Световни вина на фестивал в Брестовица

Село Брестовица има претенциите да е винената столица на България. Не само защото там отдавна правят вино и има четири изби, а и защото една от тях – Todoroff – стартира винен фестивал с идеята да го превърне в традиция. Т.е. да го има всяка година, да го познават ценителите на добрата комбинация от вино, храна, музика и здравословен живот.

Ваня Шекерова 12 September 2010

Село Брестовица има претенциите да е винената столица на България. Не само защото там отдавна правят вино и има четири изби, а и защото една от тях – Todoroff – стартира винен фестивал с идеята да го превърне в традиция. Т.е. да го има всяка година, да го познават ценителите на добрата комбинация от вино, храна, музика и здравословен живот.
На винения фест всичко започва и завършва с вино естествено. Хубаво вино. Дегустациите са най-логичните събития през цялото време – при това не само на български, а и на отбрани латиноамерикански, южноафрикански, новозеландски, италиански, австрийски, испански вина. Сред тях и произведените в избата на Франсис Форд Копола калифорнийски сортове и нещо уникално в селекцията чилийски – Sena, вино икона, победило великите френски Chateau Margaux и Chateau Lafite, както и тосканските Tignanello и Sassicaia на сляпа дегустация през 2004. Със специални дегустационни чаши  на фирма Luigi Bormioli, гравирани от изба Todoroff.

Сред първите опитали част от палитрата вина на българския пазар е и министърът на културата Вежди Рашидов. Няма да кажа обаче кое от тях спечели високата му оценка, изразена в покупката на няколко кашона (по време на фестивала всички вина се предлагат на място с намаление на цената). Важно е, че министърът обеща да има и музей на виното. В Брестовица.   

За дегустиращите домакините Петя и Иван Тодорови осигуряват освен отбрани мезета и отбрана музика. На живо, естествено. Може да чуете в различни часове от денонощието и китарното трио Цветан Недялков, Иван Лечев, Веселин Койчев, и Калин Вельов с „Тумбаито“, и ансамбъл „Българе“, и Мария Илиева, и Васил Петров с трио „Заберски“...
Храната също се „явява“ на живо – в специализирана барбекю зона  разпръскват апетитни миризми месни, зеленчукови и рибни специалитети. С лимит 40 гости е гурме зоната, където шеф-готвачи от най-добрите ресторанти в България разкриват тайните на висшия пилотаж в кухнята, както и на съчетаването на храни и вина. Ако не сте ходили в ресторант „Фадо“ в Пловдив, Николай Боруков ще ви покаже на място в Брестовица струва ли си. Същото важи и за Seaside във Варна, ресторантите „Кактус“, Енотека Уно, Къщата с часовника в София, ресторант „Щастливеца“, Велико Търново...
За желаещите да научат повече за това как да съхраняват и поднасят вино вкъщи, как да изискват то да им се сервира в ресторант, ще има атрактивни сладкодумни сомелиери. Като Ханес Перфлер, който знае към кой шоколад какво вино да предложи в края на една прекрасна вечер. Не сте чували за подобна комбинация? О, колко още има да учите – с проби, естествено - за съчетаването на сортовете вино с плодове, с фондю, с различни екзотични храни. По време на фестивала има тематични вечери, приготвени от готвачите на няколко чужди посолства у нас – на руското, бразилското, испанското, южноафриканското...

А както подобава на истинска винена столица, Брестовица ще се представя и с местни гозби - жури с шеф Ути Бъчваров ще оценява майсторлъка на местните кулинарки, от които Иван Тодоров се е научил да готви агне с кисело зеле.
За уикендите по време на фестивала в Брестовица е организиран транспорт от и до София. За гостите, които искат да обиколят и други изби в района – също. Както и възможности за настаняване в няколко пловдивски хотела (на 15 км от Брестовица) с шатъл бус до фестивала. Лично аз още сега влизам в сайта на Wine&SPA Hotel Todoroff, за да си резервирам стая и няколко процедури в СПА центъра – виното там се използва и за разкрасяване и здраве. За терапиите с вино и грозде ще говорят лекари по време на фестивала, но по-добре е да се прилагат, нали?
За повече инфо: www.winefest-todoroff.bg.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР