оз-дравител

Американският диетолог Оз Гарсия е легендарна фигура в света на хората, желаещи да изглеждат добре и същевременно да са здрави.

04 February 2010

Американският диетолог Оз Гарсия е легендарна фигура в света на хората, желаещи да изглеждат добре и същевременно да са здрави. Неговите бетселъри "Баланс" (The Balance) и "Високи технологии" (The Healthy High Tech Body) са преиздадени на много езици, пациенти на неговата клиника в Ню Йорк са хиляди хора, сред които Хилари Клънтън, Уйнона Райдър, Дона Каран, Ким Кетрол ("Сексът и градът").

В системата на Оз няма нищо ново и революционно. "Строгите ограничения в храненето са безмислени! Диетите не носят нищо, освен вреда!" - твърди Оз. Под диета той разбира рязкото намаляване на дневния порцион, отказ от вкусните неща и свързаните с това емоционални състояния. "Всеки ден в организма ни протичат химични реакции, предизвикани от храната. Тя може да бъде както лекарство, така и отрова. Аз помагам на организма да възстанови баланса - тогава няма нито излишно тегло, нито проблеми със здравето - казва Гарсия. - Човек трябва да се чувства здрав, млад и пълен със сили независимо от възрастта.

За начало правя максимално подробна диагностика - биопсия на косъма и анализ на кръвта. По данните от тези два теста мога да кажа много неща не само за сегашното ви, но и за бъдещото ви здраве. След това за всеки пациент разработвам строго индивидуален курс с хранителни добавки - витамини и минерали." Нещата, които казва Оз, засягат не толкова продължителността, колкото прочутото "качество на живота".

Без този моден напоследък термин не минава нито една медицинска консултация. И не напразно - всички ние осъзнаваме, че не е нужно да живеем до 120 години и да се чувстваме съответно на толкова. Не, ние искаме на 40 години да се чувстваме на 25, а на 70 - максимум на 40. Самият Оз разказва, че той на своите 52 г. се чувства много по-добре, отколкото на 28 (тогава той още не се занимава със здравето и работи като фотограф в лъскави списания).

зовът на предците

Основният принцип на здравословното хранене по системата на Оз Гарсия е храната на нашите предци от палеолита. Това са преди всичко сочни плодове на зърна, гъби, билки, сурови грудки… И още продукти, богати на ненаситени мастни киселини. Те стимулират дейността на главния мозък, предотвратявайки депресията и болестта на Алцхаймер. Ще ги намерите в зехтина, семената и ядките, но най-много в рибата и морските продукти: сьомга, тон, треска, пъстърва, скариди. Ето няколко негови препоръки как да съставите дневното си меню:

закуска

1-2 твърдо сварени яйца, кутия сардини в масло, зелена салата, подправена с оцет с накиснат в него босилек
или
печена сьомга, салата от домати и лук със зехтин и оцет или нискомаслено мляко с пресни плодове на зърна (ягоди, малини, касис) и ядки
или
бавно варени на огън овесени ядки с ябълки и/или плодове с канела

 

обяд

печена риба тон, зелена салата със зехтин и оцет
или
зелена салата с домати, гъби, лук, пиле и горчица
или
нискомаслена извара с плодове или пъпеш

 

вечеря

печени на грил пуешки пържоли или варени зеленчуци
или
салата от сьомга: 100 г прясна или консервирана сьомга с моркови, лук и брюкселско зеле със зехтин и оцет с накиснат в него босилек.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР