Марий Росен, неспособен на забравяне

Млад мъж, от най-обикновените, се явява на интервю за работа във Фирмата.

01 February 2011

Млад мъж, от най-обикновените, се явява на интервю за работа във Фирмата. Той не вижда Интервюиращия и Интервюиращия не вижда него, за да се избегне всяка субективност в оценяването. Оказва се, че за да бъде одобрен, на него му се налага да се откаже от някои неща. От потенето, от мисълта за лично време, от емоциите по бившата си приятелка, която го изоставила заради бившия му приятел. Дори от единия от родителите си, защото според Фирмата двама родители са му много.
Приблизително това се случва в постановката на „Тест“ от Елин Рахнев в Сатиричния театър. Без да изненадва особено, в кафкиански стил пиесата говори за сблъсъка между нормалния човек и безликата жестокост на Фирмата, Замъка, Държавата или както там се нарича обратното на нормалния човек. И за това, докъде можем да стигнем в отказа от лична свобода като цена за пълния хладилник.
Режисьор е Марий Росен и това веднага прекъсва въздишката за deja vu. Да не забравим точната като бръснач сценография на Татяна Димова и великолепната игра на Явор Борисов и Петко Каменов.
Марий Росен е автор на някои от най-хубавите текстове на „Насекомикс“, понякога актьор, в повечето случаи агент провокатор със спектакли като „Хамлет“ (поставен в скулптурното ателие на Художествената академия) или великолепните „Бели нощи“ по Достоевски (преди години отново в Сатирата), които не те оставят да ги забравиш. Марий Росен, деликатен като елф, изглежда неспособен да бъде забравен.
Той ще е режисьор и на новата постановка по книгата на Ева Енслър „Аз съм емоционално създание“ в Народния театър. В нея, по предварителни сведения, ще видим актрисите Теди Духовникова, Стефания Колева и Елен Колева. Така че – чакаме, без да забравяме.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР