Айша и танците на Африка

Когато идва в България преди 3 години, Айша 3 месеца не спира да плаче

Адриана Попова 07 June 2011

Разклащай, разклащай, подвиква Айша на урока по афротанци в софийския клуб Twins преди месец. Дузината жени и един мъж се опитват да наподобят движенията й с таза и краката – някои по-успешно, други по-малко. Настроението на всички е прекрасно, защото музиката е вкарала в кръвта им слънце, мирис на земя след дъжд, ръмжене на диво животно и онова особено усещане за разчупване на правилата и за свобода, което свързваме с Африка.
Когато идва в България преди 3 години, Айша 3 месеца не спира да плаче. Чувства се абсолютно изгубена сред толкова много бели лица. Моли мъжа си да доведе вкъщи някой чернокож приятел. Сега е свикнала с българите и макар още да не е научила езика, си има личен преводач. Това е 3-годишната й дъщеричка Амина, която ходи на детска градина и иска да се научи да рисува жаба.
Айша е от Гамбия. Баща й е от Сенегал, където тя живее като малка и се учи на танци. В семейството й, което е силно религиозно, не са особено щастливи от желанието й да танцува. Мюсюлмани са и майка й ходи с хиджаб. В яда си понякога казвала, че това нейно момиче е от дявола. Мамо, искам да съм независима, отвръщала Айша и продължавала да ходи по клубове да танцува. Участвала и в танцова група. Типичният за Сенегал танц се нарича сабар и е характерен със завъртания в ханша и чупки в глезените. Но много по-важно от самите стъпки са чувството, страстта. Европейките винаги питат: какви са стъпките, коя след коя, а ние просто танцуваме, казва Айша. В Африка нямаме фитнес, имаме танци.
Тя завързва около кръста си парео с типични за Западна Африка шарки, нарича се рапа, и показва танца. Движи се съблазнително и сякаш всяка част от нея изпълнява собствена хореография – раменете, ръцете, гърдите, тазът, краката. Има завъртания и леки подскоци. И: разклащай, разклащай!
Айша идва в България прясно омъжена. Наско, мъжът й, гостувал на приятели в града в Гамбия, в който живеела. Тя трябвало спешно да се обади по телефон, там бил Наско, който имал телефон. Казал й: ще се обадиш, но срещу целувка. Където целувка, там и сватба. Айша била в бяло, а приятелките й умирали да бъдат снимани на видео. Надявали се видеото да се гледа от бели мъже, които да ги харесат за съпруги. Но касетата се скапала и приятелките така и останали невидени от никого. Вече в България бракът на Айша се разпаднал и сега тя работи, за да издържа Амина и себе си. Понякога й е тъжно, че е далеч от Африка. Но тя знае как да лекува тъгата си – танцува.
Уроците по афротанци на Айша Джалоу са в Juliva aerobic studio на ул. Раковски 78 в София.
Още информация на тел. 0885 617 207.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР