Плитката на баба, захарен памук и лимби

Женствеността и минимализмът при прическите пролет-лято’11 се конкурират, но ключовите думи остават лекота и удобство

Свобoда Сидерова 27 February 2011

Женствеността и минимализмът при прическите пролет-лято’11 се конкурират, но ключовите думи остават лекота и удобство

Средновековна принцеса
Плитката преживява ренесанс. Дори се наложи стилистите на Alexander McQueen да усвоят някои хватки от плетенето на кошница. Новаторската прическа на средновековна принцеса (такова е внушението на колекцията) е сред най-запомнящите се. Романтичният „венец“ на L.A.M.B и зигзагоoбразната френска плитка на Behnaz Sarafpour пък придават чар на горска нимфа. Метната на една страна и раздърпана плитка в стил бохошик (Lela Rose) и сплетени в края футуристични плитки (Givenchy) също не са за изпускане. Ако не си падате по небрежността, то рафинираният нисък кок от плитки като на кино- дива от миналия век (Jason Wu) ще ви хареса.

Диско дива

Поомръзналият на всички обем не бърза да сдава позиции. За разлика от зимата не става дума за кок (въпреки че се среща например при Issa и Vera Wang), а за свободно пусната огромна коса. TopShop Unique гръмко възвестява връщането на диско ерата. Наелектризираната грива е реверанс към театралния дух на глам рока. Мен ако питате, прическата повече прилича на захарен памук – мил спомен от детството. Настроението в тон с идеята за треска в събота вечер повдигат и цветните кичури. Дали стилистите на Marc Jacobs и Marc by Marc Jacobs са прегърнали идеята за концепцията „Колкото повече коса, толкова по-близо до Бог“, или може би са сънували Анджела Дейвис не е ясно, но също лансират еластични пружинки (още влажна, косата се навива на фуркети, суши се и се тупира).

Звезда от нямото кино и рокерка
На фона на горните постни балетни пируети се открояват лимбите като на звезда от нямото кино, комбинирани с вездесъщия мокър ефект. (За справка виж Prada, John Galliano). Jean Paul Gaultier и Marios Schwab пък нахлузват на главата на моделите черни и цветни (варират от пастелно лилаво през огнено до платинено) разрошени перуки. За източник на вдъхновение с право може да претендират не само Джоан Джет (американска рок дива) и Дейвид Бауи, но и колоритните индианци от племето мohawk. Между другото перуките не са еднакви за всички модели. Оформят се с ножица според формата на лицето чак когато се поставят на главата. 

Примабалерина
Причини за триумфиращия за n-ти път кок на балерина са колкото обзелата стилистите романтика и сдържаният макияж, толкова и тънката коса на моделите, която изисква мус за обем на килограм. Котират се ниско хванат на тила кок (Chloe, Dsquared2, Nina Ricci, Versace), високо на темето (Marchesa, Pedro Lourenco) и на челото (Diesel, Adam).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР