 2006 г. по време на пресконференция Сеголен Роаял намеква, че с Франсоа най-накрая ще сключат брак. Още тогава тя знае за връзката му, но според запознати я приемала като краткотрайна авантюра. През 2007 г. Сеголен се кандидатира за президент. В пика на оспорваната предизборна кампания срещу Саркози Франсоа я напуска заради Валери. Сеголен е с разбито сърце, но пази случващото се в тайна. След като губи изборите, съобщава за раздялата им. И до днес не спира да го вини за загубата си, защото не й е оказал нужната подкрепа.
Франсоа заживява с Валери и тримата й синове в апартамент под наем, обзаведен с мебели от “Икеа”. Там са и до днес, но май скоро ще се преместят в Елисейския дворец, защото вече превръщат живота на съседите си в кошмар покрай засилената охрана. Засега Валери Трирвильор няма намерение да се откаже от работата си като журналист. Със сигурност няма да е и от безгласните първи дами. Според запознати тя има важна роля за решението на Оланд да се кандидатира за президент. Дори имаше свой кабинет в предизборния му щаб. Промени драстично и външния му вид – от по-модерните очила и стилните костюми до отслабването с 12 кг. Неслучайно един от новите й прякори е Първата желязна дама. Никой не очаква тя да е просто украшение до президента въпреки твърдението й, че няма ясна представа за бъдещите си функции. „Сякаш изведнъж влизам в собствените си репортажи“, с усмивка коментира Валери.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР