Сайонджи, юмейхо

Ваня Шекерова 31 July 2009

Най-добрият ученик на японеца Масаюки Сайонджи в България Лука Докузанов, най-прилежният му пациент Николай Сърдъмов и нарочно попадналата в интригата авторка на този текст в опит за сближаване на физическия и енергийния център на тялото.

Първият ми сблъсък с източния масаж юмейхо бе по здравословен проблем. Днес не мога със сигурност да твърдя, че точно от него съм се оправила, както и че тогава ми е бил направен по правилата. Още при запознанството си с тази източна специална техника за мануална терапия и с хората, които я прилагат у нас, бях чула името Лука Докузанов. Споменаваха го като един от най-добрите ученици на японеца Масаюки Сайонджи, разработил и популяризирал масажа юмейхо (божествен) по цял свят.

За втори път попаднах на името Лука, когато известни дами представяха в ЕВА своите лични масажисти. Тогава актрисата Нели Топалова разказа как е преодоляла тежки травми след катастрофа с негова помощ и как до ден днешен той е човекът, на когото има безусловно доверие. И най-накрая го срещнах в качеството му на учител по юмейхо на две дами, желаещи да овладеят тънкостите на метода. Едната от тях – Светла – подтикната от здравословен проблем на детето си (детска церебрална парализа с чувствително подобрение след два месеца работа с Лука), другата – Калина – от желание да научи нещо ново, полезно и истинско.

Според Лука всеки трябва да усвои дори и най-елементарните умения за юмейхо, защото 99,99% от хората имат нужда от него. Само че той отрича възможността за придобиване на нужните познания в рамките на няколко дни, както гласят някои реклами. Първа степен по системата на Сайонджи се добива след 160 часа обучение, втора се защитава след една година практика и подготвителен учебен семинар. Степените общо са седем, в България най-високата е четвърта (такава има Лука). След смъртта на самия учител Сайонджи при катастрофа миналата година, не се знае кой ще изпитва практикуващите за по-висока степен не само в България, а по цял свят.

Самият Лука потърсил в юмейхо изцеление за самия себе си – той е падал от скала и досега страда от травмите в гърба. Занимавал се с ирисова диагностика, рефлексо- терапия, хомеопатия, но стигнал до извода, че хомеопатията на физическо ниво действа бавно, трудно, особено при проблеми с голяма давност. И че тя не може да оправи изкълчване на крак например. От опит и много задълбочено четене разбрал, че не е и съвсем безвредна – потискането на симптоми с хомеопатични средства е много по-тежко отколкото с алопатични лекарства.

И по пътя на страданието и познанието стигнал до системата на Сайонджи. Сега се смее, че едва след като учил и практикувал 10 години, самият той получил пълен масаж на един семинар при гостуването на Сайонджи в България. И изпитал пълната наслада и полза от този божествен масаж, който прави на своите приятели и познати.

Масажът като терапия е комбинация от древнокитайски техники от манастира Шао Лин и шиацу техники за лечение от Айкидо, т.е. тайно знание от Китай и Япония, което се популяризира.Юмейхо се дефинира като “хиропрактика, представляваща единна технологична система от 100 прийома за биодинамична корекция на опорно-двигателната система с акцент върху изправяне на дисбаланса на тазовите кости и гръбначния стълб”.

Не е обаче коректно да се смята юмейхо за изключително мануална терапия. Това е метод за интегрална корекция на биосистемата на човека, ориентиран към хармонизацията на нейните съставки и нормализацията на нейната резонансна функция в системата “Вселена-човек-земя”. Простичко казано, идеята е да се вкара организмът в норма във всичките му аспекти, като основно трябва да се намести центърът на тежестта на тялото и да съвпадне с енергийния център на личността. Според Масаюки Сайонджи сближаването им дори с един милиметър подобрява функциите на черния дроб и удължава живота с 3-5 години. От това дали двата центъра са много или малко разминати, дали съвпадат зависи дали човек ще е слаб или склонен към напълняване.

Когато центърът на тежестта се намести, елиминационните системи също се хармонизират. Балансира се енергетиката на организма – известно е, че всяко заболяване започва на енергийно ниво – застой на енергия, хипо- или хиперфункция на някой орган или система, структурни изменения... За пример от своята практика напоследък Лука споменава дизайнера на бижута Николай Сърдъмов. Още от малък бижутерът имал гръбначно изкривяване, комбинация от кифоза и сколиоза, което се задълбочило и от характера на работата му – седнал и наведен. След една година масажи Ники се разделил с прегърбената си стойка и с разликата от пет сантиметра в нивата на раменете.

Самият той разказва, че се свързал с Лука след като по-миналото лято в Залцбург имал такива зверски болки в гърба, че се чудел къде да се дене. Първата му среща с него била като разпит в полицията – Лука искал да знае всичко за него, водел си бележки, което продължава и досега. Първият масаж на Ники траял 5 часа, следващите - по 3. Започнали със сеанси през ден, сега вече – по един път седмично. В началото поне трябва да не се прекъсва за повече от 3 дни, защото се губи резултатът от натрупването. Сърдъмов акуратно спазвал и другите предписания на Лука – правил си топли бани на краката с морска сол, спазвал програма за хранене, играел препоръчаните му упражнения, взимал хомеопатични таблетки.

В резултат се разделил и с Мениеровия синдром, от който страдал, и с излишните килограми, и с походката, при която чукал коленете си едно о друго. Спрял и да пуши. Споделя, че вече малко му е писнало, въпреки че не усеща как минава времето при тричасовите сеанси с Лука. Въпреки това е готов да продължи докато престане да чувства каквато и да било болка при манипулациите и извън тях.

А юмейхо масажът е болезнен, поне в началото, в местата, където има проблеми. Самият Сайонджи е приел, че в организма на българина както на всеки европеец има по-малко хлор и силиций, което го прави не много гъвкав и понижава прага на болезненост при манипулации.
Предпазливият ми опит да накарам Лука да ми помогне да се справя с дископатията, която тази зима ме връхлетя и ме направи поне за един месец безпомощна, а дълго след това предпазлива в движенията, се сблъска с нежеланието му да се захваща с някой, който няма да повтори, т.е. да извърви целия път към оздравяването си. Когато обаче трябваше да снимаме Лука и Николай за списанието, аз се включих като манекен за движение, което Ники категорично не искаше да му бъде направено поне пред външни хора.

Лука спокойно и делово ме попита още ли се оплаквам от болки в кръста, след което ме остави да увисна точно върху най-болезнената част от гръбнака си на мост върху коленете му. Няма такава болка! Единственото, което успях да изкрещя, бе, че се надявам да знае какво точно прави с бедните ми прешлени, които пращяха и сякаш се трошаха и разместваха. Последващите процедури – тъй като веднъж докопал ме, Лука ми приложи целия арсенал от манипулации, бяха не по-малко болезнени. Крещях, но нямаше начин да се измъкна – хватката бе желязна. Почти през цялото време Лука действаше със затворени очи, шепнейки молитви и мантри. Ако ги отваряше, то бе за да ми погледне езика, зениците или ръцете, които трябваше да са обърнати с дланите нагоре.

Минавах през различни състояния – изпотявах се, после изстивах, устата ми изсъхваше като да съм яла скакалци, гадеше ми се, докато в един момент така ме втресе, че не можех да удържам зъбите си да не тракат, за ръцете и нозете не говоря. После Лука ми обясни, че е манипулирал мястото, където съм имала енергиен паразитизъм. Посъветва ме да изпия поне две чаши топла вода и като се прибера вкъщи, да си направя топла баня на краката с морска сол. Да си представям как от мен изтича чернилката на страхове, завист, злоба и съмнение и на нейно място нахлува светлината на любов, надежда, радост, прошка...

Чела съм в книгата на Масаюки Сайонджи и в интернет, че юмейхо като терапия се причислява към холистичната медицина (от англ. whole – цялостен, цял). Подходът към организма е като към единно цяло, без да се разчленява на органи и системи. Именно тази цялост характеризира методите на алтернативната медицина, която за разлика от ортодоксалната, има възможност да оказва влияние и да бъде ефективна даже в случаи, които последната смята за безнадеждни.

Казват, че пълният цикъл от 20 до 40 масажа по системата на Сайонджи (количеството им зависи от заболяването, от възрастта...) води до дълбоко и трайно преструктуриране на опорно-двигателната система. Повлияват се благоприятно до пълно излекуване заболявания като остеопороза, остеохондроза, дископатия, всичко, свързано с опорно-двигателния апарат, дори кожни инфекции. Сайонджи споменава, че от практиката си е наблюдавал пълно изцеление на заболявания на черния дроб, стомаха и червата, жлъчката, бъбреците, пикочния мехур. Твърди се, че след серия от процедури се подобрява състоянието на болни от мускулна дистрофия, Паркинсон, рак, ревматизъм. Юмейхо е ефективен при затлъстяване, плешивост, преждевременно стареене...

Не зная, мисля да проверя дали това е така. Искам само да ви кажа, че само от една процедура не само се почувствах като новородена, но и изхвърлих доста течности, в резултат на което намалих теглото си с повече от килограм. Може да ви се вижда много дълъг лечебният период като на мен, но я помислете колко години сте вървели надолу, колко време сте съсипвали здравето си. Защо сега трябва да очаквате, че всичко ще се оправи с един замах, с едно щракване на пръсти?

Лука, който е посветен в будизма, продължава тази мисъл: “Здраве не може да се купи с пари за разлика от лекарството. Здравето иска усилие, воля, не може само да лежиш и да чакаш да настъпи промяна. И никой не може да излекува никого, това е заблуда. Бог лекува и природата, която е у всеки от нас. Всеки държи контролния пакет на здравето си в собствените си ръце – 51%.”

 

 

1 КОМЕНТАР
1
име
21 November 2014, 10:27

Какво значи най -добрият ученик?! Това кой го е казал?! ....

ТВОЯТ КОМЕНТАР