Виктория Петрова: Красивото профи на btv

Винаги съм вярвала, че за нея ще се заговори не само заради красивото й лице, познато на зрителите от TV7.

Ваня Шекерова 15 November 2007

И ето, че още първата й репортерска изява в bTV не мина незабелязано - свойският разговор между министрите Орешарски и Вълчев, документиран в репортажа на Вики, показа истинското отношение на правителството към учителската стачка. И предизвика нейната ескалация. Както и висока оценка за новото лице в репортерската гилдия на bTV. Повече подробности за него - от самата Виктория.

Защо премина от ТV7 в bTV - с конкурс ли се случи това или само на базата на твоя опит?

Почти винаги, дори и всичко да е наред, настъпва време за промяна. bTV беше достойно предизвикателство за мен. Затова и реших да опитам. Нямаше обявен конкурс. Главният редактор на новините Люба Ризова ме покани на разговор. Обясни ми условията и ми предложи да работя в bTV новините като политически репортер и аз се съгласих. Да съм репортер за мен не е новост. Повече от 8 години в ТV7 не бях само водеща на съботно-неделните новини, а и репортер, основно политически.

Колко години стаж в ТВ имаш зад гърба си?

Започнах същинската си журналистическа работа в София като радио репортер. Радиото и сега ми е страст, въпреки че в телевизиите пожънах успех и дори миналата година се наредих сред водещи журналисти, носителки на титлата ТВ ЧАР за водещи. В телевизията започнах случайно. Един ден бях в парламента, както обикновено с диктофон. Обади ми се шефката на новините на ТВ Европа с молба да бъда репортер и за тях, защото нещо се случило с тяхната репортерка и останали без журналист. Справих се, по думите на колегите, блестящо и ми предложиха да започна работа в ТВ Европа. Малко по-късно там се появих на екран. От онзи момент до преди една седмица бях на екран, но никога през това време не съм забравяла репортерстването.

Кое поред висше образование завърши, ако си го завършила вече - за теб се говори като за много образована колежка?

В момента уча право - последна година във Великотърновския университет. Преди това в Софийския университет съм учила философия, история и журналистика. Честно да си призная, вече не ми се учи. Просто нямам време нито да посещавам лекции, нито упражнения. Добре, че е парламентът и майка ми, която е юрист, за да се консултирам с нея по някой казус. Но не искам да се заричам, че след „правото" няма да се върна в университетските аули. Особено след членството ни в ЕС има страхотни възможности за допълнителна квалификация.

Мечтаеш ли за някаква специализация в голяма телевизия като CNN?

О, да. Си Ен Ен, Би Би Си са програмите, наредени веднага след българските ефирни. Това е ноу-хау, което бих искала да взема. Невероятни идеи за правене на телевизия и репортажи.

Предимство ли е красотата така, както владеенето на чужд език в журналистиката и изобщо?

Честно да си призная, с английски език съм вземала много по-успешни интервюта. Плюсът на красотата е в това, че поне събеседниците те гледат в очите, а не декламират пред обектива. Красотата в журналистиката е нещо хубаво, така както и извън журналистиката. Предимство е дотолкова, доколкото в самото водене на новини има и малко шоу.

Как се получи този запис на Орешарски-Вълчев, който те катапултира високо в скалата на репортерите и даде нов тласък на учителската стачка?

Не беше съвсем преднамерено. Заедно с оператора Добромир Иванов бяхме съсредоточени. Това е всичко, плюс невниманието на двамата министри. Всъщност срещата продължи прекалено дълго, а още от началните минути стана ясно, че и двете страни са дошли неподготвени, без конкретни оферти и числа и до конкретен резултат няма да се стигне. Колегите журналисти, както и самите участници в срещата, бяха изключително отегчени. Въпрос на време беше някой да изрече, че тези разговори трябва да приключат. В случая това бяха двамата министри, които ние не изпуснахме от поглед. Имахме шанс, предоставен и на другите колеги, но те явно не се възползваха, не проявиха нужния нюх. Но тук искам да подчертая, че голяма роля изигра и изпълнителният продуцент на емисията и ръководството на bTV Новините. Защото медии, „по-малки" от bTV, щяха много да мислят дали да дадат публичност на подобен гаф.

Този репортаж промени ли отношението на колегите и на подопечните ти към теб?

Не мисля, че репортажът промени отношението. В крайна сметка аз си свърших работата. В случая, благодарение и на колегата ми Добромир имах малко повече материал, който представяше „специфичната" атмосфера на преговорите между синдикати и правителство.

Би ли се занимавала с разследвания като репортер?

Да, но тепърва ми предстои да се науча. Това не е лесно. В bTV обаче имам от кого да се уча.

Кои са тези, от които се учиш?

По-добрите. Не са един и двама. Не мога да изреждам имена. Понякога от едни се уча само на храброст, а от други на занаят.

Дали пък не искаш някой ден да имаш и свое предаване?

Може би някой ден Макар, че за подобни репортажи като този, за който говорихме, са нужни само 30 секунди, а не 30 минути или един час.

Какво ти пишат зрителите?

За всичко. И са много любопитни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР