Асдис Ран - Опасно е да се играе с чувствата ми!

Има кукленска хубост – големи сини очи, лек солариумен загар, светла коса, чипо носле. Но противно на това, което си представях, е тиха, дори много тиха. Говори малко, не кокетничи и не капризнични.

Ирина Иванова 09 August 2010

Има кукленска хубост – големи сини очи, лек солариумен загар, светла коса, чипо носле. Но противно на това, което си представях, е тиха, дори много тиха. Говори малко, не кокетничи и не капризнични. Когато я вземаме от дома й в Стрелбище, исландската „ледена кралица“ Асдис вече е изпратила децата на градина и изтичва да остави ключа от апартамента в бара на ъгъла. Така са се разбрали с жената, която идва да й чисти апартамента. „Познавам вече хората в квартала, нямам проблем.“

Снимаме Асдис в деня след изригването на вулкана Ейяфятлайокутл в родната й Исландия. Същата вечер тя трябваше да лети за Австрия при мъжа си, футболиста Гардар Гунлаугсон, който в момента играе в тамошен отбор. Докато пътуваме към студиото на фотографа Енчо Найденов, й се обаждат, че полетът й със сигурност е отменен. Приема новината хладнокръвно и махва с ръка: „У нас непрекъснато изригват вулкани. Свикнали сме.“ А после добавя: „Знаеш ли, и аз съм много вулканична.“ Знам.

Водим ожесточена мейл кореспонденция в продължение на три месеца. Асдис държи да получи въпросите предварително, както и да уговорим снимките до най-малките подробности. Тя избира фотографа, гримьора, фризьора, защото се доверява само на определени хора. Прави го със самочувствие, но без никаква надменност. Твърди, че е перфекционистка, че вече 15 години е в бизнеса и не допуска случайни снимки в портфолиото си. Казва ми, че не обича да се снима чисто гола, това я притеснява. “Все пак съм родила три деца, и то по естествен начин“ - обяснява ми тя. Когато по-късно Найденов и криейтив директорът ни Жоро Манов й разказват идеите си за снимките, Асдис отхвърля някои, защото не иска да се виждат белезите на гърдите й – преди известно време силиконът й по думите й „експлодирал“, тя се подложила на нова операция, белезите от която по време на снимките са още пресни. Така и не разбрах защо й казват „ледената кралица“. Не разбрах дори след като прекарахме два часа в “Конфети“ на символичен обяд (казвам „символичен“, защото ядохме домати с моцарела) и си разказахме житието-битието. 


Какво означава това тату, Асдис (посочвам татуировката-йероглиф на лявото й рамо)?
О, глупава татуировка. Трябва да я махна. С една моя приятелка пътувахме заедно, бяхме на по двайсет години и решихме да си направим еднакви татуировки. Означава „приятелство“.

Асдис, изглеждаш ми като жена, която има всичко. Какво ти липсва?
Не, нямам всичко, но имам най-рядкото – щастлива съм. Освен това имам здраве и чудесно семейство, а това е най-важното в живота. Искам да имам повече пари, както повечето хора всъщност. Искам да купя къща на майка ми и самата аз да живея в лукс. Дълги години бях непрекъснато без пари. Радвам се, че този период свърши. Затова пък написах книга за деца, която ще излезе и в България, и в Исландия по Коледа.

Смяташ ли, че си по-силната във вашата двойка със съпруга ти?
Важно ли е за теб кой изкарва повече пари – ти или той?
Да, по-силната съм. Аз по принцип съм със силен характер, защото имам много богат житейски опит. Освен това Гардар е по-млад от мен. Въобще не ме интересува кой изкарва повече пари. Важното е семейството да върви. И двамата работим за това.

Гари как понася твоята известност? Ревнува ли те?
Свикнал е, но понякога наистина всичко това започва да му лази по нервите. Той също е известен, така че знае за какво става въпрос. Освен това аз винаги съм била под прожекторите и като модел, още когато се срещнахме. Приема го като мъж.

Представяла ли си си някога, че ще имаш три деца, и как въобще се справяш с тях?
Не, не съм си представяла. Дори си мислех до 30 години въобще да нямам деца. Някак се случи и на 27 вече имах цели три. Първият ми син Робърт е от седемгодишната ми връзка с  предишен мъж. Сега съм мнооого щастлива, че приключих с децата и че повече не трябва да мисля за това. За тялото е много по-добре да родиш, когато си по-млада, защото тогава се възстановяваш много по-бързо. Иначе се справям, като не мисля много, не ги вземам чак толкова на сериозно. Оставям се на течението и се опитвам да дам най-доброто от себе си. Понякога не се справям. Обаче аз нямам семейство тук, няма кой да ми помага. Нямам и детегледачки, освен някой път за вечерите, когато излизаме. Но Гардар е много добър баща и си делим грижите за децата. Малките са на 2 и 4 години и е много трудно да обикалям града с тях. Въпреки всичко малките чудовища са най-хубавото нещо в живота ми.

Кое от нещата, които им приготвяш, най-много се харесва на децата?
Момичето яде всичко, а момчетата обичат най-много спагетите ми карбонара, разбира се.

Защо се разделихте с първия ти мъж?
Не бяхме женени всъщност. Започнахме да се срещаме, когато бях на 15-16 години. Той беше добър баща и много мил и готин мъж, но аз бях малко... тип пеперуда, знаеш. Исках да бъда звезда, да пътувам, да бъда модел. На него това не му хареса. Той просто искаше да си стоя вкъщи като домакиня. И на 21 години реших да тръгна по пътя си. Аз съм много независима, искам да разполагам със себе си, да съм свободна, да следвам мечтите си – само мъж, който ми дава всичко това, може да ме направи щастлива. Животът е кратък и не можем да си позволим да правим компромиси с важните за нас неща.

Как реши да останеш в България? Защо? Кои са приятелите ти тук, любимите ти места?
В момента България е наш дом. Напуснахме Исландия преди четири години и оттогава не сме живели там за по-дълго време. Ако тук нещата ни не потръгнат, ще се преместим, ще си търсим работа. Преди да дойдем в България, бяхме в Швеция около три години, преди това за кратко бяхме в Шотландия. Нямаме причина да си тръгваме оттук, преди съпругът ми да сключи добър договор на друго място. В момента играе в австрийски отбор за кратък период, затова решихме да остана тук с децата. Имам достатъчно и добри ангажименти в България. За 16 месеца снимах седем корици  за големи списания, участвах в риалити шоу „Футболни съпруги“, пиша колонка за списание „О’ кей“, снимам реклами, билбордове. Не мога да зарежа всичките си ангажименти. Всичко ще стане по-ясно, когато съпругът ми подпише с някой друг отбор. Харесвам много хората тук, но съм изненадана колко малко говорят или разбират английски. От ресторантите много харесвам САСА – страхотен е. Пътувала съм до Слънчев бряг и Банско, а най-добрата ми приятелка се казва Елена и също е съпруга на футболист. Много често ме питат защо стоя тук, след като всички други се махат. Истината е, че освен всичко друго тук е много евтино. Мога да ходя всеки ден на фризьор, такситата са без пари, в Лондон под 50 лири не може да ти излезе едно такси. Така че не крия – тук съм и защото е евтино. Мога да си позволя домашна помощница, живеем в хубав дом, детската градина е наблизо.

Не мислиш ли, че децата може би имат нужда от „постоянен адрес“ - от постоянен дом, училище, приятели?
Не, все още. Може би когато поотраснат, ще трябва да се установим на едно място. Но сега съм убедена, че този живот ги прави по-силни, пък и по-весели, защото опознават нови страни и култури, адаптират се бързо, забавно е. На мен лично ми харесва да обикалям света.

Какво правите, когато се приберете в Исландия?
Прекарахме Коледа с майка ми и родителите на Гари, всички се грижеха много за нас. Аз съм израснала в малко провинциално градче, но се преместих в столицата на 13 години. Родителите ми са разведени и съм отгледана от майка ми. Живяхме буквално в гетото на Рейкявик. Имам двама истински братя и една сестра и двама братя от втория брак на баща ми. Изнесох се от къщи на 15 години и оттогава се грижа сама за себе си. Наех апартамент, записах се на курсове по фризьорство – това е 4-годишно училище в Исландия. Няколко години работех като фризьорка и после – на около 20 - започнах да се занимавам с моделство. Направих агенция за модели, после - поредица от грешки, повечето от които струват пари... Но нали знаеш, че грешките са най-добрият начин човек да се учи.

Страхуваш ли се от времето?
Да. Плашещо е колко бързо минава. Искам да направя толкова много неща и се опитвам да живея живота си като приключение. Един от любимите ми цитати е: „Трагедията на живота не е, че свършва толкова бързо, а че прекалено дълго чакаме, за да започне.“ Това е грешка, която се опитвам да не правя. Когато се погледна сутрин в огледалото, понякога виждам млада, красива майка и супермодел, а понякога – свадлива, стара и дебела жена.

Чувствала ли си се някога напълно безпомощна?
Да, когато раждах децата си. Нищо не може да спре болката.

Изглеждаш фантастично за жена, родила три деца. Какво правиш по въпроса?
Давам всичко от себе си. 5 пъти седмично фитнес, кремове за отслабване и непрекъснато съм на някакви диети. Понякога правя 48 часа на сокове. И всеки ден пия джинджифилова вода, това е моя тайна.

Какво правиш, ако те нарани някой, когото обичаш?
Не се случва често, за щастие. Е, без да включвам малките битки с мъжа ми (смее се). Но аз съм зодия Лъв и съм много силна жена. Опасно е да си играеш с чувствата ми.

Четох в едно от интервютата ти, че избягваш да гледаш порно. Аз също мисля, че жените не се възбуждат от порно. Мъжете обаче ни обвиняват, че лъжем.
Не че избягвам, просто не ми е интересно. Неприятно ми е да гледам тези нещастни момичета, които живеят от това и го наричат работа. Вместо да гледам, с Гардар си правим наше домашно порно.

Казваш, че рекордът ти е 8 оргазма за една нощ. Истински или симулирани?
Аз съм щастливка, защото съм от типа жени, които могат да имат множествен оргазъм при истински секс (не само при мастурбация). 8 оргазма за една нощ е наистина моят рекорд. Ако съм в добра форма... Но обикновено спирам на 3. Всъщност получих първия си оргазъм доста късно, на около 20, вече си мислех, че никога няма да ми се случи, и изведнъж... Бог беше много добър с мен.

Смяташ ли, че бракът е важен и необходим?
Да, ако искаш да имаш сериозна връзка. Колкото до свободата – трябва да си честен с човека до теб за всичко, от което имаш нужда, още от самото начало и да си решителен. И трябва да си наясно, че ТИ си този, който се бори за щастието си. Не бива да очакваш някой друг да го прави вместо теб.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР