Сама вкъщи

Как да си направим един луксозен спа ден у дома

eva 10 March 2011

Как да си направим един луксозен спа ден у дома

Сама вкъщи, при това цял ден. Може да го прекарате в чистене, с пуканки пред телевизора, над лаптопа... Но може да си устроите и истински day spa - нещо, за което милиони работещи момичета дават сума пари в луксозни градски спа центрове, където ще ви направят пакет от процудери: вана, пилинг, масаж… Може да си направите всичко това вкъщи и да се почувствате великолепно, да поработите за по-слабо и стегнато тяло, за по-свежа кожа. Нужна ви е само вана. И малко съвети, които EVA с удоволствие ще ви даде.



Напред към ваната!

Подгответе стаята си – свежи цветя, затоплени хавлии, подредете маслата и кремовете, които ще използвате след ваната. В банята запалете ароматни свещи и действайте!
Морска сол и водорасли Изсипете 500 г морска сол в топлата вана. Сега в супермаркетите има различни видове морска сол - с водорасли, от Мъртво море, йодирана. Ако нямате морска, и обикновена готварска върши работа, само че в три пъти по-малко количество. Ако вземате хранителни добавки с водорасли, можете да изсипете съдържанието на няколко капсули във ваната. Някои от козметичните марки, например Phytomer, Thalgo и Pevonia Botanica, предлагат специални средства или таблетки за вана с водорасли. Морските вани дренират, елиминират токсините от тялото и леко ексфолират кожата. Ако се правят поне веднъж в седмицата, имат и леко отслабващ ефект.
Билкови вани, ефирни масла Вие можете да не чувствате стрес в момента, но вашето тяло го изпитва, вашата кожа страда. Помогнете й! Вана с букет от билки е една прекрасна домашна спа процедура за избавяне от стреса. Направете кана билков чай, сипете в чаша, от която можете да отпивате във ваната, а другата част охладете и я изсипете във водата. Лавандулата и лайката са изключително полезни за добрия сън и релакса, невенът – за кожата, а мащерката стимулира кръвообращението. Дишайте дълбоко, билковите пари пречистват дробовете. Ако имате ефирни масла, може да си направите ароматна вана. Маслата от здравец и мирта стимулират и тонизират, маслата от лайка и роза успокояват и носят хармония. Смесете десетина капки от маслото с една лъжица мед, сметана или мляко, миксирайте с вода в отделен съд и прибавете към ваната. Може да използвате мляко на прах, ако искате да направите у дома ваната на Клеопатра.

маслата
кайсия - освежава и прави кожата блестяща
кипарис - стяга и леко изсушава при проблем с потенето
лавандула - успокоява и освежава
гроздови семки - подхранва и тонизира
жасмин - подмладява кожата
нероли - стяга и изсушава мазната кожа
портокал - тонизира повяхналата кожа, изсветлява петната
бергамот - успокоява кожата, тонизира, избавя от стреса

Сеанс по медитация
Каквато и вана да изберете, легнете в нея за около 20 минути и си представете, както актрисата Шърли Маклейн, че във вените ви тече бяла светлина. Може да си пуснете диск с шума на прибоя или леко бълбукане на вода. Дишайте дълбоко и равномерно, концентрирайте се върху приятните усещания. Наслаждавайте се на музиката, ароматите, топлината.
Великият пилинг След зимата тялото има нужда от „нова кожа“ – свежа и гладка, блестяща и подхранена. Всички козметични марки имат скрабове за тяло, просто трябва да намерите своя. Този на Kibio например може да се похвали с 98,8% естествен произход, от тях 79,8% с органичен. L’Occitane също разчита на органичен екстракт от листата на маслина. Подходящ избор е и скрабът на Nuxe със 100% растителни съставки. Ако нямате подръка, сложете във ваната няколко бучки захар, така както е правела бабата на малката Хелена Рубинщайн.
пилинг с мед, сол, кафе Смесете в равни пропорции дребна морска сол и натурален мед и нанесете върху тялото. Той подхранва и полира кожата, детоксикира я, насища я с минерали, съдейства за отслабването с дрениращия си ефект. Тъй като медът е лепкав, първо го загрейте и после нанасяйте с плавни и нежни движения, за да не разтегнете кожата. Пилингът с утайка от кафе е много популярен. Известно е, че най-добрите кремове за отслабване съдържат екстракт от кафе, така че действайте смело. Проблемните места - бедрата, ханша, горната част на ръцете, корема, масажирайте с утайката от кафе или прясно смляно като за еспресо, ако не ви се свиди.



И накрая да пристъпим към най-приятната част от спа деня:
Ароматният  масаж изисква внимание и спазване на правила. Защото едни и същи масла действат по различен начин, а понякога и комбинирано (например тонизиращо на една система и релаксиращо на друга). Съществуват повече от 300 вида ефир-ни масла, но за масаж те не се употребяват в чист вид, а се разтварят в базово масло - бадемово, маслиново, орехово, жожоба. Ако използвате само един вид, капнете в 20 мл от базовото 30-35 капки. За арома коктейл изберете 2 или 3 масла, като едно от тях е водещо, и капвайте по 10 капки от тях в базовото. Вижте по-горе комбинациите от ефирни масла за вана, може да използвате тези комбинации за масаж в съчетание с билкова или солена вана. Пуснете си музика - индийска или за медитация. Обтрийте тялото с влажна кърпа и бавно с нежни движения започнете масажа от стъпалата нагоре по тялото. С по-дълбоки движения и цели длани масажирайте проблемните зони, а корема - с леки движения по часовниковата стрелка. Хубаво е маслото да е леко затоплено, а ароматът му да ви харесва. Вдъхнете дълбоко аромата. Хубаво е поне до другия ден да не вземате душ, за да не отмиете ефекта им.
Маски за тяло След пилинга, ако имате желание и време, направете маска на тялото (или обвиване). В таласотерапията популярни най-вече са с глина и водорасли. Глинената маска се приготвя, като смесите синя или бяла глина от аптеката с 3-4 капки портокалово масло и 3 чаени лъжички канела с неголямо количество топла вода. Тази маска е истински съживяващ коктейл за кожата - детоксикира, стяга, полира, подхранва. Маската с водорасли пък се прави, като смесите водорасли на прах с гореща вода и след 15 минути в нея сипете 1 жълтък, 10 капки лимонено масло и 10 - масло от камфор. След това се обвийте с фолио за по-дълбоко проникване - така както го правят в елитните спа центрове.

Специални ефекти
Може да направите тези лесни процедури като екстра след приключване с ваната, пилинга и маската.
Маслени вани за ръцете и краката Загрейте в съд слънчогледово олио или зехтин и потопете ръцете до китките за няколко минути, а стъпалата - до глезените. Сложете памучни ръкавици и чорапки и се отдайте на релакс в леглото. Кожата на дланите и стъпалата ще стане нежна и гладка като на бебе.

коктейли от масла:
за нормална кожа - лавандула, здравец и бергамот
за мазна и проблемна - лимон и кипарис
за уморена - нероли, лавандула, жасмин




ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР