рейки

древната японска лечебна практика има вече последователи и у нас

Анета Дженева 11 February 2010


 

ерика гут дава рейки на
своята ученичка калина стайкова
 
 
Не знам дали вървим към Европа, но Изтокът със сигурност върви към нас. Понякога минава през Америка, друг път през Западна Европа, но винаги стига до България. Все повече хора у нас чуват за трансцеденталната медитация, японския масаж шиатцу, за фен шуй, енергиите Ин и Ян. А понякога източният вятър стига и до кварталното магазинче, където се продават соеви кълнове и копринени ризи с огнени дракони.

В офиса на ЕВА дойде един от последните "пратеници на Изтока", учителката по рейки, 67-годишната Лени Ерика Гут. Родената в Бразилия швейцарка открила рейки на 53 години, веднага след това е станала дипломиран учител по рейки и негов страстен пропагандатор. В България идва за седми път, за да обучи на рейки хора, които проявяват интерес. Центърът на асоциацията по рейки е в САЩ.

 

Какво е рейки?

Японска лечебна практика, създадена преди около 120 години и предавана от учител на ученик, която се основава на философията за лечебната сила на универсалната енергия. Рейки е енергията, която зарежда твоята жизнена батерия. Рейки струи от космоса и човекът е проводник, канал на тази енергия. Конкретен пример: бебето ви пищи от колики. Вие слагате ръка на коремчето му и то се успокоява за момент. Вие му отдавате своята топлина. Но не и космическата енергия, защото не знаете как. Трябва да ви посветят. И точно затова Лени е в България.

 

Лени

Точно така си представям бабата на Хари Потър. Блага женица с малки кръгли очички зад малки кръгли очилца. Готова да прости с неземна мъдрост всяка лудория. Уверена, защото знае как да контролира нещата. Прошарена коса, пусната свободно по раменете. И бонбонено розова блузка, над която се разлива бонбонено сладка усмивка. Усмивката обаче не е преструвка. Защото Лени спазва твърдо петте принципа на рейки:

точно днес нямай грижи

точно днес не се ядосвай

уважавай родителите си

печели хляба си честно

изпитвай благодарност към всичко живо

Основният, неписан принцип на рейки обаче е: протегни ръка към ближния

Лени демонстрира в нашия офис как се дава рейки на човек, който има нужда. Изрично подчертава, че това става само ако човекът го иска. "Аз съм каналът на рейки. Енергията тече от вселената през мен към човека, но никога обратно."

Според източната медицина човек има здравословен проблем, ако е запушен канал на енергията. Точно там, на мястото, където има "задръстване", се появява болка, ако не се лекува, се появява проблем, органът, останал без жизнена енергия, боледува. Дотук добре. Нашите екстрасенси лекуват по подобен начин с безконтактен масаж. В аюрведичните центрове по света каналите на човека се отпушват с медитация, с йога и със специални масажи и хранене.

"Рейки е нещо много по-просто. Достатъчно е само да станеш канал на енергия, да се научиш да я приемаш отгоре. С рейки можеш да спреш кръвотечение. Ако на човек му предстои операция и ти му дадеш рейки, той се събужда след анестезията без болка. С рейки отшумяват симптомите на много болести, рейки лекува ударено, натъртено място, дори изгаряния. Но ако ръката ви е счупена, рейки не се прилага, защото тъканите и костите започват да заздравяват много бързо и може да зарасне накриво. Когато гипсират ръката, можете да й дадете рейки през гипса. Енергията не знае прегради."

Хората, които вярват в тази философия на здравето, протягат ръце около своите цветя, животни, птици и декоративни рибки.

Лени изрично подчертава, че рейки не заменя лекарската помощ, това е само техника, която подпомага лечението, защото активира имунната система, собствените сили на организма. Затова е добре да се дава рейки и на тежко болни хора. Трябва обаче да се знае добре техниката, да сте запознати с чакрите и човешката анатомия най-общо. Затова е необходимо обучението. Нека да си представим един подобен сеанс. Той може да бъде направен винаги и на всяко място, трае час- час и половина. Пациентът лежи отпуснат, без обувки, пръстени, колани. Човекът, който му дава рейки, слага ръцете си върху него, като започва от главата и върви надолу. Има специални правила и техника, които се следват. "Понякога, казва Лени, ръцете ти стават горещи, но не трябва да прекъсваш. Енергията ги направлява. Ръцете сами се задържат над болното място. Ако пациентът има изгаряне, то зараства много бързо. Ако има ампутиран крак, държите ръцете си и над мястото на липсващия. Аз не съм лекар, добавя Лени, аз съм рейки-канал. Мога да изпратя рейки на дъщеря си в Бразилия, ако тя поиска."

как да станеш рейки-канал

Единственият начин е като потърсиш учител. Не можеш да научиш тази техника от книга. Учителят установява контакта. Курсът по обучение е три-четири дни. Но има и степени, които се усвояват. Ти се обучаваш как да използваш рейки и как да изпращаш рейки. "Това нещо е в нас, но с обучението то просто се събужда. Не са някакви свръхспособности, нито някаква неведома сила. Няма нищо общо с религията."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР