Фитнес за деца. Защо не?

В София вече има център, специализиран за спорт за деца.

Адриана Попова 11 April 2012

В София вече има център, специализиран за спорт за деца. Казва се FitKids и е за подрастващи от 1,5 до 8 години. Японският треньор Такеши Фуджимори води т. нар. Активни игри, при които децата усвояват умения от всички колективни спортове - баскетбол, волейбол, бейзбол, под формата на игра. Такеши е с университетска диплома по спортни науки и треньор на националния ни юношески отбор по бейзбол. В центъра предлагат гимнастика и модерен балет - съчетание от танци с елементи на художествена гимнастика, за добра стойка. Има още хип-хоп танци, които развиват координацията, зумба за майки и деца и саундкарате - германска система, която развива координацията и самоконтрола. Заниманията се водят в зала с огледална стена, батут и стена за катерене. До нея е фитнес центърът с миниатюрни уреди, съобразени с детската физика, които подрастващите задействат с крака или ръце.
Още инфо на fitkids.bg, тел. 02/878 04 96.


ПРОБЛЕМИТЕ 20% от подрастващите в страните от ЕС са с наднормено тегло, в България те са 200 хил., от тях 60 хил. страдат от затлъстяване.
Затлъстелите деца са много по-податливи на диабет, сърдечносъдови заболявания, заболявания на дихателната и ендокринната система.
Съвременните деца нямат елементарни навици за общуване, констатира екипът на FitKids. Много от тях не знаят да играят с топка. Често срещани са плостостъпието, слабите стави и гръбначните изкривявания.

СЪВЕТИ След като детето навърши 2,5 г., може 3 пъти седмично да прави по 10 коремни преси. Упражненията развиват т. нар. мускулен корсет – гръдните и коремните мускули, който предпазва от изкривявания.
Стимулирайте детето да лази и след като проходи. Така мускулите на ръцете се товарят по естествен начин.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... Американски диетолози са на мнение, че ако детето затлъстее до четиригодишна възраст, вероятността да остане с наднормено тегло е голяма.
Според други изследвания 40% от затлъстелите деца на 7 г., 70% от тези между 7 и 12 г. и около 80% от дебелите тийнейджъри стават дебели възрастни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР