правилата на звездите

Често старанията във фитнес залата остават невъзнаградени.

27 February 2009

Една от причините е несъответствие на избрания вид спорт и физически натоварвания с природния темперамент, който всеки от нас има по рождение. Хората се делят по принадлежността си към различните природни стихии: въздух, вода, огън, земя. Затова трябва да отчитат своите потенциални възможности при грижите за себе си с предписаните им от звездите правила.

ВЪЗДУШНИ ЗНАЦИ: везни, водолей, близнаци

Даже когато спортуват, представителите на тези знаци мислят, затова им трябва разнообразие. Рецептата е чести тренировки, идеален вариант - четири пъти седмично. Това не само извайва фигурата, но и намалява стреса. Тези хора могат да ползват суперсъвременни тренажори, имитиращи гребане или каране на ски - те тренират едновременно и тялото, и мозъка. Идеални са тренировките, стимулиращи мозъчната дейност в духа на дзен - тай чи или йога. Занимавайте се на чист въздух, играйте волейбол или тенис, на плажа - фрисби. „Въздушните" имат превъзходна координация на движенията, затова могат да танцуват сложни танци като фънк.

Идеално сложените везни са недалновидни. Те дълго не се интересуват от теглото си и нищо не си отказват. Любовта към изисканата кухня и сладкото не се отразяват на фигурата им. Но в един прекрасен момент везните установяват, че купеният миналия месец тоалет не може да се закопчее. Модни гимнастики, фитнес и тенис няма да им помогнат. Най-добрият начин за отслабване за тях са дългите разходки на въздух и колкото може повече разговори. Най-ефективно те горят калории с движение на краката и езика.

Водолеите развиват страст към храната и добрия алкохол. Но главното препятствие пред тяхната стройност е недостатъчната мотивация: не винаги са убедени, че трябва да отслабват. Оттук и нестабилните резултати от усилията им. Важен мотив могат да бъдат естетическите съображения - например екстравагантна дреха, която стои добре само на тънка фигура. Главен инструмент за отслабването на водолеите може да бъде уравновесяването на количествата приети и изразходвани калории.

Близнаците са хаотични в храненето си, често преяждат и нямат система на хранене. Не ги спасява и фантастичната подвижност, присъща на представителите на знака. Гладуването и диетите са им категорично противопоказани - може да провокират цял набор заболявания. За да не губят форма и да не издевателстват над организма си, близнаците трябва да изменят колкото може по-често на своите вкусови предпочитания, да експериментират. Соята и нискокалоричните храни, екзотичните плодове, всеки ден различна кухня са най-ефективни.

ВОДНИ ЗНАЦИ: рак, скорпион, риби

Хората от тези зодии са мечтателни и биха предпочели масажа пред спорта. Но трябва да се насилват да се движат, тъй като организмът им е склонен към задръжка на вода. За да я изхвърлят с потта, трябва по-често да се натоварват физически. Ако не можете да ходите постоянно в залата, тичайте или дори правете гимнастика вкъщи. Концентрирайте се върху пресата - това е центърът на вашето същество. Изпълнявайте повдигания на торса от лег и повдигане на краката - два пъти по 20 дневно.

За да се стимулирате да продължите тренировката, договорете се с приятел заедно да ходите в залата или се запишете на индивидуални занятия с треньор. Отдавайте предпочитание на аеробни натоварвания, за да се изпотявате повече. Може да пробвате тае бо, но става и с бягане или произволни ритмични движения с музикален съпровод. Не по-рядко от два пъти седмично плувайте - водата е вашата втора среда на обитаване. Плуването, водните ски, гмуркането, ветроходството, сърфингът - всички те са само за вас.

Изпадайки често, заради повишената си впечатлителност, в депресии, Ракът се опитва да компенсира дискомфорта с ядене. И тъй като той вярва свято в принципа, че е полезно всичко, което влиза в устата, в резултат си докарва разстройство на храносмилането и нарушения в обмяната на веществата. Ключ към нормализация на обменните процеси ракът трябва да търси в психологията. Без правилна настройка не може да става и дума за стройна фигура. Главно оръжие с излишните килограми трябва да стане вътрешната работа, автотренингът например или друга технология на управление на настроенията: раджа йога, медитация. Освен това ракът периодично трябва да се крие от другите в дупката си и да остава сам.

По въпросите на храненето скорпионите се отдават на излишни размисли и разсъждения. Те забравят, че главното в храната е вкусът и най-умната диета не носи полза, ако нямаш апетит. Също обичат да пробват ястия от екзотичната кухня, което им създава проблеми в обмяната на веществата, а тя не е най-силната им страна. Най-полезна за скорпиона е тази кухня, с която е свикнал от детството. За да отслабне, трябва да яде повече млечнокисели продукти, най-вече суроватка.

За рибите въпросът с храненето често става бойно поле. Приготвените от тях блюда носят и смислово натоварване: рибите се изхитряват да напоят със своите мисли и енергии даже купеното готово, а не приготвеното собственоръчно ядене. В резултат всяко късче храна е енергонасищащо. За да изразходват излишните калории, рибите трябва да се въртят доста по-скоростно от всички останали. Впрочем Бог, дарил ги с тази особеност, се е погрижил и за това изгарянето на калории да не е толкова тягостен процес: най-ефективният начин на отслабване при тях е правенето на любов.

ОГНЕНИ ЗНАЦИ: овен, лъв, стрелец

Родените под огнен знак са пълни с живот и готови да получават максимум удоволствие от всичко, с което се заловят. Имат толкова много енергия, че могат да тренират и пет пъти седмично. Но за поддържането на добра форма им стигат и два-три пъти, ако в останалите дни от седмицата водят активен живот. По характер тези хора са общителни и им подхождат колективните спортове.

Овните, лъвовете и стрелците са привлечени от всичко ново, затова могат да изпробват последните писъци на фитнес модата - бразилски танц капоейра, в който ритуални движения се съчетават с аеробика, източен бой с мечове. На занятията със силова аеробика застанете най-отпред - на вас ви харесва да вдъхновявате другите. Играйте в отбор - запишете се в баскетболен клуб или предложете на приятели заедно да покарате ролери, велосипеди, да походите пеша. Обичате да се съревновавате: опитайте неизвестен вид борба, например Окинавско карате - едно от най-красивите бойни изкуства на Азия.

Овните са лениви и обичат да пазят модни диети. Но и най-жестокото гладуване не дава кой знае какъв ефект и не им позволява да запазят постигнатото. Ако им е нужно да намалят обемите, овните трябва да действат активно. Главното лекарство е спортът. При това спорт активен, с постижения и рекорди, само с фитнес няма да им се получи. Това импонира на повечето овни - те имат предостатъчно енергия и честолюбие. Но натоварванията трябва да нарастват, малко задържане на едно ниво и старанията отиват на кино, а с труд намалените обиколки се възстановяват.

Лъвовете честичко се оплакват от излишни килограми, когато изведнъж започват да оздравяват своето хранене. Лъвиците избират полезни продукти, но правилно определяйки качеството им, допускат грешки с количеството. Така качеството, преминавайки в количество, предизвиква натрупването на още килограми и сантиметри. За да отслабнат, на лъвовете им е нужен стрес и адреналин. Могат да си ги набавят от екстремни спортове - тае бо или друга борба.

Стрелците са хора капризни, дай им постоянно движение напред, те ще вървят и ще ръчкат и другите. Пътят на стрелците е постигане на избрана цел: една, втора, трета... Те въобще не са застрашени от наднормено тегло, просто няма условия за това в живота им. С удоволствие спортуват, работят активно, при това в група. За тях не е подходяща тренировка в домашни условия, уединено правене на коремни преси и прочие заточения между четири стени. Стрелците са там, където е групата, споделяща техните спортни интереси. Доста ги притегля разнообразието във физическата активност, те не са мързеливи, поради което могат да посещават различни спортни занятия по няколко пъти седмично.

ЗЕМНИ ЗНАЦИ: козирог, телец, дева

Представителите на този знак са издръжливи хора, значи за тях става всяко физическо натоварване. Те са сдържани и спокойни, затова трябва да планират тренировките си предварително. Постарайте се да се занимавате три пъти седмично по 45 минути. Имате и воля, и сили да изпълните всичко набелязано в плана. Използвайте това свое качество за постигане на високи спортни резултати. Ако искате мигновен резултат, може да опитате на тренажор в зала или да се захванете с пилатес. Достатъчно издръжливи сте и често прекалявате с натоварването. Постарайте се да сте по-сдържани, за да не претоварвате мускулите. Опитайте със спорт на открито: крос, дълги разходки, конна езда, голф. Не губете време за водни спортове, те не са за вас, защото краката ви трябва постоянно да усещат твърда опора. Обичате простите тренировки, но достатъчно напрегнати. Ако групата, в която тренирате, не отговаря на очакванията ви, сте разочаровани. Постарайте се правилно да си изберете инструктора.

Козирозите са големи любители на експериментите със здравето. Заети с важни дела, те могат с дни да не се сетят за ядене. Но след това да си отядат. Пресметливи и акуратни, те, колкото и да е странно, се хранят без система. Ако излишните килограми започнат да им пречат, бързо се привеждат в ред, за съжаление, с помощта на жестоки методи. Ключът към отслабването на козирога е редовното очистване на организма, извеждането на шлаката по най-различни начини: билкови отвари, бани, йога и др.

Телецът обича вкусно да похапне и храната му е невинаги здравословна. Диетата му вреди не на здравето, а на настроението, гладният телец става злобен и свадлив. Между другото, да погладува, въпреки общоприетото мнение, че не му помага, не е зле за телеца. Но да се придържа дълго към някаква диета той просто не е в състояние. Доста по-сериозен ефект би постигнал с помощта на строг режим: да се храни в определени часове, да не яде тежки храни до средата на деня, да вечеря 6 часа преди лягане. Подобни правила дават поразителен ефект. И най-важното, да издържи на ограничения във времето, за телеца е далеч по-лесно, отколкото да се откаже от любимото си, дори и вредно ядене.

А девите са царе на съчетаването на грижите за здравето с любовта към сладкото. Те се мятат от най-строгата морковено-зелева диета и всевъзможни очистващи процедури до най-богатата на въглехидрати продукция на сладкарските цехове. С една дума, грешат и се разкайват. Но при хората, които не се грижат за правилното си хранене, голяма част от вредните вещества от храната просто не се усвояват, докато в пречистения стомашно-чревен тракт на девите те се всмукват до последната капчица. Най-добър резултат девите могат да постигнат, хранейки се разделно и колкото може по-рядко сменяйки своето меню.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР