Оливие Ешодмезон, творчески директор на Guerlain

На 30 играйте с цветовете, на 50 забравете черния молив!

Милена Попова 09 May 2011

На 30 играйте с цветовете, на 50 забравете черния молив!

Ако видите мосю Ешодмезон на Шан-з-Елизе в сърцето на Париж, със сигурност ще се обърнете след него. В облеклото му без капка усилие са съчетани артистичен дизайн, любов към екстравагантните съчетания на цветове, а всеки детайл от аксесоарите му подсказва уникална същност. Всеки ден мосю Ешодмезон минава по Шан-з-Елизе, за да се качи по мраморните стъпала на един от оазисите на лукса и крепост на френския дух - Maison Guerlain, където от 10 години е неговото работно място като творчески директор. Между различните проекти, рекламата и работата над продуктите, голяма част от които се превърнаха в бестселъри, мосю Ешодмезон дава консултации, интервюта или подготвя следващото си пътуване до някоя далечна точка на света. Истинска звезда в света на мейк-ъп артистите, той е работил с най-големите фотографи, а на неговите умения са се доверявали най-красивите жени на планетата, сред които Грейс Кели, Елизабет Тейлър и София Лорен. Интервюто за EVA е по повод новата линия продукти за лятото на Guerlain, от които ще ви представим на следващите страници новата бронзираща пудра Terracotta и червилото Rouge Automatique.

Мосю Ешодмезон, как кариерата ви отведе до Maison Guerlain?
Mомчета от моето училище искаха да станат фермери, други – ветеринари, трети – военни, аз пък исках да живея в модата. Бях очарован от нея, от жените, които я използват, за да омагьосват останалия свят. Майка ми беше една от тези жени. Тя притежаваше купчини списания, сред които много броеве на Marie Claire. Аз ги разгръщах с часове и запленен особено от рисунките, ги прерисувах, обръщах голямо внимание на грима. Харесваше ми тази ефимерност на красотата, която ми напомняше за очарованието на разкошна пеперуда. Усещането за преходност, за безценност на момента прави модата толкова вълнуваща. Наслаждавай се на момента - това е моята философия. Тя ме прави вечно дете, любопитно и с отворени сетива, вечно играещо. Играещите хора са весели и позитивни, какъвто съм самият аз. Така завърших училище по изкуствата и започнах да работя като мейк-ъп артист, след това постъпих в Givenchy и когато любовната ми история с тях приключи, се насочих към Guerlain.
Guerlain е уникален бранд, в него има всичко от най-доброто френско - шик, финес, класа, лукс, рафинираност. Френски, толкова френски... Когато започнах в Guerlain, брандът беше нещо като спящата красавица. Аз винаги съм мечтал да имам такова поле за работа, да вдъхна живот на нещо, да го развивам и да работя за световната му слава. И се получи, защото превърнах мечтата си в работа.
Десет години работите за Guerlain. За човек вечно търсещ това не са ли много години на едно място?
О, не, не, не са много. Защото харесвам това място. И разглеждам работата си като мисия, бюти мисия. Ако аз съм мисионер, това е моята църква… (смее се). В Азия, която е далеч от нашия стил и представи, в Китай, Корея или Индия, аз трябва да обяснявам какво е френски стил, какво е френски начин на живот, дори какво е Франция. И няма как да не се чувствам малко мисионер. Карам хората да се пристрастяват (смее се). Самият аз съм пристрастен.
Какъв е ароматът на вашето детство?
Спомняте ли си го? О, да, разбира се. Много добре. Свеж аромат на изпрани и изгладени ленени чаршафи, покривки, бельо. Обичах този аромат. А какъв е вашият?
Моето детство мирише на река и на дъжд, на сушени плодове и малки току-що излюпени пиленца.
Пиленца?!
Да, говоря за селската къща на баба ми и дядо ми, в която прекарвах половината година. А вие в Париж ли сте роден?
Не, далеч от Париж, в Перигор, близо до Бордо, в живописен район с много лозя и реки. Моят роден край е известен с добрите вина и отличната храна, там добре се хапва и здраво се пийва. Аз още имам роднини и къща там. Когато отида, се отдавам на здрав селски живот, наслаждавам се на чиста природа. Но слава богу, родителите ми са се преместили в Париж още докато съм бил малък, на пет или шест. Обикнах Париж, това е моят град.
Вие сте гримирали най-красивите жени на планетата. Можете ли да опишете абсолютната красота?
Не мога да кажа, че красотата е едно лице. Аз съм срещал и съм работил върху лицата на стотици прекрасни жени - сред тях отличавам София Лорен, Елизабет Тейлър, Грейс Кели… Те са прекрасни, защото са изящни и изискани и са изключителни личности.  Елизабет Тейлър имаше фантастично лице, фантастична кожа и очи, но като тяло - не, не…  Докато Софи Лорен (без „я“, толкова френско!) имаше изумително тяло. Тя е най-грациозната жена, с която съм се срещал. Освен това беше и много забавна. Така че срещал съм се със забележителни жени. И продължавам да се срещам. Например с вас. Това, което харесвам в жените, е способността им да изтрият от лицето си една тежка нощ, стреса, тревогите, дори бръчките и да изглеждат свежи и да излъчват тайнственост и топлота. Енергия, тайнственост, топлота - не е ли това красотата?
Кои са най-големите грешки, които жените правят, гримирайки се?
Основна грешка е много тъмният фон дьо тен, който прави лицето уморено и неестествено. Другата грешввка е липсата на червило. Много жени се страхуват да използват по-силни цветове и оставят устните безцветни. Защо вие не използвате например червило и руж в цвят слива?
Защото не съм млада.
Но имате хубава кожа, а топлите нюанси на сливата ще я стоплят и ще й придадат шик. По-добре е, отколкото с безцветно червило. (В интерес на истината сложих достатъчно плътно червило, но го изядох от притеснение, ето още една грешка – б. а.) Макияжът изисква малко смелост, която трябва да срещне чувството за мярка и усета към цветовете.
Ще дадете ли безценни съвети на нашите читателки, които са в техните 30, 40 и 50 години?
Знаете, че на 30 всичко е възможно. Моят съвет е: играйте с цветовете, експериментирайте. Но трябва да бъдете внимателни. Трябва да спазвате баланса между очите и устните. Твърде подчертани очи и голи устни? Не, по-добре е грим и на двете, но в баланс. Основната грешка, която може да ви състари, е тъмният фон дьо тен.
На 40: никакви силни цветове! Никакви! Никога! Нито твърде силни, нито твърде ярки. Ярките цветове ви правят неестествени и смешни. Още можете да играете, но вече сте по-мъдри.
На 50: Основната грижа трябва да бъде свежа кожа. На това е подчинен и макияжът - да направи кожата да изглежда свежа. Използвайте леки цветове, точния фон дьо тен - нито тъмен, нито светъл. Не бягайте от цветове, но избирайте леки, светли, прозрачни. Ключовата дума е свежест. И никаква черна очна линия! Никакъв тъмен молив за устни! Никакъв!
Какво прави продуктите на Guerlain уникални?
Едно просто нещо: качеството. Ние сме обсебени от качеството, текстурата, цветовете на продуктите. Никога не пускаме на пазара продукт, който е компромисен. Никога! Ние предлагаме и нещо повече от продукт - лукс, начин на живот, докосване до френския дух. Винаги съм казвал: ние не продаваме продукти, продаваме мечти. Затова и опаковките са подчинени на тази философия. Ако една жена иска червило, тя може да си купи и от масмаркета, но червилото на Guerlain е вече бижу, аксесоар, то е друг начин на живот. Ние искаме да накараме жените, които купуват Guerlain, да се чувстват горди от това и да се чувстват успели.
Разбирам тази философия. Понякога е достатъчно да отворя Terracotta, да вдъхна аромата й, да подържа златната пудриера в ръка и се чувствам по-добре. Дори ми се струва, че изглеждам по-красива в огледалцето й.
Точно така. Това чувство искаме да предизвикаме. Да накараме жените да мечтаят. Затова в пудрите слагаме лек аромат, в червилата също – лек, нежен, женствен, елегантен. Такива са и продуктите от пролетно-лятната ни колекция. Новото ни червило Rouge Automatique се отваря с една ръка, с едно движение, няма капачка, но когато го отворите, ви завладяват уханието и цветът му. То е като кюлче злато, като великолепен аксесоар. То може да смени за секунда настроението ви. А когато го сложите на устните си и го оставите да се „стопи”, без да изчезне дълги часове, ще се пристрастите към него. Вашите устни ще се превърнат в аксесоар.
Но кой ще каже дали не правя грешки? Нали нямам душа на артист?
Макияжът не изисква душа на артист, той е и забавление, вие трябва да се забавлявате.
Какви бюти продукти използвате вие лично?
Дневен крем Оrchidee imperiale, а през нощта лосион. Всяка сутрин използвам овлажняваща маска. Използвам автобронзант Terracotta, той изглежда толкова естествен. Това е моят макияж.
Следователно отговорът на въпроса слънце или Terracotta за вас е ясен.
Да, абсолютно. Но автобронзантът изисква и засилена хидратация. Когато пътувам, винаги имам овлажняващи маски.
Одобрявате ли солариумите?
Не, мисля, че са опасни. Обичам истинското слънце. Обожавам го! Би трябвало да съм змия в следващия си живот. Мога да прекарам цял ден на слънце, на плажа. Ставам червен като рак и знам, че не е полезно, но обожавам това! Предпазвам, разбира се, кожата, но не мога да се наситя на слънцето. Зарежда ме, прави ме спокоен и релаксиран. И когато се връщам червен от плажа, давам на кожата влага. Много, много влага!
Къде обикновено си почивате, къде пътувате?
Аз пътувам непрекъснато. За по-дълга ваканция избирам места, в които няма тълпи от хора. Ако избера плаж, не искам да е модно място с модната тълпа. Често избирам планините в провинцията заради свежия въздух и спокойствието. И винаги гледам почивката да не е много надалеч, не обичам дългите полети. Обичам да пътувам с влак. И никога не почивам през август. Мразя тълпите. Всяка зима ходя на пусти и слънчеви плажове в Мароко.
Ако бяхте моден дизайнер, за кой бранд бихте се изкушили да работите?
За някой от популярните масови брандове. Толкова интересно е да можеш да вложиш в една семпла и не-скъпа дреха нещо от висшата мода. Да създадеш интересна дреха за хора с ниски доходи. Звучи страхотно. Както прави Лагерфелд. Той е абсолютен гений!
Моля, издайте ми една тайна! Виждам, че имате невероятна кожена чанта. Каква е? Шшшшт! (Слага закачливо пръст на устните и скача от стола си, за да ми я покаже.) Май не трябва да казвам. Hermes я направиха само за мен. В един екземпляр. Както и много други неща впрочем.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР