Леко, мокро

Не обичам да се потя, затова плуването е моят спорт. Истински се научих да плувам в басейн.

Адриана Попова 04 July 2011

Не обичам да се потя, затова плуването е моят спорт. Истински се научих да плувам в басейн. Сама, с приятелско подсказване и спомените от епизодичните и доста смешни уроци на баща ми в морето. Стилът ми може да не е блестящ, но върши работа. Последните 2 години ходех в басейна на хотел „Анел“ в София - малък, но чист и без навалица. Наскоро открих хотел „Берлин - парк Витоша“, след ресторанта на Чепишев. Басейнът му е 18-метров и с идеална температура за плуване. Най-готиното е, че водата е витошка, и освен това се пречиства без химикали, минавайки през торсионно устройство, което разрушава биологичните примеси. Въздухът край този басейн наистина ухае различно - напомня ми за крайречна зеленина. Има часове по аквааеробика, инструктор е Мария Шпицер - човекът, наложил този спорт у нас. За мой късмет точно преди старта на истинското лято - през втората половина на юни, в хотела организират детокс програми - 7, 10 и 20-дневни (за инфо тел. 0888 614 833, спа център х-л „Берлин“). Спортува се два пъти дневно - аквааеробиката (по 1 час сутрин и следобед) може да се допълни с изкачвания в планината. Дните с ръчен масаж се редуват с дни с апаратно моделиране на тялото. Хранителният режим е здравословен, без крайности - набляга се на сезонни плодове и зеленчуци, с по-малко млечни продукти. Комбинацията детокс-басейн-масажи ще ме вкара във форма за плажа - единственото място, където съм склонна да се поизпотя!

Съветите на Мария Шпицер,

треньор по аквааеробика, с 26 г. стаж в басейните, www.vodna-aerobika.com
Стягащ ефект с плуване или водна аеробика може да се постигне бързо - 3 пъти седмично в рамките на месец дава добър   резултат. 
Плуването натоварва ВСИЧКИ мускули и щади ставите независимо от стила: бруст, кроул или по гръб.
Оптималната температура на водата в басейна е 28 градуса - добра е за плуване и упражнения, без да се страхуваме от хипотермия или прекомерно натоварване на сърцето.
По време на цикъл можем да плуваме при нормална температура на водата. Не е препоръчително само за най-тежкия ден. Използването на тампон предотвратява изпускането на течност и е филтър срещу външни замърсявания. Податливите на инфекции жени могат да ползват тампон при всяко влизане в басейн. При излизане да се отстранява веднага.
Не плувайте на гладно - много бързо може да ви падне кръвната захар. Хапнете нещо малко и сладко - банан, ябълка, чай с мед. Не започвайте спорта „на кафе и цигара“. Сериозното хапване обаче оставете за след басейна - не по-рано от 1 час след това.
След басейна ползвам само натурални маски - с домашен мед или зехтин, който оставям да действа 5-10 минути върху кожата. Във водата съм с шапка, така че след това само изплаквам косата си. За измиване използвам биошампоан.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР