Чантите Longchamp

Една от най-луксозните марки на прочутата френска улица фобур Сенt Оноре - навърши 60.

13 May 2009

Една от най-луксозните марки на прочутата френска улица фобур Сенt Оноре - навърши 60.

Longchamp е марката, на която дължим един от култовите модели дамски чанти на 90-те – Pliage. Прекрасна шикозна чанта, вдъхновена от японското оригами, която се сгъва като плик. Longchamp са и тези, които още през 70-те направиха изключително удобни и елегантни куфари, пътни чанти и портфейли от найлон и предсказаха отдалеч дисковъзпяването на изкуствените материали. Историята разказва, че всичко започнало преди 60 години на един от централните булеварди на Париж, в малко магазинче за тютюн на име Au Sultan, когато на френския търговец Жан Кесгрен му хрумнала идеята да продава лули. И то не какви да е, а изящно изработени и покрити с най-фината кожа, правена някога в столицата на модата.

1948-ма било време, в което да се пуши лула било ултра модерно. Мъжете с лули изглеждали интелектуално, загадъчно и били много харесвани. Докато слушали песни от новия албум на Ив Монтан, по заведенията на следвоенен Париж съюзническите войници пафкали с елегантните луксозни лули на Кесгрен и разтуптявали сърцата на французойките, които по принцип не остават равнодушни към всичко, което е синоним на стил. Клиентите на магазинчето ставали все повече и повече, мосю Кесгрен преименувал фирмата си на Longchamp като пистата за надбягвания край Париж, където се намира една от най-старите мелници във френската столица. И името на пистата наистина му донесло първото място в състезанието на пазара и дълголетие на мелницата.

По повод на 60-ия юбилей на марката се появи римейк на първия модел дамска чанта по дизайн на Филип Кесрен в началото на 70-те, по който полудя Япония, а след това Европа. Това е и моделът, след който Longchamp започнаха да правят дамски кожени аксесоари -  портфейли, чанти, куфари и портмонета за документи, които са повече от символ на статус, елегантност и вкус. Притежават ги известни актриси, принцеси, светски особи. А в новия век се появи и колекция прет-а-порте. Нейни рекламни лица са Лили Кол и сега Кейт Мос, снимани от Марио Соренти, Мърт и Маркъс. 

Legende - новата чанта от пролетно-лятната колекция, или както я наричат IT bag, се превърна в любим аксесоар на много звезди, сред които Кейт Мос, Клаудия Шифър, Кейт Мидълтън. Перфектна като дизайн, в ярки цветове на горчица, шафран, къри или нежно розово и бяло за по-урбанистична визия, комфортна и много секси, чантата не остава незабелязана, особено във варианта чанта-плик.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР