Александра Раева

БАГАЖА СТЯГАМ за не повече от час

04 July 2010



ЛЯТОТО
започва с два месеца участия по морето. Следват 15 дни почивка с Мария Игнатова и голяма група хора от екипа. После заминавам за Хърватия - с луди приятели от цял свят, на фрегата с лодки и купони с китари по палубите...

САК ИЛИ КУФАР? За момента сак. Техниката за гмуркане е страшно тежка, затова хората са измислили професионалните сакове за гмуркане, олекотени, за да са в рамките на разрешения багаж по летищата. Иначе не бих отказала един красив куфар, който, естествено, някой да ми носи. Но тъй като пътувам сама, предпочитам сак с колелца!

БАГАЖА СТЯГАМ за не повече от час. Хубавото на дайвинга е, че трябва да вземеш десетина основни неща - ако не ги вземеш, може би няма да се върнеш на тая земя. Освен това липсват онова мислене и суетене за дрехи – коя рокля, коя блуза, какви бижута... На самата лодка не можеш да носиш обувки, така че са ти достатъчни едни ниски сандали, ако случайно излезеш някъде вечер. Не е желателно да си особено предизвикателен, ако си тръгнал към страни като Судан, Мозамбик или Египет. Все пак винаги вземам чифт високи обувки и една рокля. Не се знае, някой шейх може да спре с голямата си лодка, трябва да си хубава.

КОЛЕБАЯ СЕ дали да взема 5 бански или 4 - на лодката това е основният ти „аутфит“. Също така какво количество шампоан и маска за коса да приготвя, защото, колкото и смешно да звучи, е много важно при гмуркането. Косите страшно се заплитат и гледам винаги да се гмуркам на плитка, добре прилепнала и намазана с маска преди това.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЗЕМАМ кремове с много висок слънцезащитен фактор.

С УДОВОЛСТВИЕ ОСТАВЯМ лаптопа си. Бих казала, че колкото трудно се разделям с него, толкова и лесно го забравям, когато отида да се гмуркам.

ЗАБРАВЯМ редовно клечки и капки за уши. Те всъщност са наистина важни, защото няма водолаз, който да е без проблеми с ушите.

РЪЧНИЯТ МИ БАГАЖ е на 90% зает от регулатора (устройството, с което дишаш под водата). И другото е книга. За водолазите, естествено.

ЛУКСЪТ ДА ПЪТУВАШ БЕЗ БАГАЖ? Подкрепям. В интерес на истината, ако преди 2-3 години ми беше задала този въпрос, щях да се размечтая как искам да отида без куфар някъде и да се върна с два големи, и то напълнени... Но виждайки света „долу“, се засрамих от това, отървах се от тази си суета и материализъм. Даваме пари за толкова излишни неща!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР