тофу - мания

В диетите все по-често се среща тофу - сиренето, направено от соя, което притежава почти магически качества.

Свобoда Сидерова 29 January 2010

В диетите все по-често се среща тофу - сиренето, направено от соя, което притежава почти магически качества. За щастие тофу се среща все по-често и по нашите магазини.

Тофуто понякога е бяло, понякога сивкаво, прилича или на меко сирене, или на парче пухкав кейк. То притежава магическите качества на соевите зърна, от които е направено. А соята, както е известно, е отличник в борбата с остаряването и със сърдечните заболявания. По простата причина, че съдържа тъй ценните фитоестрогени. Фитоестрогените имитират действието на естествения женски хормон естроген, който е отговорен за здравината на костите, за повишаването на имунитета и за предпазването от болести. Какво трябва да знаете за тофуто?

То е нетрайно. Трябва да го съхранявате в хладилник и добре оводнено.

Сложете го в съд с вода и я сменяйте всеки ден. Ако се развали, тофуто придобива леко кисел дъх. Тогава го изхвърлете.

Можете да го замразите - нарежете го на резени и го увийте в найлон. Но го дръжте във фризера не повече от два -три месеца.

Можете да го мариновате и да слагате в салатата си маринованите кубчета тофу - те са много вкусни. Единият вид марината е от соев сос и джинджифил. По-подходяща за салата обаче е маринатата от зехтин и босилек.

Ако искате, можете да го изпържите със скълцан чесън и къри - тогава изберете най-твърдото тофу. Можете да слагате кубчета тофу в спагети и лазаня, като ги смесите с моцарела.

Салата с тофу и сьомга

продукти за четири порции: 300 г твърдо тофу, 300 г сьомга без кожата, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. зехтин или растително масло, 1 с.л. накълцан пресен джинджифил, 1 чушка, 4 стръка пресен лук, 1 с.л. лек соев сос, млян черен пипер, пресен кориандър и лимонови резени за украса. Затоплете фурната до 180 градуса. Нарежете сиренето тофу на кубчета по 2 см. В намазана с масло тава сложете сьомгата и печете във фурната около 7 минути. Извадете и нарежете на хапки. В тенждера задушете в зехтин нарязаните чушка и джинджифил, добавете след минути лука, залейте със соев сос и отдръпнете от огъня. Изсипете тази смес върху сьомгата и сиренето тофу и наръсете с млян черен пипер. При сервиране украсете с листенца пресен кориандър и резенчета лимон.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР