X Factor – позитивен ли си?

X Factor е британски музикален формат с многомилионна зрителска аудитория във всички 33 страни, в които е правен.

Ирина Иванова 09 August 2011

10 часът е. Жега. Типична пловдивска жега. Пред Палата №7 в Пловдив гърми едно от любимите ми парчета – I’ve Got a Feeling на Black Eyed Peas. Део - по моето скромно мнение е един от най-добрите водещи в България - загрява заедно с хората, дошли още в 8 часа за първия кастинг на риалити формата Х Factor, който през есента ще тръгне в ефира на NOVA TV. Део им изкрещява: „От всичките 10 години, в които се занимавам с телевизия, 5 съм прекарал в чакане. Разбирам какво ви е.“ И хората го разбират и му се радват, и подскачат, и крещят. Повече от 200 души са тук и почти всичките ми изглеждат на 16, въпреки че това е долната възрастова граница за участие в шоуто. Може би сред тях е и бъдещият победител, който ще отнесе голямата награда – договор за сингъл с международна звукозаписна компания. Може би, защото все пак предстоят още четири кастинга – във Варна, София, Плевен и Бургас.
X Factor е британски музикален формат с многомилионна зрителска аудитория във всички 33 страни, в които е правен. Интересен факт е, че тази година шоуто дебютира не само в България, но и в САЩ, където ще върви по същия телевизионен канал, който вече девет години излъчва American Idol, американския Music Idol. Специфични за формата са грандиозните концерти с танцьори, светлинни ефекти и мултимедия, но онова, което наистина го различава от другите музикални риалитита, e, че се търси не толкова най-страхотният певец с изключителен глас, колкото най-завладяващият, най-харизматичният, най-артистичният, най-заразителният. Онзи, който просто е роден за звезда.


шоуто
Николай Йорданов, главен редактор на първия X Factor България, ми казва, че това е риалити форматът с най-многоетапен кастинг, като почти всички кръгове са пред публика. След най-първоначалната „пресявка“ започват концерти на одобрените пред голяма публика и четирима съдии. Всеки, получил поне три съдийски гласа „за“, преминава нататък. Следващият етап са така наречените тренировъчни лагери, по време на които участниците са подложени на различни изпитания и получават всевъзможни задачи – от чисто музикални и танцувални до такива, свързани с външния им вид и цялостния имидж. От всички кандидати след тренировъчните лагери остават само 24. Те биват разпределени в 4 категории по 6-има участници: момичета от 16 до 24 г., момчета в същата възрастова група, жени и мъже над 24 години и дуети или групи. В следващия кръг всяка от тези четири категории, предвождана от по един от съдиите, заминава за така наречените къщи на съдиите - четири готини места (луксозна яхта или вила например), където участниците и техният ментор прекарват заедно няколко дни. През това време всеки от съдиите и подопечните му шестима изпълнители не само работят върху последната преди финалите музикална задача, но и се опознават по-добре като личности. От всяка група остават само по трима участници, които се класират за финала. А финалният етап са 12 концерта, след всеки от които телевизионната публика гласува положително с есемеси за тези, които иска да продължат напред. На последния концерт остават само трима и разбира се, отново публиката решава кой ще победи.

водещият
Докато кандидатите се регистрират за участие в кастинга, успявам да се добера до Део, който има страхотен тен, и разбирам, че човекът преди дни се е върнал от Гърция. Там, на остров Лимнос, двамата с приятелката му Лора Караджова и друга приятелска двойка са си наели вила за цели пет месеца и Део смята да прескача до там във всяка мъничка пробойна в гъстия си график като водещ на шоуто. Казва ми, че отдавна е очаквал да му се случи нещо подобно – да го поканят за водещ на подобен формат – и е изненадан всъщност само че поканата идва толкова много време след VIP Brother.

най-възрастният участник
86-годишният Атанас Чучулски ме информира, че е завършил спортно училище, и ме пита дали познавам спортисти. „Познавам няколко“, казвам му. Това за него е достатъчно и той започва да ми изрежда поименно някакви хора, убеден, че все някой от тях ще се окаже общ познат. Не се оказа. Господин Чучулски ме информира, че знае наизуст целия Вапцаров, а сега за прослушването е подготвил песента по стихотворението на Ботев „Пристанала“, в която се пее за млада, хубава Стояна, дето тича с менци за водица. Питам го защо се явява на кастинга. ”Защото – отговаря той – винаги съм искал да правя шоу. Досега съм пял само по сватби и банкети.“ Човекът е много готин, определено e Х Factor позитивен. Пожелавам му успех, а той ме пита: „Ти сега какво? Изчезваш ли?“ Не изчезвам, оставам. И аз пристанах на
X Factor.

дочут диалог
Група 18-20-годишни чакат своя ред, за да се регистрират. Едно от момичетата пуска някаква мелодия на плейъра си. „Това чалгийка някаква ли е?“, пита момчето до нея. „Не, бе, това е Бетовен. Най-великият композитор.“ „Глупости! - казва й момчето. - Не си ли наясно вече, че най-великият композитор е хитмейкърът Кости.“ Смеят се. Момичето започва да пее парче на Марая Кери. И тя е X Factor позитивна.

сценичната треска
Забелязвам Милена сред тълпата чакащи. На 28 е. Руса, синеока, прилича на ангел. Казва ми, че е сервитьорка, от Кърджали, а преди това 6 години е пяла в заведение. Твърди, че музиката е душата й. Притеснена е много и накрая ми казва нещо супер готино: „Вярвам в тръпката, преди да излезеш на сцената. Като тръпката в любовта е. Ако нямаш сценична треска, не си ти човекът.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР