Спазвам диети, а качвам килограми! Защо?

Учените вече имат отговор и той няма нищо общо с волята или вида на диетата

23 April 2012

Излезе поредното научно доказателство, според което от диетите май няма никакъв ефект. Според него, когато намаляваме ежедневния прием на калории настъпват промени в метаболизма и мозъка ни, в следствие на които тялото започва да складира мазнини, а ние развиваме неустоимо желание да ядем.
Проучването, публикувано в The New England Journal of Medicine, доказва, че диетите повишават нивата на хормоните, които стимулират апетита. И в същото време намаляват нивата на хормоните, които подтискат апетита. Затова ни става все по-трудно да устояваме на изкушението да ядем и волята да продължим с диетите отслабва драстично.
И ако мислите, че това е проблем, то почакайте да научите и другия важен извод от изследването. Колкото по-дълго стоите на диета и се ограничавате в храната, толкова повече се засилва ефектът на гореизброените фактори. И в крайна сметка вместо да слабеете се оказвате обречени да сте с наднормено тегло. Дори да смъкнете няколко килограма, при най-малкото поддаване на изкушението си ги връщате многократно. Защото нивото на хормоните, които ви казват „гладен съм“, е многократно по-високо. А и метаболизмът ви се е променил така, че да складира мазнини, вместо да ги топи.
Така че, може би ще е по-добре да се спрете на някой по-ефикасен метод за отслабване. Като здравословно хранене и много упражнения. Това поне е доказано, че работи, макар и по-бавно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР