Бунтарката с големите мечти Франка Содзани

Ако имаш голяма мечта – знай, че можеш да я постигнеш, казва тя. И сама доказва, че това наистина е така

Александра Рамирез 23 December 2016

Снимка: getty images/guliver

След дълго боледуване на 66 години си отиде едно от най-важните имена в модния свят през последните десетилетия – Франка Содзани, моден титан, журналистка и главен редактор на италианския Vogue от почти 30 години.

Франка притежаваше онова рядко, неземно излъчване на прерафаелитите – дълги руси коси и сини хипнотизиращи очи. И онази тиха усмивка, типична за картините на Да Винчи. Запазва момичешки слаба и стегната фигура през целия си живот. Страстно обича работата си и развива изключителен, разпознаваем стил.

Обича да прави напук и отказва да носи дрехите според сезона, за който са създадени. „Да не сте посмели да ме обличате по този начин!“ – опонира на дизайнерите тя.

Неукротим дух, бунтар с големи мечти, тя превръща Vogue в място, ценящо изключително много силата на изображенията, на модната история, превръща го в платформа за дискусия на наболели проблеми като домашното насилие. Тя носи пламъка на новаторството, проницателността и провокацията.

Тя често е казвала, че ролята на домакиня, която гледа децата и прави спагети я е ужасявала, затова се потапя в кариерата си. „Започнах като асистентка на асистента на асистента...“ – шеговито напомняше в интервюта, а през 1988 в същата година с Анна Уинтур, с която я свързва топло приятелство, заемат главната позиция във Vogue, респективно за Италия и Америка. Нейният старт като асистент е във Vogue Bambini през 1976, а след това Lei (1980) и Per Lui (1982). А след лидерската позиция в италианския Vogue, тя е обявена и за главен редактор на Condé Nast Italia. През 2006 работи в Vogue l'Uomo, а през февруари 2011 стартира издание за plus-size жените – Vogue Curvy, водено от блогърки. Неуморна, само година преди кончината си се връща във Vogue Bambini като пише и за Vogue Sposa. Нейната любов към добрите снимки и грабващите вниманието изображения са добре известни и тя работи и утвърждава имената на Марио Тестино, Брус Вебер, Питър Линдберг, Паоло Роверси.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР