ботоксът е добър продукт, но само в ръцете на професионалист

Мигрира ли ботоксът? Подходящ ли е за шия? Кога се налага увеличаване на дозата? Кое е най-новото му приложение? И на още куп въпроси от сайта отговаря нашият консултант по естетична медицина – дерматоложката д-р Катя Паскова от столичната клиника Derma Vita.

Свобoда Сидерова 26 January 2010

1 защо едно от противопоказанията за ботокс е мускулна слабост? Цикълът има ли отношение, в смисъл дали има благоприятни дни?
Инжектирането на ботокс временно блокира съкращаването на определени мускулни групи, затова и не бива да се използва при мускулна слабост. Цикълът няма никакво значение.
2 защо на жените след 60 със значително отпускане на тъканите първо се препоръчва лифтинг, а след това ботокс?
След 60 г. освен намалената еластичност на кожата има и значителна загуба на обем и отслабване на мускулатурата. Ботулиновият токсин е най-подходящ за хиперактивни мускулни групи, затова след 60 г. най-добрият вариант е хирургически лифтинг и докоригиране с ботулинов токсин.
3 какво не трябва да се прави след инжекциите с ботокс? Защо в същия ден не трябва да се навежда главата за дълго или да се лежи по лице при масаж?
След инжектиране на ботокс не трябва да се посещават сауна, масажисти, фитнес зали, да се консумира алкохол. Пациентът не трябва да навежда глава около 2 часа поради опасност от проникване на ботокса в друга мускулна група, което може да доведе до спадане на клепач и др.
5 има ли хора, на които ботоксът не действа, и с какво се обяснява това?
На практика ботоксът действа на всички пациенти. Процентът на хората с образувани антитела срещу ботулинов токсин е много малък. При хора, които нямат хиперактивност на мускулите, действието изглежда минимално, при други ефектът като че ли не е пълен - в този случай трябва да бъде увеличена дозата до получаване на желания ефект.
6 какво представлява бейби ботоксът?
Прилагането на ботокс при младите, известно като „бейби ботокс“, е инжектиране на минимални дози при хора с много силна мимика. Колкото по-рано се постави продуктът, толкова по-бързо се постига ефект на релаксиране на мускулите и изчезване на бръчките.
8 след колко курса с ботокс човек може да се отучи непроизволно да присвива очи или да се мръщи? Може ли да се ограничим с еднократен ботокс?
Обективно след 3-4 инжектирания през интервал от четири месеца  активността на мускулите намалява и бръчките се изглаждат. Лицето изглежда видимо по-свежо и отпочинало. Рядко се инжектира един път, тъй като ефектът е временен.
9 какъв е ефектът при шията и как точно се процедира?
Ботокс за шия се използва сравнително рядко поради множеството странични ефекти, до които може да доведе. При жени с изразени надлъжни мускули се поставя много внимателно по определена схема и се изглажда областта. По-добър ефект има, когато се прави по ръба на лицето – така нареченият Нефертити лифтинг, изглаждащ контура. Това е най-новото приложение на ботокса.
10 какво представлява терминът мезоботокс? Допустимо ли е смесването на витамини и ботокс?
Мезоботокс е начин на поставяне на ботокс по цялото лице в разредени количества с цел изглаждане на фини бръчки и лек лифтинг ефект. Тази терапия изисква добри умения на лекаря, за да не се засегнат дълбоки мускулни групи или да се наруши мимиката. Ботоксът е съвместим с мезотерапия (витамини и хиалуронова киселина), но не в един и същ ден.
11 може ли да се поправи ефектът от лошо поставен ботокс, или трябва да се чака да мине действието му?
Лошо поставеният ботокс говори за непрофесионално използване на този добър продукт. Едни от най-често срещаните ефекти са падане на клепачите, образуване на торбички, бръчки около носа, неправилно съкращаване на мускула на устата и др. В някои случаи се използват капки за очи, а в други се изчаква ефектът на ботокса да премине или се прилага лечение с радиочестота.
12 може ли ботоксът да се разпространи в други части на тялото?
Ботокс се инжектира само в мускулите или под мишниците и на практика не може да се разпространява в цялото тяло. Боту-лизмът като заболяване е наблюдаван при използване на смъртоносни дози ботокс - има съобщения за случай на инжектиране от немедицинско лице. Лечението с ботулинов токсин е нова, модерна, безвредна терапия с големи възможности, широко разпространена и изискваща обучението на лекарите и продължителен опит. Всяка жена между 25 и 45 г. може да се подложи на такава процедура. Същото важи и за силния пол – мъжете все по-често се доверяват на ефекта на ботулиновия токсин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР