не подлагайте гръб!

освен на опитен масажист...

Ваня Шекерова 25 September 2009

Боли-и-и! Боли ме гърбът без никаква конкретна причина - не съм падала, не съм вдигала тежко, нито съм правила някакви невъзможни упражнения в стремежа си да поддържам форма. Боли ме проклетникът сутрин, когато се измъквам от леглото. Вечер, когато се пъхам отново там. През останалото време някак си не го усещам или по-скоро не му обръщам внимание. Може би защото съм прекалено заета с мислите си, с опитите да вкарам в и без това претовареното ми разписание още някаква задачка.

Чета, опитвам се да намеря обяснение за тази упорита болка. Не намирам утеха в статистическите данни, че болките в гърба и по-точно в кръста са на второ място като оплакване сред жените над 45 години, а "радват" и 90 на сто от посестримите им между 20 и 40. Лоша новина. Добрата е, че не е нужно да се примиряваме с тях и можем да ги забравим без да прилагаме някакво сериозно медикаментозно и - недай Боже - оперативно лечение. Да, зная, не е нужно да ми го обяснява светило на медицината, че не съм създадена да вдигам тежести, за това си има мъже, не съм устроена и да седя по цял ден пред компютъра на супернеудобния си стол. Знам, че за да вдигна от пода молива си, трябва не да се наведа, а да клекна и то не рязко, а поле-е-ка. Абе, изводът е, че гърбът няма да ме боли, ако съм четириного. И че с болките си плащам за привилегията да ходя изправена на два крака.

Всъщност целта ми е не да ви обезсърчавам, а да помогна най-напред на себе си, а после и на всички като мен да му намерят колая и ако не да се отърват, то поне да облекчат тази болка.

За целта се насочвам към рефлексотерапевта Жоро Йоргов, когото горещо ми препоръчаха от няколко места - бил магьосник направо.

Като всеки един магьосник от ранга на Дейвид Копърфийлд, Жоро се оказва най-напред добре подготвен теоретично. С негова помощ си преговарям накратко един важен урок по анатомия от гимназията - какво представлява гръбнакът. Набор от прешлени с еластични подвижни дискове между тях и костен мозък в канала. От него излизат стволовете на нерви, които обезпечават чувствителността на тялото, работата на мускулите, кръвоносните съдове, вътрешните органи.

Според дебелите книги, които Жоро е чел и продължава да чете, причините за болки в гърба могат да са травматични - от падане, удар, рязко извъртане. Предлагам му да оставим настрана анатомичните увреждания като счупване или пукване на прешлен като възможна причина за болката, травма на тъкани или изкълчване, при които болката може да дойде много-по късно след травмата. Физиологичните изменения от травми се свеждат до спазъм на мускулите и пак до болки.
Спирам Жоро да не обяснява патологичните процеси - увреждане на диск например или на прешлен (страшните остеохондроза или остеопороза, които заплашват главно жените), калцификацията, която наричаме просто шипове.

Анатомичните понятия като спондиллистеза (разместване), сколиоза или кифоза (все разни изкривявания на гръбначния стълб) също пропускам и наострям уши, когато той започва да класифицира болежките според мястото - кръст, гръб и врат - и да обяснява възможните причини за увреждането на всяка една от тях.

Кръст например може да се увреди от вдигане на тежко, но и от продължително седене на неудобен стол. Гърбът може да се изкриви от неправилен седеж и неправилна стойка, от много хлътнало или пък - обратно - много твърдо легло, от това да пострада и вратът в стремежа да компенсира напрежението и натоварването в гърба. И да си мислим, че той, вратът, ни боли, а причината да е някъде по-надолу.

Жоро най-напред надълго и нашироко разпитва пациентите си, които не носят рентгенова снимка и нямат ясна или неясна диагноза от лекар, за навиците им, за начина, по който спят, за заболявания, които си знаят, че имат, за наследствени болести, за стари и по-скорошни травми. Изяснява проблема, търсейки причината. Ако се окаже, че има остър възпалителен процес, масажи не се препоръчват.

Минава се на лекарствена терапия, назначена от невролог.
Болката може да е обаче и от спазъм на мускул, който се оправя с иглотерапия и рехабилитация. Масажът е най-добрата терапия в случаите, когато гърбът боли без да има възпалителни процеси по гръбнака. Според Жоро има заболявания като това на Бехтерев, при което без гимнастика и масажи човек се вдървява напълно. Има страдания, които подлежат на поддържащо лечение с физио- и рефлексотерапия. Има и такива, с които може да се разделите напълно и завинаги при спазването на определен двигателен режим и мануална терапия.

Препоръките на Жоро започват от коригиране на леглото и възглавницата, минават през корекция на начина на ходене и на обувките, през самонаблюдение по време главно на седене на стол (като глътнал бастун не е определение, над което трябва да се присмиваме, а препоръка, която трябва да спазваме), и стигнат до определяне на вида спорт, който трябва да упражнява без да се цели високо спортно майсторство. Струва си да се оплачете на някой като него, за да ви посъветва дали да ходите на фитнес или каланетика.

Спане по правилата

Спането, едно от най-приятните занимания (е, след секса, разбира се) също се подчинява на някакви правила. Жоро може да ви ги изреди и да ви посъветва кои от тях трябва стриктно да спазвате, кои да пропуснете в зависимост от оплакванията си. Първото и основно изискване за спящите по корем, каквато съм аз, е да махат възглавницата. Които пък имат херния на врата - съвсем да забравят тази позиция за сън. Не се прехласвайте по прекалено меката постеля - хлътването на гърба в леглото като в хамак води до неестествено положение на гръбнака по време на сън и постепенно го изкривява. Не вярвайте и в прекаления аскетизъм - твърдото като дъска ложе не е решение. Когато по време на сън мускулите се отпускат, гръбнакът се "разстила" на една плоскост и губи естествените си извивки. Как няма да ви боли на другия ден гърбът?

Седнали, но удобно и за кратко

Седенето също не е занимание без последици, ако го правим не по правилата. Още повече, че в по-голямата част от денонощието ние седим - на бюрото, край масата, в колата или в автобуса. Така че е добре да го правим облегнати без да свиваме раменете си. Ако чувстваме неудобство от облегалката, значи се нуждаем от подпираща възглавничка в областта на кръста. В това има освен комфорт и доза стил.
Нещото, което Жоро не препоръчва, е да седим дълго без да сменяме позата на тялото и още по-добре - да редуваме седенето с ходене - дори и до прозореца, за да погледнем какво е времето навън.

Тежестите във фитнеса и на пазара - само за мъже

Вдигането на тежести за жени не се препоръчва. Все пак, ако трябва да го направим, добре е да разпределим тежестта равномерно в двете ръце. С други думи - две чанти вместо един куфар. Дори и той да е на колелца.
Резките посуквания на тялото с цел да задържим талията гъвкава и тънка са опасни. Те могат да повредят структури в гръбнака и да разберем за това, когато вече е късно - по болката.

Убийствени токчета - вечер

Виж, от обувките с токчета никой не може да ни убеди да се лишим. А много често именно те са причинители на тази необяснима с нищо болка, каквато ви описах, че изпитвам и аз. Токовете над 5 сантиметра и особено космически високите и много тънки заставят тялото да се навежда напред, а гръбнакът неестествено да се извива и да се натоварва. Така че ако изоставим идеята да щракаме из офиса с убийствени токчета и ги обуваме само вечер, загубите ни ще са по-малки от печалбите.

Плуването не е за всеки

За първи път някой ясно и смислено ми обясни защо плуването не е подходящо за всеки, че и то, вместо да помогне, може да задълбочи съществуващ проблем специално по гърба. Най-добре е да плувате по гръб - само така укрепват мускулите около гръбначния стълб, като при това самият той не се натоварва. При коксартроза например е забранено плуването в стил бруст. Стилът Бътерфлай не е подходящ за хора с плексити и с проблеми във врата. Кроул могат да плуват всички, стига да не държат главата си над водата, което създава излишно натоварване на шийните прешлени, набива врата.

Опасностите от йога

Същото важи и за толкова модерното напоследък занимание с йога - оказа се, че хора с регистрирана спондиллистеза (приплъзване на гръбначните прешлени в областта на кръста), шийна дискова херния, някои медианни дискови хернии (с натиск върху гръбначно-мозъчния канал), с дори и много старо счупване на прешлени не бива да се изкушават от асаните и медитацията. За хора над 50 години например, които са се захванали с йога, е противопоказано да правят челна стойка, рало и дори свещ. Натоварването в отделни участъци на гръбначния стълб може да доведе до пукване на диск. Затова - по-лекичко, по-спокойно.

Висене - по възможност всеки ден

Много полезно за профилактика и лечение на остеохондрозата е да висиш - на шведска стена, на лост, на клон на дърво. Просто да си висиш, разслабвайки тялото. При това гърбът се отпуска, дисковете се раздалечават, освобождават прищипаните нерви и съдове.

Гръбначни изкривявания, припомни Жоро, се възстановяват до 18-20 годишна възраст. Макар че това мен не ме касае по две причини - първо, нямам такива, второ отдавна съм минала възрастта, в която мога да ги коригирам, ще спомена начините за корекция. Те са няколко и обикновено се комбинират - упражнения, зададени от рехабилитатор и насочени към конкретен проблем, масажи, които целят освобождаване на мускул в спазъм и стимулиране на свободния, както и електростимулация със същата цел.

Поемайте стреса с отпускане

След като изчерпваме всички възможни причини и препоръки за отстраняването им, забивам на Жоро сакралния въпрос: защо боли най-много гърбът, когато сме подложени на някакво напрежение, защо точно там ни удря стресът?
Оказва се, че той е бивш сенпай по карате и знае прекрасно отговора. Философията в основата на източните бойни изкуства е отпускането като начин да посрещнеш удара или да паднеш. А нашата съвсем естествена европейска реакция на ударите, които понасяме всеки ден - в буквалния и преносния смисъл на думата - е да се стегнем, да отреагираме със свиване.

Дори представата за свиване е свързана с хлътване на главата между раменете, с изгърбване, нали? И тъкмо това символично или напълно реално свиване води до напрежение в горната част на гърба и раменете, причиняващо болка. Според Жоро е прекрасно децата да тренират айкидо, карате и други подобни, които създават у тях условен рефлекс за реакция на стреса и той е именно отпускане. Не само физическо, а и вътрешен покой.

А масажът - помага

Направен от опитен рефлексотерапевт, не само намалява мускулните спазми, но и стимулира отделянето на ендорфини, които облекчават болката. Гледайте само да не го докарвате до болка, оставете си масажа за едното удоволствие.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР