Натали Портман

Новата мис „Елегантност”

19 June 2011

Новата мис „Елегантност”

Интервюто с актрисата, която изигра блестящо солова партия във филма Miss Dior Cherie, е осигурено с любезното съдействие на фирма Нотос България

Лансирайки Miss Dior през 1947 г. като допълнение към колекцията си New Look, бележеща нова ера в модата, Кристиян Диор създава много повече от аромат. Парфюмът е манифест на младостта, изтънчеността и както самият мосю Диор го определя – на радостта от живота (joie de vivre). Днес легендата Miss Dior, символ на haute couture дързостта, елегантността и женствеността, преживя концептуален ъпгрейд. Модната къща направи умел маркетингов ход, като покани за лице на Miss Dior Cherie тазгодишната носителка на „Оскар“ Натали Портман – елегантна, грациозна, в същото време много интелигентна, със страхотно излъчване. Ето и интервюто със самата Натали.

Натали, за първи път си лице на Dior, на осъвременената версия на легендарния Miss Dior Cherie. Помниш ли как реагира, когато ти предложиха? За мен беше чест да бъда поканена от тази елегантна марка с невероятна история и съм щастлива да бъда част от компанията.
какво е първото, което си помисли, когато усети аромата Miss Dior Cherie? Че притежава истинско „парижко“ качество. Привлече ме и жасминът. Когато бях в Тунис за снимките на „Междузвездни войни“, видях деца, продаващи жасмин. Това е най-прекрасният и страстен нощен аромат. Те просто отваряха длан, в която се намираше този невероятен цвят.
Miss Dior Cherie носи парижки дух. Какво го отличава и защо жените от цял свят го харесват? Всичките ми приятелки французойки превръщат в свое предимство това, което другите жени прикриват. Предполагам там е тайната. Французойките притежават естествена елегантност и шик. Ароматът съчетава идеята за кутюр и лукс с тази за естествена елегантност и младост.
какво е истинската елегантност за теб? Да се чувстваш удобно в себе си, без да позираш. Просто да си себе си.
какво е истинският лукс? В днешно време е да бъдеш на място, недокоснато от човешка ръка,  сред девствена природа.
разкажи за първата ви сцена с актьора Алдън Еренрайх? Как се получи тази химия между вас, която се усеща на екрана? Трябваше да започнем с целувка и първата ни беше като „Добър ден, приятно ми е да се запознаем“. Алдън е на 21 и в началото се чувствах като „голяма стара пума“. Беше смущаващо, но той се държеше много по-зряло от мен. Аз все хихиках и Алдън ми повтаряше, че трябва да правим заедно и синхронно нещата.
филмът Miss Dior Cherie е заснет в стила на френската Нова вълна. Кои са най-хубавите ти спомени от снимките? Моят приятел беше с мен и си поръчвахме румсървиз по хавлии в хотела. Това те кара да се чувстваш много звездно.
кои са най-приятните ти спомени от Париж, от тези снимки или отпреди? С удоволствие си спомням как, когато снимах „Леон“ на Люк Бесон, майка ми ме развеждаше из музеите. Тогава много харесах музея на Роден. А тя купуваше глина и вкъщи правехме миникопия на скулптурите. И още как, като снимах филма на Уди Алън „Всеки казва „Обичам те” (бях само на 14), имаше много млади хора в екипа. Качвахме се на Айфеловата кула и пиехме греяно вино, а тогава валеше.
Флоралните и дървесните нотки са върховите и сърцевинните на Miss Dior Cherie.
какви аромати ти харесват? И кои са любимите ти цветя? Обожавам флоралните аромати. Любим ми е този на жасмина, а визуално харесвам божурите.
свързваш ли ароматите с места и градове? Да. Също асоциирам и градовете със сезони. По улиците на Ню Йорк усещам мирис на печени ядки и това ми напомня за зимата и за Коледа.  Тунис го свързвам с жасмин. Когато бях в колежа, продаваха разтопен ванилов сладолед и тези години ги свързвам с това.
какви са първите ти ароматни спомени? За нещо смесено между праскова и морска сол, защото на връщане от плажа в Израел си купувахме близалки с вкус на праскова.
с какъв аромат асоциираш тийнейджърските си години? Аромата на евтиния ягодов глос, който ползвах, както и аромата на ванилия в училище.
какъв е твоят стил на обличане в ежедневието? Ходя много кежуъл, някой дори би казал небрежно. Вкъщи обичам да се движа със спортни панталони, да изчаквам косата ми да изсъхва след душа и да стоя без грим. Това е другата моя страна.
всичко в Miss Dior Cherie е много чувствено. Такива са и твоите героини във филмите, например в „Черен лебед“. Как би определила чувствеността? Тя е в синхрона на чувствата ти и на твоето усещане за докосване.
как ще определиш женствеността? Като нещо деликатно, но в същото време и много силно.
...а прелъстяването? Да убедиш някого, че трябва на всяка цена да прекара времето си с теб.
любимият ти аромат на мъж? На чисто и хубаво, на току-що излязъл от банята.
как възприемаш парфюма – като оръжие за съблазън, като интимен акт или като приятен ритуал? Не обичам думата „оръжие“, звучи твърде агресивно. За мен парфюмът е нещо по-дискретно. Той е като червилото, което те кара да се чувстваш по-женствена, по-елегантна, дори походката ти някак се променя. Парфюмът е част от облеклото, от това да се чувстваш уникална, начин да се самоопределиш. Той е като името, което носиш.
къде го поставяш – на китките, на шията, зад ушите? Майка ми ме е научила да пръсна във въздуха, след което да вляза в ароматния облак.
има кадър с лебед във филма Miss Dior Cherie. Ти снима „Черен лебед“ по това време също... Да, това е съвпадение. Лебедът е използван в клипа, защото е символ на елегантността, а и има много в парка. По това време наистина снимах „Черен лебед“, но никой от екипа не беше гледал филма още, така че едва ли са направили кадъра с лебеда съзнателно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР