Жаклин Вагенщайн: равни части София и Париж

Този „коктейл“ се разтръсква в самолета и се пие някъде по света

Адриана Попова 16 August 2011

Този „коктейл“ се разтръсква в самолета и се пие някъде по света

Жаклин Вагенщайн – издателски стратегии, връзки с обществеността и международни отношения на издателство „Колибри” – дъщеря на Раймонд Вагенщайн, кинокритик и сценарист, собственик на „Колибри” – внучка на Анжел Вагенщайн, писател, режисьор и сценарист – завършила е Сорбоната в Париж, където в момента прави докторска дисертация – живее в София и Париж – лека на общуване и пътуване – оставя се да бъде манипулирана от модата с кеф.
Край Жаклин Вагенщайн, изглежда, винаги има някакво движение, известно бързане дори и голяма доза телефонни разговори. Ще видите края на роклята й в процепа на вратата, която се затваря зад гърба й, част от балетната й пантофка на качване в таксито, развят кичур черна коса, докато върви към гейта си в аерогарата... Най-често е аерогара София или „Шарл дьо Гол” в Париж, където Жаки прекарва почти половината от последните си 12 години. В летищната й биография влизат още Пекин, Рио, Буенос Айрес, Токио, Мадрид, Сидни, Москва, Ерусалим, няколко точки в Северна Африка. Пътуванията са й слабост. Всъщност защо слабост – сила са й. На въоръжение, докато е на път, са туниката, клинът и езиците, които знае – френски, английски, испански и немски. Обича Париж с неговите кафенета с маси, обърнати към тротоара, бутиците в района на Халите, където винаги може да намери нещо „за довечера“, разпродажбите в апартаменти на приятели и салатите, които „готви“, докато е там.

Париж и неговата пъстра дреха
Частните разпродажби са любими на парижани. Имате, да кажем, бутик в Южна Франция, искате да разпродадете колекция. Ваша парижка приятелка организира в апартамента си брънч и кани познати на хапване и лежерен шопинг. От такава разпродажба е една от любимите туники на Жаки – черна с червено сърце. Популярни са и събиранията между приятелки, всяка вади неща от гардероба си и започва размяна.
Любимите шопингулици са Рю Монмартър, Рю де Фран-Буржоа и Рю Вией дю Тампъл – на границата между аристокрацията и буржоазията, с множество и евтини, и скъпи магазини. Тук Жаки намира предпочитаните си марки Max&Co, Stefanel, Diesel, Ted Baker, Miss Sixty и Manoush.

гардероб тук vs. гардероб там
Няма отделен парижки гардероб, защото жилището й във френската столица е голямо горе-долу колкото гардероба й в София. Взема най-необходимото от България, останалото купува в Париж, за да е в крак с тамошната мода. Край Сена е някак по-нормално да се обличаш екстравагантно, казва Жаки.

тирамису за 120 души

На 6 февруари, когато е рожденият й ден, кани приятели на парти в Париж. Е, не са чак толкова много – някакви 120 души, доста хора идват специално от България. Наема заведение, което там не е безпроблемно. Първо, е скъпо, второ, не се пуши, и трето, всички затварят в 2. Нейна приятелка българка прави тирамису за всичките гости, а Жаки получава подарък, който ужасно харесва – дискотопка.

една сънувана рокля
В навечерието на купона за 20-годишнината на издателство „Колибри” Жаки вижда една рокля на Manoush – сребристосива, с надиплена тюлена подплата, и, меко казано, я харесва. След колебания си купува от друга марка – не кой знае колко по-евтина. Обаче роклята й се явява насън. (И друг път ми се е случвало да сънувам дрехи, които много искам, казва Жаки.) Купува я за 30-ия си рожден ден като подарък от себе си за себе си заедно с големия парижки купон и пътуване до Амалфи. Жаки има 4 приятелки, които също станали на 30 тази година. Петте решили да отпразнуват общата годишнина и заминали за Амалфи – „за да вилнеем“.
Нямало е начин Жаклин да не хареса бохо шика на Manoush – толкова е близо до нея самата. Младата френска марка – основана е 2002 г., се ражда след пътуване на дизайнерката Фредерик Тру-Рой до Мароко. Екзотиката на Маракеш я завладява, някъде из сокаците му тя си купува амулет – ръката на Фатима, която ще се превърне в отличителен детайл на бъдещата марка (на снимката е като висулка на ципа). Името на бранда идва от френската дума за циганин и недвусмислено заявява: животът трябва да е забавен. Сред почитателките му са Ванеса Паради и Миша Бартън.

наследството на една софийска дама
Преди година искахме да снимаме съвременни жени с рокли от бабите им – фамилен винтидж. Оказа се, че не е лесно да намерим такива. Не сме знаели за Жаки и нейната прабаба по майчина линия – Мария – съпруга на писателя Николай Дончев и светска дама. От нея в гардероба на правнучката е останала прекрасна черна рокля – кадифени цветя върху копринена основа, закопчаваща се с телени копчета на гърба. Не можеш да я облечеш сама – трябва ти или мъж, или прислужница. Роклята е коктейлна, купена през 30-те от Париж. Тогава прадядото на Жаки е издавал La Parole bulgare, вестник на българските интелектуалци франкофони, отразяващ културния живот на двете страни, и е пътувал често до Франция. Откраднах я от гардероба на майка ми – признава Жаки, – за маскен бал с дрескод 80-те. Комбинира я с розов шал.

лошата новина
Тя е за всички дрехи, които смятат да постъпят на служба при Жаки Вагенщайн: служебният им ангажимент няма да е за дълго. Най-къс е животът на официалните рокли – трае 2-3 обличания. Туниките са по-дълговечни, защото позволяват комбинации.

бързо, че закъснявам
Като всеки пътешественик с опит Жаки събира багажа си бързо и носи възможно най-малко. Козметиката е само под формата на тестери, иначе това е най-тежкото нещо в багажа. За Латинска Америка пътува с малък самар. Мъкне го на гръб, докато пресичат Андите, и тогава съжалява за всеки грам излишна суета. Преди няколко години прави обиколка на света, която включва 4 континента за 40 дена, пътува с малък ръчен куфар, който авиокомпанията изгубва. Прибира се от обиколката на света без багаж и смята това за много симпатично.

трофейният шкаф
Той събира голяма част от сувенирите, които Жаки купува по време на пътешествията си. Декоративен бумеранг от Австралия, пончо от Боливия, кукли Дарума от Япония. Те са символ на Бодхидхарма – основателя на дзен учението, и носят късмет и успех. Според легендата Бодхидхарма извадил очите си, за да медитира, без да се разсейва. Затова и куклите се продават без очи. Човек сам рисува едното им око, когато си намисли желание. Второто се рисува, когато желанието се сбъдне. Жаки има четири малки кукли и една голяма – за голямо желание. Любима дестинация й е Латинска Америка. Най-много приятели има в Аржентина, защото е била там на езиков курс.

Стилът на Жаки включва още един MacBook, в който е влюбена от 2 години, и американския кокер Ричи, в когото е влюбена от 8 години. Ричи знае имената на играчките си и когато му кажат „донеси моркова”, той го носи – оранжев, гумен и издаващ пиукащи звуци при захапване. Кокерът дава да го почешеш по коремчето и затова го харесахме малко повече от Mac-а. Да сте чесали някога компютър по корема?! Но пък с Mac се пътува лесно, а това е важно за Жаки – гражданин на света с много работа в България.







1 КОМЕНТАР
1
Читател
07 May 2017, 12:18

Много симпатична статия и портрет на една от най-значимите жени и бизнесдами в днешното българско книгоиздаване. Аз лично съм й безкрайно благодарен, че публикуваха поредицата от книги на Алберто Анджела за Древен Рим (ако има още, още по-добре - той е вероятно най-добрият съвременен специалист по тази тема). Дори само заради това издателство "Колибри" заслужава огромно признание и благодарност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР