Николай Змияров

Кундалини йога за мощ, младост и здраве

Лилия Илиева 11 June 2012

Универсална програма, Сутрешна и вечерна йога, Програма за регулиране на телесното тегло и Програма за психическо и емоционално балансиране са 4 диска с малко познатата у нас кундалини йога, представена от Николай Змияров. Бивш криминален и съдебен репортер, преподавател в Помощно училище за деца с умствени и психически увреждания, Ники практикува йога от 30 години и я преподава повече от 10. В неговите часове йога се преживява задълбочено като работа върху духа и тялото. На финала се чувствате кристално чисти, отпочинали и свежи.

Кундалини йога е древна система, която помага да се възстанови хармонията в организма и да се задейства скритият ни психически и физически потенциал. Целта на практиките е да активизират изначалната ни енергия, символично изобразявана като змия от огън, навита в основата на гръбначния стълб. 

С йога е възможно да отслабнем Асаните и за дебелеене, и за слабеене са едни и същи. И смисълът им е хармонизирането на ендокринната система. Регулирането на килограмите зависи от щитовидната жлеза, чийто дисбаланс предизвиква аномалии. Упражненията в диска за регулиране на телесното тегло помагат за балансиране на метаболизма и на функцията на щитовидната жлеза. За да има ефект, упражненията се правят веднъж дневно и е хубаво да се съчетаят с

Хранителен режим Хората, които слабеят, е добре да наблегнат на растителните мазнини и да се хранят редовно. А тези с наднормено тегло да въведат разтоварващ ден, в който постепенно първо да изключат месото. То е подходяща храна за хищниците заради техния по-сложно устроен черен дроб. След време е добре да се намалят или ограничат хлябът и тестените продукти. Впоследствие може да се въведе един ден на ядки и плодове, а след това да се изключат и те. Човешкият организъм понася 24-часовия пост с лекота без вредни последици. Основно е да се избягват храни с консерванти и стабилизатори, обработвани меса, салами, безалкохолни напитки с аспартам. Вината са с много химикали. А изкуствените съставки объркват организма. Дори да не са директно токсични, те задействат имунната система. И е факт, че откакто хората ядат толкова преработвани храни, се развиват много болести. 

Универсалната програма комбинира различен тип техники, които възстановяват правилното функциониране на опорно-двигателния апарат, дихателната система, ендокринните жлези и подвижността на тялото. Заедно с това неутрализират натрупаните напрежения в нервната система, активизират основните механизми в човешкото тяло и връщат неговите естествени сила, здраве, гъвкавост, издръжливост и изобилие от енергия.

Сутрешната програма активизира организма, основните му двигателни и дихателни рефлекси. Предотвратява сънливостта и умората през деня, зарежда с енергия. А вечерната неутрализира натрупаните напрежения и стрес, балансира ума и кислородния обмен в организма, отпуска, релаксира.

Програмата за психическо и емоционално балансиране е комбинация от дихателни и психоенергийни упражнения, които регулират функциите на централната нервна система. Основна част от нея е дълбоката релаксация йога нидра. В курсовете по кундалини йога в нея се навлиза с различни фини дихателни техники. Резултатът е медитация, абсолютно различна от широко разпространените хипнотични сеанси, които се представят за такава. При йога нидра тялото се самолекува и възстановява на клетъчно равнище. Постига се релакс много по-дълбок, отколкото по време на сън. Съзнанието се пречиства.

Най-важният принцип на йога е всичко в живота ни да се случва естествено, без насилие, без крайности и без стрес.

Информация за дисковете може да намерите на адрес www.simetro.com/yoga
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР