Убождане вместо антидепресант?

Може, казва д-р Емил Илиев, награден от Световната здравна организация за излекуване на херпес симплекс с акупунктура 

Ваня Шекерова 08 July 2009

Може, казва д-р Емил Илиев, награден от Световната здравна организация за излекуване на херпес симплекс с акупунктура 

„Докторе, млад човек си, чудя ти се защо се занимаваш с тая медицина, която не помага.“ Така се изказала преди много години една пациентка на д-р Емил Илиев, за която той бил поредният лекуващ лекар, неуспял да се справи с многобройните брадавици по ръцете й. Освен от тях пациентката страдала  дълги години и от тежка форма на мигрена и това го накарало да я изпрати при своя колежка от Института по неврология на 4 км, за която чувал, че практикува успешно иглотерапия при главоболие, след като учила година и половина в Китай. Д-р Илиев държи да я споменем с добро – ст.н.с. д-р Мария Цекова, станала първата му учителка по акупунктура. А само няколко месеца след първата му среща с пациентката с брадавиците и мигрената тя се появила отново – този път с торта и бутилка коняк. Да му благодари за изцелението. От брадавиците нямало и следа, а мигрената й останала само спомен благодарение на два курса иглотерапия.

Днес д-р Емил Илиев е дипломиран и признат за водещ иглотерапевт у нас, президент е на Асоциацията на иглотерапевтите в България. Цяла стена е окичена с многобройните му грамоти и сертификати от специализации в Китай, Южна и Северна Корея, Япония, Русия, Германия (тези последните фигурират като СССР,  ФРГ и ГДР – б. а.), Австрия, Франция... Приема в клиниката по кожно-венерически болести към Александровска болница. И при него е върволица – от хора с патерици до такива, които идват заради обриви и пъпки.

Чела съм, че акупунктурата помага при високо кръвно – д-р Илиев съобщава за наблюденията си върху 46 пациенти, при 17 от които хипертонията напълно изчезнала, а останалите са се подобрили значително само с няколко процедури. Пред кабинета му чака момиче с алопеция, спортен младеж с акне. Дошли са неслучайно – в интернет циркулира информация за излекувано от частично опадане на косата 5-годишно момиченце, за жена, преодоляла псориазис. Затова първият ми въпрос към д-р Илиев е свързан със специалността му дерматология.

Кои кожни болести се повлияват повече от игли, отколкото от традиционно медикаментозно лечение, д-р Илиев?
Акупунктурата като част от традиционната източна медицина се използва при лечението на много кожни заболявания и  косопад. Понякога тя се използва самостоятелно, но най-често се съчетава с други методи на лечение като фитотерапия и ортомолекулярна медицина. Прилага се за лечение на псориазис, невродермит, силен сърбеж и др. Действа добре и при алергии, проявяващи се както по кожата, така и при алергичните ринити. Имам много пациенти, страдащи от различни заболявания на опорно-двигателния апарат, както и на периферната нервна система – неврити, невралгии, плексити, радикулити...    

Чувала съм, че имате успехи с отказа от цигарите.
Главно със себе си, от 21 години не съм запалвал, като преди това бях 23 години пушач. Статистиката сочи, че около 40% от желаещите да ги откажат с игли успяват. Хубаво е да знаят, че за първа процедура се идва след като 16 часа не са пушили. Защото тогава започват да се проявяват признаците на никотиновия глад в организма. С игли в определени 4-5 точки на ушната мида, 2 на китките на ръцете и 2 на носа се активира отделянето на ендорфини (хормони на щастието) в тялото. Пушачът се успокоява и желанието му да запали секва. Не е болезнено и струва 60 лв.

С колко процедури постигате този ефект, ако въобще се получи?
Трябват поне три сеанса в рамките на три последователни дни. Затова съветвам желаещите да започнат лечение да си запишат час в първите три дни на седмицата, за да имат евентуално още два дни на разположение. Казвам това конкретно за пушачите, защото за всичко останало нещата са много индивидуални – от конкретния пациент се определят както броят на процедурите с игли, така и честотата на провеждането. Понякога, в зависимост от заболяването и конституцията на индивида, се налага да го бодем и по два пъти дневно.

С други зависимости освен с тютюнопушенето захващате ли се?
Не, не се занимавам с наркомании и алкохолизъм.

Разказвали са ми чудеса за отслабване с помощта на игли. Вие самият сте споменавали пациентка, отслабнала без мъки с 48 килограма за една година.
При затлъстяването и наднорменото тегло иглотерапията помага с по-висока степен на успеваемост, отколкото при цигарите. Винаги обаче са важни мотивацията и волята на пациента.

Самите китайци нямат проблем с наднормено тегло, доколкото ми е известно, защо имат методика за лечението му?
Тяхната традиционна медицина набляга много на храните от гледна точка на лечебните им свойства. Храните според нея се разделят на пет категории – студени, охлаждащи, неутрални, затоплящи и горещи. И се избират не само като комбинация от петте вкуса, а и според това кои енергии стимулират и кои понижават в различните функционални кръгове в организма. Най-добрата медицина според китайците е профилактиката чрез хранене.

Освен че лекувате хора с наднормено тегло и затлъстяване, правите ли им и хранителен режим?
Разбира се, без това не може. Но първо трябва да се определи типът на затлъстяването според традиционната китайска медицина, да се съобразим с индивидуалните особености на пациента. Според източната медицина има три клинични мостри на затлъстял човек. Първият е с бушуващ стомашен огън със слуз. При такива пациенти се наблюдава много голям апетит. Те се отличават с добре развита мускулатура, дебел врат и  корем. Понякога могат да имат неприятен дъх от устата. Изпражненията им са сухи, с тенденция към запек, урината е концентрирана. Усещат тежест по цялото тяло. Когато спят, хъркат и често им текат лиги от устата. Имат склонност към повишено кръвно налягане. Вторият тип дебели хора се характеризира със слабост на чи на далака със задръжка на влага и слуз. На външен вид те са дебели, но нямат добре развита мускулатура, а преобладава подкожната мазнина. Не ядат много. Лесно се уморяват. И не само че не изпитват жажда, но и да изпитват, нямат желание да пият вода. Третият тип дебели хора се определят като пациенти с дефицит на далачния и бъбречния ян. Те са с огромен корем и задник, с дебели и меки бедра. Също не ядат много, обаче често уринират. Чувстват слабост в поясната област на гръбначния стълб и коленете. Жените с този тип на затлъстяване често се оплакват от аменорея или дисменорея, а мъжете страдат от импотентност.

Как установявате всичко това, само с разговор с пациента ли, искате ли му медицински изследвания?
Да, разговаряме, и то продължително време с болния, но и правя диагностика по традиционния източен метод – оглеждам езика и изследвам пулса на всеки пациент. Пак се връщам на индивидуалността на всеки пациент, която липсва в нашата медицина. Тя се опитва с едно хапче да постигне ефект при всички болести и пациенти. А това е невъзможно.

С колко сеанса споменатата по-горе ваша пациентка свали толкова много килограми?
Тя беше много мотивирана и направи няколко последователни курса от по 15 процедури. За мен обаче по-важното при такива случаи е, че освен да изглежда много по-добре, тя се отърва от грозящите я сърдечносъдови проблеми.

Отменя ли иглолечението напълно нуждата от лекарствена терапия?
В някои случаи да. Имал съм пациентка с мигрена, която близо 30 години се е лекувала само с болкоуспокояващи лекарства. Стигнала до 6 таблетки на ден, а това прави 63 000 за всичките 30 години, равносилно е на самоубийство. Но оцеляла. И само след 6-месечно лечение с игли не само спря всякакви медикаменти, а и забрави за тях. Колега иглотерапевт докладва случай, в който млада жена била спасена от тежка депресия, потискана с убийствени дози антидепресанти.

Една жена пред кабинета ви ми разказа, че сте я отървали от болките, причинени от хронична шийна остеохондроза.
Тя беше тук преди 5 години, когато с няколко процедури й спряхме лекарствата – беше ги пила в течение на почти 20 години, беше се отровила и тя. После 5 години не се обади, сега казва, че се е чувствала много добре и при поява на първите признаци на проявление на заболяването веднага  дошла отново.
Значи в този случай не сте излекували човека, а сте облекчили симптомите на заболяването му.
Дай боже, винаги да можем така да помагаме на всички болни!

Бие ли се източната медицина с европейската?
Не, допълват се. Двете медицини са като ян и ин на монадата. Те са противоположни и в същото време не могат една без друга. Макар че нашето медицинско образование създава предубедени към всяка алтернатива на модерното медикаментозно и хирургично лечение специалисти. Вулгарната материализация на медицината днес надхвърля нормалните представи, възможни за нея, и оставя пациентите сами да узряват за нетрадиционни методи и средства на лечение. Така е не само у нас. В някои западноевропейски страни здравните каси заплащат частично иглотерапията. В САЩ, Великобритания и Австрия  са изчислили, че ако подготвени специалисти по източна медицина работят в различни лечебни заведения, здравноосигурителните фондове спестяват маса пари от сложни хирургически интервенции. Впрочем имаше и у нас период, в който със заповед на министъра на здравеопазването във всички окръжни болници бяха разкрити кабинети по акупунктура. Бяха изпратени на обучение млади лекари, аз също съм продукт на тази политика в здравеопазването. Сега ситуацията е коренно различна – здравето струва все по-скъпо на държавата, тъй като се развиват и стимулират лечебни техники и методи за поставяне на байпаси и стендове, а не за профилактика.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР