Суперхраните

Д-р Райна Стоянова е главен диетолог в компанията за здравословен начин на живот Fine Line.

Елка Влаховска 17 June 2012

Д-р Райна Стоянова е главен диетолог в компанията за здравословен начин на живот Fine Line. След дипломирането си има професионален стаж в елитни клиники в Париж (Hopital ”St. Louis”, Hopital “Robert Debre”), където работи с д-р Пиер Дюкан, проф. Жан-Франсоа Готие и проф. Жан-Клод Карел.

Признавам си, че съм доста консервативна по отношение на новите моди в храненето. И все пак понякога любопитството надделява. Опитах плодчета годжи бери, които колежка донесе в офиса, а после захрупах и от какаовите зърна, които приятелка твърдеше, че мигновено ще повдигнат тонуса ми. Дали от внушението или от качествата им, през целия ден се чувствах енергична и бодра. Ето защо реших да се срещна с дипломиран лекар, диетолог и експерт по метаболитните заболявания и храненето, за да си изясня въпроса.

Д-р Стоянова, напоследък се говори за т. нар. „суперхрани“ и за техните полезни свойства. Какво представляват и защо ги наричат така?  Суперхраните са едновременно храна и лечебно средство. Това, което очакваме от тях, е да зареждат организма с енергия, да пречистват от токсини, да повишават имунитета, да действат подмладяващо и да удължават живота. За да бъде класифицирана една храна като „супер“, тя трябва да съдържа в сравнително малък обем голямо количество хранителни вещества, да бъде естествена, а не преработена и да се усвоява лесно от организма.

От кои места по света идват суперхраните и кои виреят у нас? По-голямата част от суперхраните произхождат от Азия, Южна Америка, Тибет, Филипините, Полинезия, Перу. Затова са на по-високи цени. Много популярна наша суперхрана е медът, както и производните му – прополис, пчелно млечице и пчелен прашец. Алое вера е дар от древните египтяни, а годжи бери - от Азия.

Какви са полезните качества на плода годжи бери?
Усилва имунитета, осигурява защита на черния дроб, подобрява зрението и качествата на кръвта. Разумният прием на сушени годжи бери е 15-45 г на ден (1 шепа). Може да се добавят към счукани какаови зърна, сушени плодове и ядки като закуска или междинно хранене. С блендер може да се смеси в плодови напитки и сокове или да се накисне във вода и да се използва като хидратираща напитка.

Защо наричате спирулината „протеиновата кралица“? 
Спирулината е суперхрана от водорасли. Отличава се с най-високата концентрация на белтъчини в сравнение с всяка друга позната храна на света. Тя не се готви и протеините се усвояват по-лесно от животинските. Спирулина може да се добавя към коктейли, сокове, дресинги за салати или да се поръсва върху салатите. Препоръчителната доза е 3-5 г дневно за деца и до 20 г за възрастни.

Добре ли е да консумираме суперхрани дори и когато сме здрави?  Те са подходящи за подложените на силен стрес, за спортуващите активно, за хората, които боледуват по-често заради намален имунитет, или просто за тези, които искат да се хранят с пълноценна и висококонцентрирана храна. Като храни, богати на ензими, те ускоряват всички химични реакции в организма и се превръщат в неизменна част от програмите за отслабване и регулиране на теглото.

Може ли да смятаме суперхраните за естествен заместител на имуностимулантите? Всички суперхрани в по-голяма или по-малка степен дават възможност на човешката имунна система да се бори с хроничните инфекции, предизвикани от вируси, бактерии и гъбички. Някои от тях са източници на глобулин-изграждащи материали (антитела, неутрализиращи антигените – т.е. микробите) и консумацията им гарантира качественото поддържане на здравето.

Има ли научни доказателства за това?
Американската диетична асоциация през 2003 г. добавя синьо-зелени водорасли в менюто на хора с имунен дефицит. Експерименталната неврологична асоциация на Франция публикува резултати, че екстракт от годжи бери е потенциален кандидат за разработване на лекарство срещу загуба на ретинални ганглийни клетки при глаукома.

Вие използвате ли ги във вашето меню и по какъв начин?
Когато имам нужда от бърз прилив на енергия, хапвам шепа какаови зърна в комбинация с годжи бери. За закуска задължително си позволявам лъжица-две суров органичен мед. Добавям спирулина към дресингите за салати, алое вера във фрешовете си, за да се спася от пролетната умора.


годжи бери, какаови зърна, чия, спирулина на прах


Суперхрани и лечебни свойства
Какаовите зърна подобряват функцията на мозъка, като повишават концентрацията, помагат на перисталтиката, регулират ПМС, увеличават гъвкавостта на тялото и подобряват настроението.
Корените от мака са хормонален регулатор, използван от векове в Южна Америка за увеличаване на фертилността. Подобряват състояния на анемия, хронична умора, депресия, безплодие и стерилитет, симптоми на менопаузата, стресово напрежение, лоша памет.
Пчелните продукти стимулират имунната система и действат противовъзпалително. Факти доказват високата ефективност на меда срещу Helicobacter pylori - патогенен микроорганизъм, който предизвиква язва.
АФА-супер синьо-зелените водорасли са микроводорасли от езерото Кламат. Те са едни от най-богатите източници на антиоксидантни съединения, включително каротиноиди, хлорофил (помагащ за изграждането на кръвта), фикоцианин (син пигмент, който помага за презареждането на имунната система), витамини от B-групата, както и витамин С.
Кокосовите продукти подобряват храносмилането, подсилват имунитета и премахват симптомите на хипогликемия.
Каму-каму е плод, съдържащ повече витамин С от който и да било познат растителен вид. Келп е богат на йод морски листен зеленчук, чиито фитохимикали абсорбират и елиминират замърсяващите тялото радиоактивни елементи и тежки метали. Нони - полинезийският суперплод, идващ от Таити и Хавай, има мощни противомикробни и противогъбични ензими.
Суперхраните може да намерите в биомагазините или онлайн на www.zoya.bg.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР