XVIII херцогиня на Алба влюбена на 85

Кайетана, или просто ХVІІІ херцогиня на Алба, е най-известната аристократка в Испания.

Деяна Ангелова 09 August 2011

Испанската благородничка е на юнската корица през 2011 година на испанския Vanity Fair. Не заради богатството и титлите, а заради любовна история.

Кайетана, или просто ХVІІІ херцогиня на Алба, е на 85 години и е най-известната аристократка в Испания. Говори се, че може да прекоси цялата държава, без да напуска именията си. Толкова е богата. Вписана е в Книгата за рекорди на Гинес като жената с най-много титли – има 44 благороднически и 150 наследствени. Кръвта й е толкова синя, че няма да откриете и една тънка червена линия. А краткият вариант на името й е: доня Мария дел Росарио Кайетана Фитц-Джеймс Стюарт и Силва, ХVІІІ херцогиня на Алба.

Но както казахме, на корицата е заради любовна история. От 4 години тя е лудо влюбена в Алфонсо Диас, 24 години по-млад от нея, обикновен държавен служител с прилично материално състояние. Преди около 2 години двамата опитаха да сключат тайно брак, който щеше да е трети за нея. Малко преди церемонията обаче шестте й деца разбрали плановете им и остро се противопоставили. Намесил се дори испанският крал. След серия от „срещи на върха“ Кайетана и Алфонсо били принудени да отменят сватбата. Какви са пречките? Притесняват се, че херцогинята е прекалено възрастна за трети брак. Че е прекалено богата, за да позволи на случайна любов със случаен човек да застраши наследството на децата й. Че от позицията на 85-те си години не е в състояние да взема трезви решения.

Сватбата е отменена, но не и връзката на Кайетана и Алфонсо. Те отказват да прекратят отношенията си, макар да се крият от публичното внимание. В юнския брой на Vanity Fair за първи път двамата влюбени се снимат заедно, за първи път дават общо интервю за отношенията си.

„Ще съм благодарна, ако децата ми приемат най-накрая Алфонсо. Но съвети съм вземала само от баща си, и то като малка. А той вече не е между живите“, твърди тя. „Децата ми не искат да се омъжа отново, а самите те са сменяли партньорите си много по-често от мен. Поискала съм аудиенция с кралица София, за да я помоля за подкрепа. Аз обичам Алфонсо. Харесва ми страстта му към мен. Често ми казва: ще умра, ако не съм с теб“, споделя ХVІІІ херцогиня на Алба.

„Не съм с нея заради титлите и богатството. Досега не съм се женил, защото съм ценял повече свободата си. За първи път искам да го направя. Всяка голяма любов трябва да завърши с брак“, коментира Алфонсо. Двамата не са се отказали от плановете да узаконят връзката си. Общата им поява във Vanity Fair се смята за сериозна крачка в тази посока. В Испания дори започнаха залози дали пък в крайна сметка няма да се преборят за правото да си кажат „да“.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Когато на 12 октомври 1947 г. херцогинята се омъжва за първи път, сватбата е обявена от вестник Liberation за най-скъпата в света. Тя е струвала цели 20 милиона испански песети. Успява да засенчи с блясъка и гостите си дори сватбата на кралица Елизабет II, състояла се месец по-късно.

Херцогинята има 6 деца от първия си брак, но е била бременна 11 пъти. Прави 4 спонтанни аборта, а едно от бебетата умира малко след раждането. В момента всичките й деца са разведени.

Смята се, че баща на четвъртия й син Фернандо не е законният й съпруг, а фламенко танцьорът Антонио ел Байларин. Слух, който херцозите на Алба и досега не са отрекли.

Вторият й съпруг е йезуит, доктор по теология и с 11 години по-млад от нея. Сключват брак през 1978 г. Той умира през 2001 г., правейки я за втори път вдовица.

Притежава уникална колекция от произведения на изкуството – Тициан, Ел Греко, Рубенс, Пикасо, Шагал. Както и портрет от Франсиско Гоя на тринадесетата херцогиня на Алба. Смята се, че двамата са били любовници и че жената от прословутата му картина „Голата Маха“ всъщност е именно тя.

Цялото й име, което се изписва само като допълнителна информация в Уикипедия (по разбираеми причини), е: доня Мария дел Росарио Кайетана Палома Алфонса Виктория Юджения Фернанда Тереса Франсиска де Паула Лурдес Антониа Жозефа Фауста Рита Кастор Доротеа Санта Есперанца Фитц-Джеймс Стюарт и Силва, Фалко и Гуртубай

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР