Универсален боец

Едва ли има друг десен с толкова вдъхновяваща модна история като тартана

Кристина Симидчийска 06 November 2011

Jean Charles de Castelbajac

Пътешествието му през различните епохи започва от викторианска Англия, отбелязва ключово присъствие в Шотландия, запечатано е на първата фотографска снимка, може да се похвали с устойчиви връзки с британската аристокрация и армия, облича френската бохемска младеж и на всичкото отгоре е използвано като знаме на социалния протест, родил пънка и неговите музикални производни...

Нищо чудно, че дизайнерите упорито ни го представят сезон след сезон подобно на универсален войник, готов да поддържа почти всяка новопоявила се тенденция. За есен-зима 2011-2012 карето съвсем очаквано е във всевъзможни цветове и размери, покрива тялото от шапката до високия ток и освен това е смесено в наглед невъзможни комбинации, следвайки манията за миксиране на щампи и материи. Не се учудвайте, ако го срещнете в партньорство с деликатни женствени цветя, черна дантела, пухкави цветни кожи или рисунки, копиращи изящните татуировки на якудза. Дори спретнатите геометрични силуети от средата на миналия век попаднаха под решетката му в колекциите на Jean Paul Gaultier, Burberry Prorsum, Prada и Costume National. Усещане за мекота и уют пък създават моделите на Sonia Rykiel, Missoni, Jean Charles de Castelbajac и Moschino Cheap&Chic, които изглеждат сякаш са набързо прихванати тук-там от няколко огромни кашмирени шала. Свободното комбиниране на каре с каре пък е успешно отразено в линиите на Thom Browne, Rag&Bone и Angelo Marani, които с небрежна лекота оставят класическият десен да се разходи из мъжкия гардероб, да добие строг бизнес вид или да попие от хедонистичния шик на 70-те.
Независимо на кое от новите/стари лица на тартана се спрете избирайте внимателно – уви, благородният му вид не подхожда на всяка фигура. Но пък винаги може да се доверите на аксесоарите – гарантираме безрезервната им подкрепа в модните двубои през новия сезон!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР