Как Ева срещна Тони

Тази вечеря на свещи е различна от всички, показвани в EVA

Лилия Илиева 10 January 2012

Тази вечеря на свещи е различна от всички, показвани в EVA. В нея участват един от най-коментираните футболисти и голяма надежда на „Левски“, испанецът Антонио Калво Арандес и Евдокия Христова, накратко Ева, фен на синия футболен клуб, откакто се е родила. Както ни каза Ева, фен на „Левски“ не ставаш, фен на „Левски“ се раждаш.


Eва на изненадите

В една ноемврийска сутрин Ева пристигна в редакцията от Габрово. Винаги са ми били непонятни жените, които се интересуват от футбол, имат любими отбори, знаят имената на играчите, ходят по стадиони, гледат мачове, скачат на крака след всеки гол. Не познавам много такива. Едва ли мога да ги изброя на пръстите на едната си ръка. Но за три седмици в конкурса на EVA, М-Тел и „Левски“ за най-популярна фенка, който се проведе на страницата на мобилния оператор във фейсбук, се включиха 120 жени, снимани с шалове, фланелки, със свои любими футболисти. Имаше дори и булка в синьо със син букет по време на сватбата й на стадиона. Наградите бяха смартфон и лаптоп, брандирани с логото на М-Тел и със специално приложение, посветено на отбора „Левски“, както и фотосесия за победителката с любимия й футболист в сп. EVA.
Евдокия я избрахме за победителка, защото освен много запалена се оказа и чаровна и интелигентна. И тя ме убеди, че футболните фенки са много, много готини. Беше пратила своя снимка с бански с логото на „Левски“. Шила го сама, за да изненада свое бивше гадже спортист. Изненадите й се удават. Оказа се кандидат за общински съветник на Габрово на последните избори и “Мис Комсомол” (!), избрана миналата година на конференция на БСП в Пловдив. Завършила Академията по социална политика, пише дипломна работа за компютърни системи и технологии, работи във фирма за продажба на постсофтуер и пострешения. И на фона на всичко това притежава ресторант в Трявна в съдружие. Да, Ева живее живота на екс!
Родена е на рождената дата на Мадона - 16 август, и в огледална година – 1985. (Мадона е родена 1958 г.) Когато върви по улиците, мъжете се обръщат след нея. А когато Тони Калво я видя, леко мургавото му испанско лице светна в усмивка.

Тони, мъжът на Сарай
Наричат го испанския Кристиано Роналдо, защото и двамата правят шоу на терена. Едва проходил и му подарили първата топка. На 4 годинки започнал да тренира. Най-щастливият му миг до момента е първият мач, който е играл във футболния клуб „Барселона“. Да е част от този отбор била най-голямата му мечта и тя се сбъдвала 9 години. Чувства се много добре и в „Левски“, където се прехвърли от футболния клуб „Парма“.
Тони пристига на вечерята между две тренировки. И веднага пита дали може да целуне Ева по бузите, така се правело в Испания. А ние го питаме какви жени харесва. Отговаря, че цени духовните качества, не само външната красота. Според него за един футболист не било никак лесно да си намери жена. Той е намерил това, което търси, в Сарай - жената, с която живее и която е майка на тригодишния му син Ефрем. A Ефрем по думите на Калво вече проявява талант за футболист.
Ева му казва, че е първият футболист от любимия й отбор, с когото се запознава. Била е на стотици мачове в живота си. Наскоро спряла да ходи на стадиона заради ултрасите, които изливат там агресията си. С приятелите й организират големи напоителни купони пред телевизора или се чуват по телефона да коментират. Ева не е от тези, които пътуват след „Левски“ за всеки мач, и не колекционира записи на мачове. Достатъчно й е да ги гледа, да е силно в емоцията на момента. И предпочита мъжът до нея да се интересува от футбол. За Тони това също се оказва важно, ако е умерено. Не му се говори за работа вкъщи. Освен от футбол се интересува от кино, но не испанско, предпочита американско. Фен е на Джони Деп, Дензъл Уошингтън, Еди Мърфи. Не е организирал много вечери на свещи в живота си, любими заведения са му типичните испански барове, където поднасят тапас и бира. А Ева обожава един въртящ се ресторант във Варна. 

Вечерят: Тони – микс от зелени салати и домати и агнешки котлети Scotta Tito с ароматни подправки, флан от спанак и картофи соте, Ева – лаврак с хрупкава коричка от картофи, пюре от босилек и бейби моркови, пият италианско вино  Неро Д’Авола... Оставяме ги насаме. Очевидно им е приятно, говорят спокойно, очите на Ева блестят, Тони е усмихнат. Просрочва времето, което можеше отдели, за да опитат заедно десерта – чуден шоколадов мус в бисквитена кошница върху домашна бита сметана с кокосови стърготини и плодове.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР