азбука за бременни

Важните неща от А до Я

Свобoда Сидерова 15 September 2009

антибиотици

Ако се налага да ги пиете, задължително се консултирайте с лекар. Доказано е, че активният прием на антибиотици по време на бременност повишава 3 пъти риска от възможни алергии при детето. Специалистите съветват да ги замените с различни имуностимулатори. При главоболие няма проблем да вземете парацетамол. Пропуснете аспирина, ако нямате основателна причина.

бюст
Обичайните средства за стегнат бюст не са достатъчни. Пазарът предлага специални продукти за бъдещи майки. Препоръчваме ви новия Specific Support Bust (5) на Mustela с еластичен комплекс и екстракт от зелени водорасли и крема за бюст Breast Cream от серията Cura & Attesa на Mamma Donna Chicco с овесени протеини, бръшлян, витамини и аминокиселини. Полезен е и масажът на зърната - леките кръгови движения с влажна хавлиена кърпа ги подготвят за кърменето и предотвратяват болезнените нацепвания. Не ви съветваме да се разхождате без сутиен. Оставете за после и луксозното бельо. Трябва ви нещо стабилно, което да "крепи" балконите, наедрели от 300 до 500 г. Препоръчваме ви специалните сутиени за бременни от серията Mamabel на Triumph. Благодарение на специалната си кройка, сутиенът Micro Stretch (1) "расте" заедно с гърдите. Micro H (4) е слип за бременни с "място за двама" и крачоли без шев. Освен че поддържа корема, но не го пристяга, помага да балансирате тежестта, без да се накланяте назад (неправилна стойка често води до болки в гърба). При спортния модел сутиен Soft (2) чашката се откопчава и закопчава с клипс само с една ръка. Cotton (3) е за дамите, които предпочитат памука. При кърмене се откача съответната презрамка и се закача на срещуположната чашка.

Специалните стягащи чорапогащи или чорапи предотвратяват застоя на кръв и облекчават болките в краката, а и вените изскачат по-малко. Ако лекарят ви разреши, може да ползвате и специалните мазила за разширени вени. В дамската чанта носете и освежаващ спрей за крака, който премахва синдрома "тежки крака" (нанася се и през чорапогащите). Например охлаждащият спрей Frigimince на Thalgo или освежаващият дезодорант за крака Refreshing от серията Lavande Essentielle на Yves Rocher. Ще тонизирате кожата и ще укрепите съдовете, ако включите в менюто чай от шипки, сладки чушки, копър, черен касис, цитруси и зеле.

гол корем
Оставете тенденцията "дръж пъпчето вън" на Лолитките. Модните спецове са категорични: панталоните с ниска талия и късите потници вече са минало. Освен, че не е актуален, голият корем е и опасен за бременните. Може да хванете радикулит или възпаление на пикочния мехур. Що се касае до пиърсинга, специалистите съветват да махнете бижуто - с разтягането на кожата започва да боли. Ако искате да сте на гребена на модната вълна, ви препоръчваме колекцията за бременни на United Colors of Вenetton. Естествени материи - памук, вискоза и лен в актуалните за сезона зелено, оранжево и розово. Женственото излъчване се дължи на денима, искрящите детайли и веселите десени.

диета

Митът, че бременната трябва да яде за двама, отдавна е история. Още по-неправилно е да се морите с глад. В първата половина на бременността дневното меню не бива да надвишава 2400-2700 ккал. Тук влизат 110 г протеини, основен строителен материал за плода. 50% от тях се падат на месото (по възможност варено), другите - на бобовите храни, яйцата, орехите и млечните произведения. Ако сте вегетарианка, наблегнете на соята и включете допълнително витамин В12 и D, калций и желязо. Трябват и 75 г мазнини (предимно растителни и краве масло). Освен че са източник на енергия, участват в работата на сърдечно-съдовата и храносмилателната система и подпомагат раждането. При недостиг на въглехидрати (необходими са 350 г, набавят се от богатите на целулоза хляб, плодове и зеленчуци), организмът почва да "яде" белтъчините, а това влошава развитието на плода и понижава имунитета. Количеството захар не бива да превишава 40-50 г на ден. Във втората половина на бременността нуждите нарастват до 2800-3000 ккал. В последните 2 месеца табу е пърженото, соленото, лютивото, тлъстото месо, колбасите, високомаслените продукти, консервите и сладкишите. Ако продължавате да пълнеете със застрашаващ темп, намалете въглехидратите и млякото.

епилация
Големият плюс на бременността е, че растежът на космите в "ненужните" места временно се забавя, което позволява да разредите епилацията. Разрешени са всякакви методи (дори и топла кола маска) с изключение на депилатоарите, фото- и лазерната епилация. Няма проблеми и със зоните на обезкосмяване с изключение на бикините. За тази деликатна област ще ви се наложи временно да използвате бръснача. След раждането можете да се върнете към обичайния начин. Понякога се наблюдава и нежелано окосмяване над горната устна, бакенбардите, брадичката и средната линия на корема. Когато хормоналната буря стихне, всичко изчезва, стига да не сте почнали да ги бръснете.

зъби
Често бъдещите майки се оплакват, че са "дали" красотата на своите зъби на детето. Ако не искате да се простите с 24-каратовата си усмивка, наблегнете на богати на калций млечни продукти или по съвет на лекаря пийте мултивитаминни комплекси. Нелекуваните зъби са като отворена врата за инфекциите. Въпреки разпространеното мнение, лечението с местна упойка е допустимо при бременните. Противопоказана е панорамната снимка на челюстите, както и всякакви други рентгенови снимки (правят се само в екстремни случаи, и то по препоръка на лекар). Снимка на отделен зъб не е проблем. Специалните защитни средства са задължителни за бременни, но е по-добре да предупредите, че чакате дете.

коса
При някои бременни косата изглежда по-блестяща, при други пада. Причината е в ускорената обмяна на веществата. И в двата случая обаче след раждането косата пада със застрашаващи темпове. Не си губете времето с домашни маски от рода на кашица от ръжен хляб, а направете възстановяващ лечебен курс с продуктите на Viсhy, Phyto, Klorane, Rene Furterer, Durсay, Кerastase. Ако по време на бременността косата ви губи еластичност и е много мека или се омазнява прекалено, студеното къдрене не е най-доброто решение. Под действието на хормоните тя може да реагира по най-неочакван начин и да заприлича на навита като тел слама. Има и опасност използваните химикали да преминат през кожата в кръвта. Ограниченията не са толкова строги при боядисването. По възможност изберете оцветител или боя тон върху тон без амоняк и с намалено съдържание на перхидрол в проявителя. Въпреки че се измива по-бързо от трайната боя, рискът за плода е сведен до минумум.

лице
Бременността разхубавява много жени. Но се случва и обратното. Високото ниво на хормони може да доведе до акне, повишено отделяне на мазнина, възпаления. Вкъщи удвоете почистващо-тонизиращите процедури, купете си качествен крем за проблемна кожа и се запасете с търпение. След раждането всичко ще си дойде на място. Липсата на естрогени повишава и чувствителността към външни дразнители. Кожата "капризничи" и реагира на обичайните средства. Сменете ги с такива за чувствителна кожа (например успокояващият гел Intralderm Gel Apaisant на Darphin) или със защитни, които да подсилят отслабените й функции (Ideal Defence на Yves saint Laurent). Пред лятото най-важно е да наблегнете на хидратиращите средства. Продуктите трябва да са под формата на емулсия или немазни хидратиращи кремове, желателно без активни анти-ейдж добавки. Препоръчваме ви защитния хидратант с тройно действие Superdefense на Clinique, хидратиращия серум HydraMax+ на Chanel и интензивния рехидратиращ крем Thermal Fix 1 на Vichy. От експресните средства опитайте 2 супер анти стрес маски, който ще възстановят така жадуваната дзен хармония на кожата и ще я наситят с блажено усещане за свежест, спокойствие, мекота и блясък - Stress Relief Face Mask на Estee Lauder и Hydra Zen Masque на Lancome. Срещу зачервяванията по лицето включете нормализиращ микроциркулацията продукт, например емулсията Lightweight от серията Antirougeurs на Avene с термална вода. Ако преди не сте излизали от козметичните салони, време е да "пуснете" кожата във ваканция. Дайте й възможност да почине от инжекциите хиалуронова киселина или ботокс, химичния пилинг, терапиите с ток или ултразвук.

мулти-витаминни препарати
Въпреки че на някои мултивитаминни препарати пише "за бременни", част от специалистите не са въодушевени от приема им. Изследвания сочат, че понякога са причина за алергия при децата. Бъдете внимателни, излишъкът от витамини е по-опасен от недостига. Ето и най-важните за бременните витамини: витамин А участва в образуването на зрителните пигменти на плода. Витамин D и калцият формират костната му система, служат за профилактика на рахита и укрепват костната тъкан на майката. Витамин Е участва в синтеза на хормоните на бременността и лактацията и влияе на нормалния растеж на плода. Витамин С и цинкът повишават имунитета. Фолиевата киселина е необходима за образуване на клетките на кръвта и служи за профилактика на вродените уродства. Витамин В1 предотвратява развитието на токсикоза. Никотинамидът е отговорен за нормалния енергиен обмен, кръвообращението и синтеза на жизнено важни ферменти. Витамин В12, В6 и желязото предотвратяват нарушенията в образуването на кръвни клетки. Цинкът предпазва от спонтанен аборт, преждевременно раждане и слаба родова дейност. Що се отнася до другите хранителни добавки, всякаква самодейност е забранена, колкото и целесъобразни да ви излеждат. Забравете за хапчетата за очистване и добро храносмилане, чайовете за отслабване и блясък на тена.

напитки
Дори и да сте си пийнали повечко в нощта на зачатието, няма страшно. Първите 2 седмици след оплождането на яйцеклетката ембрионът е защитен от външни въздействия. По-нататък кажете "не" на алкохола, защото попада в плода директно чрез кръвта. Последиците са фатални - от задръжка на развитието до сериозни нарушения на различните органи. 1-2 чашки червено вино са разрешени на...(не бързайте да се радвате) седмица. Някои специалисти свързват прекомерната употреба на кафе с опасността от спонтанен аборт. Доказано е обаче, че 1-2 чаши на ден не вредят. Зеленият чай, богат на цинк, не съдържа кофеин, а друго вещество с не толкова агресивно възбуждащо действие. Чаят от джинджифил, лайка и мента избавя от синдрома на сутрешното гадене в първите месеци на бремеността. Що се отнася до пушенето, две мнения по въпроса няма. Ако искате да направите нещо действително полезно за бъдещето си дете, сега е моментът да оставите цигарите. Именно с никотина е свързан спонтанният аборт, преждевременното раждане и още куп неприятности. Ако устискате да не тровите плода до 4 месец, вероятността да го увредите намалява. В случай, че отказът от цигарите ви стресира, поне увеличете 3 пъти дневната доза витамин С.

отслабване след раждането
Още в родилното започнете да носите специален ластичен колан, за да приеме коремът отново предишния си вид. Ще ви е нужно доста време, въпреки че при някои жени коремът се залепва за гръбнака едва ли не веднага след раждането. Кърменето също е от значение - тогава матката се свива много по-бързо. Не бързайте с екстремното отслабване, тъй като хормоналното преустройство продължава поне година след това. Отслабвайте с не повече от 0.5 кг на седмица. Кожата е загубила предишната си еластичност и има опасност да "увисне". Хранителните добавки за отслабване също не са за препоръчване, дори и да не кърмите. Може активно да се движите след 2-4 седмици след раждането в зависимост от състоянието. Посещението във фитнес залата отложете за след месец или два при цезарово сечение. Не е зле да предупредите инструктора за неотдавнашното събитие, за да състави най-резултатната програма за вас. Вкъщи избягвайте леките физически упражнения в часовете, когато кърмите. Специалистите препоръчват физическо натоварване час след като нахраните бебето. Иначе то не получава необходимите за изработване на имунитета антитела. Ако година след раждането продължавате да пълнеете без видими причини, обърнете съм към ендокринолог.

Ако с посещението на фитнес залата трябва да почакате, то в първата свободна минута тичайте в козметичен кабинет. Миостимулация, лимфодренаж, масаж, хладни обвивания (от горещите следва временно да се откажете) са допустими 2-3 месеца след раждането.

пигментни петна
Т.нар. маска на бремеността (петната се появяват на челото, слепоочията, горната устна и шията ) изчезва 1.5-2 месеца след раждането, но понякога може да се задържи с години. Увеличете приема на витамин С и включете крем с висок защитен фактор. Не утежнявайте положението със слънчеви бани, те и без това са противопоказни. Преди да посегнете с бурканчето с избелващия крем, консултирайте се с лекар. Последни изследвания сочат, че хидрохинонът, най-силната избелваща съставка, е и най-токсична. В съвременните избелващи средства все по-често се използва натурален заместител - екстракт от меча стъпка, черница, бяла бреза, ечемик, грозде, лайка, алое, лимон, краставица, магданоз. Най-безопасният начин е маска с кисело мляко или обтриване на лицето с лимонов сок. Ако петната не изчезнат след раждане, професионалните козметични процедури в салоните ще спасят положението.

стрии
Добрата новина е, че не всички жени се нацепват, а само 50%. Съществува мнение, че стриите са генетично обусловени. Ако майка ви е нямала, възможно е и вие да нямате. След раждането ще може да се възползвате от услугите на медицинските центрове - стриите се заличават единствено с лазер или химичен пилинг. Сега се заемете с предотвратяването им и свиването на съществуващите. Започнете да се мажете със специалните продукти с колаген, витамини, екстракт от бръшлян и хвощ от 3-4 месец на бременността и продължете до 2 месец след раждането. Препоръчваме ви новите: овлажняващия крем Even and Smooth Anti-Strech Mark Cream (2) на Oriflame, емулсията Percutalfa (3) на Pierre Faber с тонизиращи мастни киселини и подобряващи еластичността плодови и гела с двойно действие Strech Marcs Double Action (1) на Mustela. Пощипването с пръсти в проблемните зони усилва ефекта им. Може да ги съчетаете с вани с билки и етерични масла, идеално средство за тонизиране на кожата и подобряване на микроциркулацията. Температурата на водата не трябва да надвишава 35 градуса, продължителност - не повече от 10 минути. В последните 3 месеца на бременността се откажете от задължителния контрастен душ - прекален шок е за бебето.

тяло
Природата е нагласила часовника така, че организмът да трупа мазнини за защита на плода. Идеалната норма - плюс 9-10 кг, за някои е непостижима мечта. Обичайните - 12-17 кг, е сериозна пречка да се върнете лесно към обичайното тегло. Големите обеми не са единственият проблем. Кожата на тялото е по-суха и по-нееластична. Сменете обичайния лосион с наситен крем, богат на витамини, минерали и масла, например крема Whipped Body Cream Planet SPA Avon със зехтин, млякото Exomega (1) на A-derma с екстракт от овес и възстановяващото олио за тяло Intensive Revitalizing Body oil (2)на Mamma Donna Chicco. Няма причина да се отказвате от масажа в козметичен кабинет. От 14-та седмица е разрешена дори ароматерапията (маслата, стимулиращи кръвообращението, се изключват). Стресираната кожа ще ви е благодарна за релаксиращото етерично масло от портокал, нероли и лавандула. За разлика от масажа, парната баня и сауната се изключват. Топлината не е най-доброто за плода, още повече, че може да ви се завърти главата и да загубите съзнание. Бременността може да активира дейността на потните жлези. Обичайните средства не винаги действат срещу обилното потене. Препоръчваме ви дезодориращ крем или рол-он без алкохол и ароматизирани съставки (ароматът може да не "хареса" на бебето). Ако безобидният дезодорант предизвиква раздразване, опитайте да се справите с талк, но не силно парфюмиран.

физическа активност
Никакъв спорт от 1 до 12 седмица, иначе ви заплашва аборт. Забравете временно аеробиката и силовите упражнения. Възобновете тренировките от 13 до 27 седмица. Леките упражнения по гръб вкъщи ще ви тонизират, докато разходката по пътеката за бягане ще подсили мускулите в областта на таза и ще ги подготви за напрежението при раждането. Като начало, загрейте малко, продължете с разтягане и едва тогава преминете към истинските упражнения. Прекратете веднага, ако се почувствате умора. Избягвайте спортове с внезапни тръгвания и спирания или голямо напрежение. Много полезна е аквааеробиката - налягането на водата намалява отоците, които безпокоят жените по време на бременността.

целулит
Дори онези щастливки, за които целулитът е бил мръсна дума, сега имат възможността да се срещнат с него. Опасността рязко нараства от 6 месец нататък. Първият стадий е задържане на течности и отоци, затова избягвайте да пиете вода 2 часа преди сън. Намалете и солта. Допускат се разтоварващи дни, но не пълно гладуване. Колкото до любимите на всички антицелулитни кремове, временно забравете за тях. Няма нужда да разбивате мастните натрупвания, тъй като организмът ги използва като гориво. Трябват ви дрениращи средства, за да ликвидирате застоя на лимфа (например Sensorielle Corps на Lierac, Huile Anti-Eau на Clarins и новия Drain'Choc на Biotherm) и такива, повишаващи еластичността на кожата (стягащия крем Intensive Skin Toner Cream от серията Cura & Attesa на Mamma Donna Chicco или концентрата Consentre Raffermissant от серията Aroma Body на Lineance). Внимание: избягвайте средства с фитоестрогени (действието им наподобява това на хормоните). Не е доказан вредният им ефект, но е излишно да се заигравате с хормоните. Повече за новите антицелулитни продукти, на които да наблегнете след раждането, на стр. 160. За мезотерапия (инжекции с активни вещества, витамини и антиоксиданти) трябва да сте спрели да кърмите.

хирургия
Ако след раждането коремът ви е увиснал като "престилка", потърсете пластичен хирург. Операцията по премахването на тази "гънка" се нарича абдоминопластика. Изрязва се не само излишната мазнина, но и кожата. Шевът върви по линията на бикините и след 6 месеца на практика е съвсем невидим.

Рязкото спиране на кърменето, както и ръчнато изцеждане са убийствени за гърдите. За да запазите формата им красива, намалете постепенно кърменето, за да приемат предишната си форма без големи натоварвания. В случай, че не стане, може да ги коригирате с операция, при която се изрязва част от кожата около ареолата и отново се зашива.

10 мита за бременността

1. по-голям корем - по-голямо бебе

Не е така. Ако сте високи, имате добър жизнен тонус, коремът дълго може да не бие на очи, даже и плодът да не е толкова малък. Ако обаче сте ниски, коремът може да изглежда голям отстрани, но бебето може и да е мъничко.

2. колкото повече сте наддали, толкова по-дебело ще е и отрочето ви

Не е задължително. Проблемът не е дали сте напълнели или не по време на бременността. Много жени почти не се качват на кантара през този период. Но ако все пак сте наддали на тегло, това съвсем не означава, че ще се роди голямо бебе. Голяма част от свръхтеглото е от околоплодни води и мазнини.

3. в средата на бременността се разхубавявате

Не разчитайте на това, тъй като различните промени по кожата, омазняването на косата и изтощението ще ви преследват през целия период. Ако се чувствате великолепно, смятайте, че ви е провървяло.

4. ако погрознеете - трябва да чакате момиче

С една дума, момичетата "пият" от майчината хубост. Абсолютни глупости. Полът на детето по никакъв начин не влияе на външността на майката.

5. ако коремът се покрие с мъх, значи ще имате момче

Във всеки случай по-точно е да се каже, че бебето няма да е "обратно". Може би ще ви стане по-леко, ако научите, че това състояние се дължи на повишеното количество мъжки хормони във вашия организъм.

6. ако коремът е широк и разположен високо, то ще е момиче, ако е ниско и изпъкнал напред - момче

Единственото, за което свидетелства високо разположеният корем, е, че бременността е първа или че се намирате в отлична физическа форма. Мускулите, поддържащи матката, отслабват с всяка следваща бременност, което води до отпускането на корема все по-ниско.

7. бързият пулс е на момиче, забавеният - на момче

Изследвания в САЩ свидетелстват, че момиченцата се раждат по-често със сърцебиене отколкото момченцата, но това се отнася само за родовия процес. По време на бременността ритъмът на сърцето не се свързва с полови признаци.

8. всяко следващо раждане е все по-леко

В това твърдение има доза истина. Второто и следващите раждания са по-краткотрайни и с по-малко усложнения.

9. ако бебето се е родило през нощта, ще се буди нощем

Това твърдение граничи с астрологичните предсказания и не е потвърдено от реални факти. Времето от денонощието, в което се ражда бебето, няма никакво отношение към това как то ще спи и кога ще се буди.

10. не може да се ражда за първи път вкъщи

Може, стига да няма никакви противопоказания. Не само при акушерска патология, но и при физиологично раждане са възможни неочаквани усложнения, повечето от които са опасни за майката и бебето. Затова, вземайки решение да ражда у дома, дори напълно здравата жена поема риск.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР