Яна Маринова: бих се със самия Крисчън Слейтър!

Не мога да си представя какво е усещането да сритваш мъжки задници. А Яна Маринова го е изживявала много пъти, макар и само на екран. Ефектната блондинка, която в “Стъклен дом” впечатлява с ролята си на глезена мацка, в киното бие, рита, стреля, коли и размазва с шутове главите на “противниците” си. Последната размазана от нея глава е на самия Крисчън Слейтър.

Мариана Антова 27 January 2011

Не мога да си представя какво е усещането да сритваш мъжки задници. А Яна Маринова го е изживявала много пъти, макар и само на екран. Ефектната блондинка, която в “Стъклен дом” впечатлява с ролята си на глезена мацка, в киното бие, рита, стреля, коли и размазва с шутове главите на “противниците” си. Последната размазана от нея глава е на самия Крисчън Слейтър.

Докато текат снимките на “Стъклен дом”, Яна участва като каскадьор в две американски продукции. Първата се казва „София” и именно в нея се бие с Крисчън Слейтър. Една седмица била на нощни снимки от 6 часа вечерта до 6 часа сутринта.  С черна перука и цялата омазана, стреляла с всякакви оръжия, заливали я с „кръв”. На другия ден отишла на снимки за “Стъклен дом”, направили й русата прическа, сложили й червения лак, високите токчета и била Елена Атанасова.
Бившата лекоатлетка става каскадьор преди 4 години, оттогава непрекъснато снима в западни продукции и е успяла да наложи името си като професионалист, който вече участва и със собственото си лице. Яна е сигурна, че ако на екипите, с които е работила, отново им потрябва бойна мадама, ще я повикат. “Защото колко мацки с руса коса и с дълги червени нокти могат да се бият, както мога да се бия аз?”
Как изглежда отблизо Крисчън Слейтър, питам я. “Като един секси мъж - усмихва се Яна. -  Суетен точно колкото трябва, ухажван, със самочувствие, добър актьор и със страхотно чувство за хумор. Имахме една хубава бойна хорео-графия, в която го пребивам от бой с една пръчка, той взема от земята друга, успявам да я измъкна от ръцете му, тръгвам да го застрелвам, но се отказвам и с един шут му размазвам физиономията. Шутът ми мина на 30 см от лицето му. След това Крисчън каза: боже господи, това беше толкова близо! Бях сигурна в себе си. Винаги преди снимки репетираме боя със съпруга ми и с останалите момчета от каскадьорската група „Алфа стънт”, в която членувам.” За 7-те дена, докато снимали, Яна “застреляла” близо 20 човека, а на един прерязала гърлото. „Стана добър бой”, е лаконичната й оценка.
Другата продукция, в която участва, докато се снима “Стъклен дом”, е Scream of Banshi. Там е принцеса-дух. Яздела без почивка по 8 часа, гонена от императорски войници с мечове. Препускали през гора, през стръмнини. “Беше супер екстремно. На няколко пъти по време на гонитбите усещах как всеки момент мога да се изръся от коня или как някой клон ще ми отнесе главата. На другия ден не можех да си стоя на токчетата в “Стъклен дом”.
Освен с Крисчън Слейтър Яна е играла и с Колин Фарел и Ед Харис в The way back. Снимали близо до Самоков бягство от концлагер. Тя тичала по изкуствен лед над водата, а останалите затворници я гледали и се молели да успее. Тичала по леда 10 пъти, за да заснемат в близък план реакцията на всеки от мъжете. “Имаше специални места, на които трябваше да се подхлъзвам, да падам и всичко трябваше да е еднакво и много естествено. След като свършихме, Колин Фарел ми каза: “Яни, всеки път имах чувството, че ще се пребиеш. Съвсем искрено се притеснявах за теб. Благодаря  ти за професионално свършената работа.” Такива моменти ти показват, че си на прав път.”
Продукцията, с която Яна особено се гордее, е немският сериал Lasco, сниман в Германия, защото в него за първи път не дублирала, а правила каскадите си сама.
Тя е участвала и в римейка на „Конан варварина”, сниман у нас. Била амазонка и стреляла с лък, но смята, че там не е правила нещо кой знае колко опасно. За разлика от каскадите във филма Star Runners, където героинята й държала в едната си ръка калашников и стреляла, а с другата трябвало да подкрепя актрисата Шейли Варот. “Опитвах се да я спася от една буболечка, която излиза от земята и започва да я яде. В същото време към мен летеше друга буболечка, която впоследствие ме грабна и ме изяде... Беше страшно трудно. Вярно е, че патроните са халосни, но оръжието е истинско. После кожата от пръстите ми остана по автомата.”
Случвало се е Яна да пострада на снимачната площадка. Станало в продукцията Echelon Conspiracy, където си партнирала със Станимир Стаматов - Стъни, дубльор на Силвестър Сталоун в “Рамбо” и в най-новия му филм. Каскадата била следната: бият се със Стъни и падайки, двамата разбиват една маса. Тогава тя си ударила хълбока в единия от ръбовете на масата. Получила болезнен оток, който не спаднал цели 2 месеца.
Опасна била и каскадата в рекламата за Канада Molson Dry. В нея Яна играе ролята на известна спортистка, която се опитва да избяга от медиите. Тича по огромна бягаща пътека, отскача, за да избегне мотор с фотографи папараци, накрая, стъпила върху гърба на един човек, със скок и шут преминава през екран, като го счупва. “Пътеката беше на 2 м над земята, движеше се и не беше лесно да се приземиш върху нея след скок. А екранът беше с железни рамки. Ако се бях ударила в някоя от тях, просто щях да се пребия.”
Екстремният живот на Яна провокира полярни мнения. “Хората ми казват, че съм луда глава, че не е нормално да се занимавам с толкова много неща. Но аз съм страшно любопитен човек и обичам да опитвам от всичко. За себе си съм открила, че животът постоянно ти дава някакви възможности и ако ги употребяваш по правилния начин, те ти се отблагодаряват.
От 6-годишна тренирам художествена гимнастика, после лека атлетика, таекуондо, карам ски и съм много добра, яздя кон, наскоро започнах да танцувам салса и ще продължавам, докато не стигна високо ниво. Изобщо няма нещо, което да ме накара да спра да се развивам. Даже когато попадна в тежък период, вариантът да се прибера вкъщи и да се отдам на отчаянието е изключен. Просто започвам нещо ново, което да ме накара да изляза от дупката.”
В момента Яна репетира за първата си роля в театъра. Ще играе на бургаска сцена в руската пиеса “Облак Рай” жена, която се е примирила с равния си скучен живот и е изгубила мечтите си. Така Яна се изправя пред поредното предизвикателство. Защото тя, за разлика от героинята, обожава живота си. И ако й се наложи да го започне отново, би го живяла по същия начин. Ще продължава ли с каскадите? “Да, те не оставят да закърнее дивото в мен. И тъй като си го нося, трябва да съм луда, за да не го използвам.”    
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР