Глинена епоха

Адам е направен от кал, а Ева - от реброто му. И ето че цикълът се затваря – за да станем красиви, отново се връщаме към началната точка.

Илияна Йорданова 18 January 2011

Адам е направен от кал, а Ева - от реброто му. И ето че цикълът се затваря – за да станем красиви, отново се връщаме към началната точка.

Понякога младостта извира от неподозирани места. Представяли ли сте си някога, че резултатът от геологични катаклизми - тъмна и мръсна на пръв поглед смес, взета от някое крайбрежно дъно или кариера, може да послужи за маска или нежен пилинг? Глината, далеч по-чиста от очакваното (липсата на бактерии е неоспорим плюс), буквално поглъща токсините от организма и действа противовъзпалително. Освен това прелива от минерали и микроелементи, ценен капитал за всеки козметичен продукт.

история, граничеща с легенда
Вълшебните качества на глината били открити още от жрицата на красотата Клеопатра. Червената глина всъщност е първото червило - египтянките я използвали, за да направят устните по-съблазнителни. Освен това мажели лицата си за по-еластична кожа. Неслучайно мароканската глина rhassoul, с която навремето жените перели, е част от най-изисканите спа процедури, по които припадат любителките на well-being. 

топ 3 в класацията
Причината цветовата палитра на глината да е повече от разнообразна - зелена, бяла, червена, розова, черна, жълта... са йоните на метали, най-вече на желязо. В списъка на най-предпочитаните от козметолозите са първите три. Ако искате да се преборите с преждевременното стареене, имате мазна или проблемна кожа, търсете зелена или морска глина, добита от северното крайбрежие на Бретан във Франция на дълбочина 10-15 метра. Благодарение на високото съдържание на силиций, антиоксидант и важен елемент за регенерация на тъканите, както и на алуминий и сребро, зеленикавата маса успокоява възпалената кожа, нормализира работата на мастните жлези, като при това запазва хидробаланса и тонизира. За мазна и нормална кожа подходяща е бялата глина, богата на магнезий и цинк. Наричана още бентонит (от името на селището форт Бентон в щата Уайоминг, където за първи път е открита) или каолин, тя перфектно почиства, като абсорбира себума и нечистотиите, леко избистря тена и придава матовост на кожата. Освен това има подмладяващ и стягащ ефект. Фигурира в състава на маски, пудри и сухи дезодоранти. Търсите шампоан за раздразнен скалп, хипоалергичен сапун за чувствителна и склонна към алергии кожа? В добавка искате да съживите лицето и да го избавите от сухота, лющене, зачервявания и липса на тонус? Вярното решение е червена глина от Атласките планини в Мароко. Не по-малко ценни са розовата (активира клетъчния метаболизъм, подхранва косата и заздравява ноктите), черната (активира метаболизма и регенерира клетките), жълтата (насища кожата с кислород и я тонизира).

от Египет към световните козметични лидери
Пътят на глината преминава от вулканичните трусове през ръцете на древните красавици, които интуитивно усещат как да я използват, и стига до съвременните продукти за лице, тяло, коса и крака. Бялата и зелената глина например са почетни гости в почистващите маски на Estee Lauder, Carita и Decleor, а розовата и червената - в тези за блясък на Clarins и Sisley. L’Occitane също оцени по достойнство свойствата на 3 вида глина от Франция - бял клей, зелена и розова, като ги включи в оризовата си маска. Рядък вид амазонска бяла глина печели вниманието на Collistar, който я използва в антицелулитната си кал. Абсорбиращите свойства на каолина го правят №1 и в продуктите за мазен скалп. Например в регулиращата себума маска на Davines и сухия шампоан на Rene Furterer. Ексфолиращата терапия на Korres с морски наноси пък е идеална при пърхот, косопад и комбинацията сух скалп и мазна коса. Патент на Clarins и Decleor е пилинг кремът с меко действие. Липсата на ексфолиращи частици го прави подходящ за чувствителна кожа. Не е за вярване, но бентонитът заема важна позиция дори при педикюра. CND го използва в 3 продукта за крака – скраб, охлаждаща и подхранваща маска.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР