Спортът гарантира здраве

Хора, които на 20-годишна възраст не спортуват, значително увеличават риска, когато станат на 30-40 г., да страдат от повишено кръвно налягане, захарен диабет и други заболявания.

24 January 2011

Хора, които на 20-годишна възраст не спортуват, значително увеличават риска, когато станат на 30-40 г., да страдат от повишено кръвно налягане, захарен диабет и други заболявания, провокиращи инфаркт на миокарда. Това сочат данните от изследване, посветено на дългосрочното влияние на физическата кондиция върху здравето. Екип от лекари от Чикаго са стигнали до този извод след като са проследявали физическата кондиция на над 4400 мъже и жени на възраст между 18 и 30 г. в продължение на цели 15 години. Оказало се, че тези, които в началото на проучването са били в лоша спортна форма, в края са били с два пъти по-висок риск за хипертония, диабет и т. нар. метаболитен синдром – комбинация повишено ниво на кръвната захар и холестерол, повишено кръвно налягане и наднормено тегло.
Седем години след началото на наблюдението тази част от доброволците, които междувременно станали по-активни физически, са постигнали понижаване на риска за заболяване от посочените болести с 50%. “Получените резултати само потвърждават, че да си в добра форма и да мислиш за здравето си е задача, която всеки трябва си постави още от най-ранни младежки години”, заявяват учените.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР