Ако облечете кимоно...

Според японците най-еротичната част от женското тяло е тилът.

Адриана Попова 10 December 2010

женско сватбено кимоно

Според японците най-еротичната част от женското тяло е тилът. По-точно онези сантиметри гола плът, които се откриват между основата на косата, когато е вдигната, и яката на кимоното. Затова пък кимоното не разкрива нищо от деколтето – обратно на европейското разбиране за сексапилен вид на жената. Разликата вероятно се дължи на различията в анатомичните дадености на двете раси, но това е друга тема.
Ревю на кимона и демонстрация на ритуала на обличането им имаше днес, събота, в Арт център Форум в София като част от Дните на японската култура в България. Следващата събота – 18 декември, на същото място (ул. „Георг Вашингтон“ 24) от 11 ч. ще има демонстрация на самурайско облекло.

Ако искате да притежавате кимоно, може би ще ви е от полза да знаете, че:
Кимоното и коланът, наречен оби, трябва винаги да са в контрастни цветове
Индиговият е сред най-традиционните цветове за кимона
Черно кимоно се носи само на сватби от майката на младоженката/младоженеца
Има две техники за орнаментиране на кимоната. При първата орнаментите – цветя, птици и т.н. се тъкат заедно с плата. При втората те се рисуват върху плата.
Има различни класи кимона. Сред най-евтините са йоката – те са памучни и се носят като халат след баня, без бельо отдолу. Хомонги е от висок ранг, за официални случаи и обикновено е в светли цветове. Фурисоде, с много дългите ръкави, които стигат до 105 см, може да облечете само ако сте неомъжена. Целта на дългите ръкави е да се веят изкусително и да съблазняват мъжете. „Кежуъл“ кимоното се нарича хакама. При него коланът е вдигнат високо под бюста и е по-тесен, съответно полите на дрехата са по-широки и може да се върви по-бързо. С него се обличат студентките при завършването си.
Ако решите, че ви е време за кимоно, не забравяйте за задължителните аксесоари като чантичка и ветрило. Истината е, че то се комбинира и с онези невъзможни за ходене дървени джапанки, наричани гета. Но тях по-добре да оставим на японките и да не рискуваме да станем като девойката, сееща ориз.

О, девойко, сееща ориз!
Неокаляна остана
само песента ти.

(традиционно хайку)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР