Велислав Павлов - портрет на добрия. Или лошия?

Адриана Попова 10 April 2012

Велислав Павлов – изпълнител на главната роля в сериала „Отплата“ - тридневна брада – изразителен нос – висок – интересно излъчване – на  38 – за приятелите е Слави - досега е изиграл поне дузина роли на арабски терористи в 30 западни филмови продукции – за първи път е в главна роля. Но дали е добрият?

Има нещо в начина, по който Велислав свива цигара. И ви я предлага. Знае, че цигарите са тъпотия, но му харесват. Както му харесва сутрин да се излежава. Дайте му половин час допълнително в леглото и денят му ще грее. Напоследък обаче утрините му са запълнени с опознаването на един нов човек. Йоан, на 3 месеца. Йоан е син на Велислав и жена му, актрисата Юлиана Сайска.

„Осъзнах, че часовникът някак започва да работи в обратна посока. Един човек започва да расте, а ти да старееш. Не ме плаши, интересно ми е как това преобръща приоритетите.“

Завършил е актьорско майсторство в НБУ. Късметът му проработва още в трети курс, когато режисьорката Деси Шпатова го кани в своя „Идиот“. После Мариус Куркински го взема в „Кралят елен“ в Народния, там играе 5 г. Никога не е бил част от трупа. В момента може да го гледате в „Рибарят и неговата душа“ в Театър 199, режисьор е отново Мариус. Снима се в киното – има роли в „Дзифт“, “Източни пиеси”, “Шменти капели” и в около 30 чужди продукции! Играл е с Вал Килмър, Морган Фрийман, Антонио Бандерас, Джон Кюсак, Мариса Томей, Жан Клод ван Дам, Долф Лундгрен. От тях е разбрал, че всеки си има собствена рецепта за успех. Морган Фрийман например бил концентриран през цялото време на снимките, не говорел, седял си в ъгъла. И когато се каже „камера“, бил на 100% готов. Вал Килмър е тийнидол на Велислав. Гледал е неговия Doors като залепен 5-6 пъти. Вал идва у нас за снимките на „Фалшива самоличност“. По сценарий Велислав го вози 5 минути в една жигула. С мен се държеше ОК, показваше ми на айфона си снимки от ранчото си в Ню Мексико. Хора от екипа обаче се оплакваха, че ги правел луди, закъснявал за снимки по 2 часа. Но той беше голямата звезда, която държеше филма. Накрая при мен дойде негов асистент, който ми взе имейла, каза ми, че Вал Килмър мислел да прави агенция за актьори. До момента нищо не се е случило.

„Какво си играл в чуждите продукции?
Освен арабски терорист ли? Други терористи, руски гангстери.
Винаги ли те убиват?
Има филми, в които съм оцелявал. Оня ден даваха един американски филм по „Диема“, който 2007-а година снимаха тук - „Унищожена земя“. Играех една от големите роли. Арабски терорист, който иска да съсипе цялата западна цивилизация. Взривявам колайдера в CERN, започват да падат някакви сателити отгоре и затривам милиони души в Испания и Франция.
Как се чувстваш след такова злодеяние?
Убиха ме. Така че съм на чисто с тая история.”

 

Велислав е готин мислещ мъж и ето още от мислите му.
„Мислех си какво съм научил от снимките с всичките тези актьори. Всъщност най-голямото училище са онези десетки кастинги, които НЕ СЪМ спечелил... Разбира се, и спечелените, защото когато те изберат да партнираш на някой от тези успели и добри актьори, по някакъв начин влизаш в тяхната лига. Сещам се какво ми каза операторът на Thick as Thieves (филма с Бандерас и М. Фрийман) Хулио Макат в първия ден от снимките: „Don’t worry, baby, you’re one of us now! (“Спокойно, вече си един от нас!“)“ А той е правил суперуспешни неща (режисьор на филма беше Мими Лидър, която пък е снимала „Предай нататък“ с Кевин Спейси). И макар и за кратко, се успокояваш. За кратко, защото най-големият страх на един актьор - няма значение колко успял, е „КОГА ще бъде следващото нещо, което ще снимам?“ Да си на една снимачна площадка и да си партнираш с тези хора е училище. А пък може и някой от тях да е научил и нещо от мен, кой знае? В тази професия понякога и краденето му е майката, стига да можеш.“

За „Отплата“ Велислав се явява на кастинг. Първоначално за ролята на полицай, после го пробват за главната. Казва, че екипът работи здраво и им вярва на 100%.

„Поддържаш ли форма?
Да, особено сега. Ходя на фитнес. Внимавам какво ям. Обичам добре сготвена храна.
Добре сготвена от кого?
Юлиана готви жестоко. Италиански неща. И на мен ми доставя удоволствие. Това е част от идеалния ден. Да има компания и да започне да се готви дълго, през това време да се пие, да се чете и да се приказва.“

Мълчи известно време след въпроса защо е решил да се ожени, при положение че особено в артистичния свят съжителството без брак е толкова разпространено. Признава, че като малък не е бил привърженик на брака. В един момент разбира, че иска да го направи, за да „можем да продължим като двойка“. С Юлиана се женят на два пъти. В един ден подписват и правят парти, в друг е венчавката в Клисурския манастир край родната му Берковица. След подписването отива на кастинг в Бояна за филма с участието на Бандерас и Морган Фрийман. Явява се със сватбения костюм и халката. Със същата тази халка, която е по негов дизайн, се снима в „Отплата“. С нея героят му Ангел Ангелов влиза в затвора, но излиза оттам без халка и със сменена самоличност. Вече се казва Александър.

Александър иска да си отмъсти, но както става и в живота, плановете му се объркват, умира не който трябва, а и той вече не е ангелът Ангел. Вече е някой друг. Не е нито само добър, нито просто лош. Като самия Велислав, който казва, че във всеки човек има някакъв ад. Част от неговия е, че бързо се гневи. Вбесяват го предразсъдъци, простащина и когато някой влезе остро в личното му пространство. Имало е случаи, когато е тръгвал да се бие. Беше отдавна и не се гордея с това, казва сега Велислав. И казва още, че има дни, които минават бързо, безметежно. Тогава е висок 1,88. Има и трудни дни, когато ръстът му е 1,85. Измерихме го сега. Беше точно 1,88. Хубав ден за интервю.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР