Пътят на коприната

Понякога ви се струва, че в борбата с нежеланото окосмяване, както и с целулита победителят е известен предварително

Свобoда Сидерова 14 July 2011

минипола, обувки Christian Louboutin и абсолютна гладка кожа. Дженифър Лопес знае как да привлече внимание към краката си, за да рекламира самобръсначките Venus на Gillette

Понякога ви се струва, че в борбата с нежеланото окосмяване, както и с целулита победителят е известен предварително. И това за съжаление не сте вие. Споко. Депилиращите средства последно поколение променят резултата 

Казват, че бръсненето на краката и подмишниците е дело на американските домакини по време на Великата депресия. Мен ако питате, модата на гладката кожа датира от далеч по-рано. След края на ледниковия период, когато „палтото“ от животинска кожа престава да бъде must have, достъпен само за любимата на вожда, нашите прапрапрародителки без жал се разделят с това от телесна растителност. Ноу-хауто на Нефертити например - пчелният восък, е първообраз на шугаринга (гъсто сварен захарен сироп с няколко капки лимон). Римските матрони пък карат робините да изтръгват косъмчетата от корен с конец. И скучаещите одалиски запълват времето си с изтребване на „непокорните“ с нещо като шкурка. По-късно кръгът на възможностите нараства с изобретяване на електричеството, за да се стигне до първата лазерна епилация през 1981 г. в САЩ.

въпроси - отговори
с еднаква скорост ли растат космите в различните части на тялото? Не. Средната е 6 мм за месец. Кожата ще запазите по-дълго гладка със средствата за след епилация. Успокояващият гел на Decleor например забавя растежа на космите (етерично масло от карамфил и екстракт от екзотично дърво) и хидратира и успокоява (етерични масла от магнолия, алое вера и ливадина).
влияе ли сезонът на растежа на космите? А диетата? Тук мненията се разделят. Повечето от вас започват да се епилират през пролетта, когато краката са на показ. Според някои изследвания високата температура повишава микроциркулацията и притаилите се зимата косъмчета радостно се стремят навън, но за разлика от първите кокичета не радват. Диетата не влияе на растежа на космите, но ако се докарате до анорексия, нищо чудно да се обзаведете с „кожухче“ (така организмът реагира на загубата на топлина). 
вярно ли е, че след бръснене космите стават повече и са по-твърди? Абсолютен мит. Броят им е заложен генетично - средно 16 800 на краката и 600 под мишниците. Просто срязаният им под ъгъл остър край ви кара да ги усещате по-твърди. Изглеждат ви по-гъсти заради еднаквата си дължина. И досега бръсненето e най-бързият начин за копринен завършек. Самобръсначката Venus Riviera на Gillette например може да се похвали с подвижна глава с 3 ножчета.
за какво служи вторият епилатор в някои комплекти? Освен стандартния епилатор някои марки като Philips предлагат и прецизен. По-широката глава на първия отстранява повече косъмчета с едно движение По-тясната глава на втория пък го прави подходящ за бикини зоната и подмишниците.
защо понякога епилаторът къса косъмчета? Причината е неправилно избраната скорост. Първа е за тънки и къси косми. Втора, която е и по-висока - за дебели и дълги.
как да се справим с близко прилягащите към кожата косъмчета? Единият начин е да ги „разрошите“, като минете със суха четка в посока, обратна на растежа им. Другият - да подберете епилатор със система за повдигане на полегнали косъмчета - например Silk-еpil 7 Dual на Braun и Satin Perfect HP6578 на Philips. Третият начин е да използвате охлаждаща приставка (първо се замразява в хладилник, а след това се прикрепя към епилатора). От ниската температура фоликулът се напряга и повдига косъма.
...а с врасналите? Редовно ексфолирайте кожата. Но не непосредствено преди или след епилация, за да не я стресирате допълнително. Добър вариант са и средствата за след епилация. Успокояващият гел на Decleor, за който стана дума, намалява броя на подкожните косъмчета с цели 14%. Проблема с болезнените издутини, резултат от врастването, ще решите единствено с лазерна епилация.
защо новопоникналите косъмчета са по-тъмни? Така ви се струва. Просто новата „реколта“ е с натурален цвят, който още не е изсветлял от слънцето.
кое е най-подходящото време за депилация? Вечер. Така раздразненията или зачервяванията ще изчезнат до сутринта.


нова мода в Холивуд
Високата резолюция изигра лоша шега на звездите. За да махнат прасковения мъх по лицето, с който лазерната епилация не се справя, голяма част от актрисите прибягват до... бръснача. Според някои дерматолози начинанието си го бива най-малкото заради пилинг ефекта, съпровождащ ритуала - постоянното премахване на мъртвите клетки стимулира синтеза на колаген.

като морска сирена

Оказвайки отпускащо действие, топлата вода помага да избегнем раздразненията, премахва зачервяванията и минимизира дискомфорта, като стимулира синтеза на ендорфини. От Braun първи оцениха на шест плюсовете на бюти ритуала. Лансираният преди 2 години модел Silk-еpil 7 Wet&Dry, 100% водоустойчив и абсолютно безопасен, позволява комбинирането на приятното с полезното, а именно депилация в ароматна вана или под душ. За повече комфорт е препоръчително използването на душ-гел или гел за бръснене - например Venus Satin Care на Gillette с алое вера. Освен при чувствителна кожа „мократа“ процедура е подходяща и за онези, които я правят за първи път.
революция в епилаторите

Тазгодишният двоен епилатор на Braun направо e върхът. Комбинацията депилация и пилинг, при това в един уред, е първата по рода си. Silk-еpil 7 Dual премахва напълно косъмчетата, като оставя минимално количество враснали. Тайната е ексфолираща технология, заимствана от Gillette Venus (монтираните в главата ножчета излющват мъртвите клетки, изглаждайки кожата). Главата с 40 уникални пинсети, разработени така, че да остават в близък контакт с кожата, гарантира захващане на косъмчета дори с размер на песъчинка (0,5 мм).
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР