Уютен аскетизъм

Трендът уаби-саби преживява не само нов сезон на интериорната сцена, но е в пълен възход

Елка Влаховска 03 May 2018

Аll we need is less

Видях този надпис върху тишърт на витрината на магазин и първоначално се подразних от перифразата на известната песен на Бийтълс All you need is love. После се замислих, че той всъщност отразява наложилия се от миналата година и достигащ сега своя триумф тренд – уаби-саби. На последните интериорни изложения в Париж, Кьолн и Стокхолм влиянието на тази японска естетика се забелязваше осезаемо в колекциите на водещи европейски производители. Какво е уаби-саби? Както EVA писа миналата година, това е философия, която търси красотата в несъвършенството, в преходността и в желанието да оцениш предметите с „душа“ и с история. Да се задоволяваш с по-малко вещи, но те да имат характер и да са твои любими спътници в хода на времето.

Гладкото и полираното, както и съвършената симетрия са демоде, защото и ние си позволяваме да сме несъвършени и същевременно да живеем с надеждата, че сме обичани. Понятието „уаби“ се свързва със смирение на избора и хармония с природата, а „саби“ загатва за естественото развитие, свързано с остаряване, упадък или избледняване.

 

Ако погледнем към стените, които оформят рамката на един уаби-саби интериор, ще забележим, че гладките, съвършено шпакловани и боядисани в един цвят повърхности напълно отсъстват. На тяхно място се появява със силно присъствие един от четирите материала – бетон, оголена тухла, вар или дърво. Обграждат ни умишлено състарени и събуждащи емоции при допир стени. Суровият бетон (или бетонови плочи) имат по-малко индустриално звучене, ако се комбинират с мебели от дърво, кожа и естествени текстилни материи. Варосаните стени, познати ни от старите къщи на село, отново навлизат в съвременните рустикални домове. Освен че варта позволява на стените „да дишат“, тя придава дълбочина и характер, както и усещане за връзка с миналото. Така наречените незавършени стени с оголени тухли продължават да придават особен чар на помещенията. Те могат да внушат дългогодишно обитаване, а и са естествен декоративен елемент в стаята. Като изключим класическите ламперии, които отново навлязоха в дома, обличането на стените с дъски пък също е елемент от един удовлетворяващ окото уаби-саби декор. Дървото е естествен материал, който благородно остарява с времето и в този смисъл става все по-красив с белезите си на износване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР