Стив Маккуин - King of cool

31 години след смъртта му експозицията King of cool в парижката Galerie de l’Instant разголва, при това съвсем буквално, един от най-обичаните актьори.

Ивайло Харалампиев 14 March 2012

Стив Маккуин във ваната с първата си съпруга Нейли Адамс, зад кормилото на своя „Ягуар“ по „Сънсет булевард“, в домашния си фитнес, в хола, в пустинята Мохаве, гол в задния двор на къщата си. 31 години след смъртта му експозицията King of cool в парижката Galerie de l’Instant разголва, при това съвсем буквално, един от най-обичаните актьори.

През пролетта на 1963 г., малко преди Маккуин да се превърне в суперзвезда, списание Life изпраща фотографа Джон Доминис да прекара три седмици с актьора и първата му съпруга. За успеха на мисията свидетелстват интимните репортажни черно-бели фотографии, част от които сега се показват за първи път. Репортажът на Доминис e публикуван месеци преди премиерата на филма „Голямото бягство“ със заглавието „Проблемен младеж става звезда“.
„Прекарах прекалено голяма част от живота си в несигурност. Още имам кошмари, че съм беден или че губя всичко. Известността означава, че това не може да се случи. Искам да стана богат и дебел и да гледам как децата ми растат“, споделя Маккуин. Той триумфално влиза в списъка на звездите, които никога не остаряват, и в Топ 10 на актьорите, носещи най-големи приходи приживе и след смъртта си, а ако днес беше жив, щеше да е на 81  и да се радва на четирима внуци. Харизматичното му присъствие и преждевременната му смърт на 50 г. от рак още повече подсилват аурата му на легенда. Стив Маккуин продължава да е желан за рекламни кампании, въпреки че притежателите на правата върху образа му внимават той да не се преекспонира като този на Мерилин Монро.

Непокорството и бунтарството, превърнали Стив в звезда, присъстват не само във филмите, но и в биографията му. Когато е само на 6 месеца (роден е на 24 март 1930 г.), баща му напуска семейството, а майка му има проблеми с алкохола. До 8-годишен живее с баба си и дядо си, след това на няколко пъти се връща при майка си и поредния й съпруг. С улични банди се замесва в дребни престъпления, прекарва няколко години в поправителен дом. Когато става известен, светските издания са възмутени, че настоява за безплатни продукти. Чак по-късно става ясно, че ги е изпращал в поправителния дом. Като младеж се записва в армията и я напуска с почести, след като спасява живота на петима войници. Още преди да стане актьор, е запален автомобилен и мотоциклетен състезател, а после сам изпълнява повечето от каскадите във филмите си. Тренира по два часа на ден, учи бойни изкуства, но без да се отказва от алкохола, цигарите и дрогата. С първата си съпруга Нейли Адамс живее 15 г. и имат две деца. За втори път се жени за актрисата Али Макгроу, но изневерите му не са тайна. Моделът Барбара Минти е последната му съпруга.

Въпреки че е противоречива личност, Маккуин остава символ на сбъднатата американската мечта. Историята му на човек, който тръгва от нищото и се превръща в най-касовата звезда, подлудява обикновените американци. Говори се, че в Холивуд има няколко проекта за филм за живота му. За ролята на легендарния актьор бяха спрягани Брад Пит и Даниел Крейг, но изглежда, ще я получи Джеръми Ренър, чийто проект е в най-напреднал стадий, а той е продуцент на бъдещия филм. В същото време най-верните фенове на актьора питат възмутено: „Кой, за бога, може да изиграе Стив Маккуин?!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР