Господа и господа

Или как коафьорите избегнаха смяната на пола при преминаване под дъгата

Свобoда Сидерова 01 February 2012

Oscar de la Renta

Светът се побърка по мъжкия стил (да, на мода отново е култовият смокинг, завещан ни от Ив Сен Лоран) и темата за андрогинността. Дамите се обличат и се държат като господа, а господата заприличват на жени (вземете например транссексуалните модели Андрей Пежич или Леа Ти). Какво е това? Апотеоз на креативността или липса на въображение? Брутален или неординерен подход? Всъщност отговорът няма значение. Важното е, че си оставаме нежен пол дори с дръзките мъжки прически.

Хей, гарсон
Късата прическа също преживява поредния come back, размивайки границата между половете. „Подстригването е състояние на ума, а не само начин да направите нещо с косата си“, казва певицата Мари Гарден след Първата световна война, когато робството на плитките е отхвърлено. Anna Sui, Lanvin, Giambattista Valli, Rag&Bone, Narciso Rodriguez, Derek Lam... доказват, че „момчетата“ не плачат както Самсон, когато Далила му отрязва косата. 

Денди
Най-запомнящият се образ е на Dolce&Gabbana от колекцията изцяло базирана на идеята за дуализма на мъжкото и женското начало. От леко повдигнатия и преметнат на една страна бретон и имитиращите бакенбарди кичури покрай ушите, дело на топкоафьора Гуидо Палау, лъха бунтарски дух. С подобна неприлична растителност могат да се похвалят още моделите на YSL и Celine.

Къде ми е брилянтинът?
За да подчертаят образа на андрогина в тон с футуристичния минимализъм, Jason Wu и Hermes залагат на прическа ала Джон Траволта като във филма „Треска в събота вечер“ – крив път и пригладена с гел или вакса до огледален блясък коса. Тенденцията е контрапункт на царящата няколко сезона поред подчертана женственост. В крайна сметка ще поживеем и ще видим кой кого.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР