size plus

Сбогом, анорексички, здравейте, притежателки на женствени форми. Днес размерите 120-90-120 са също толкова актуални, колкото късите чорапи под сандалите 

Свобoда Сидерова 15 May 2010

Мисля да сложа кръст на безполезните ми опити да овладея неволното преглъщане при вида на шоколад (ясно е, че любовта ми към сладкото остава forever), на лудото въртене на педалите на велоергометъра на другия ден след съгрешаването и най вече на невъзможната мисия да „скоча“ от 44-и размер в 42-и. Не че съм фенка на концепцията жена с главно Ж или вътрешната красота. Просто не виждам смисъл да се стресирам, след като последната цитадела на ходещите закачалки Карл Лагерфелд развя бяло знаме, признавайки конституционното право на съществуване на пълничките. Дизайнерът пренебрегна собствените си думи: „Вашите „натурални“ жени не са нужни никому. Въобще кои са съдиите? Охранени домакини, които стоят пред телевизора с купа чипс и обсъждат грозотата на слаботелесните модели по подиума.” Модният диктатор направи остър завой с фотосесията си със звездата на бурлеската Miss Dirty Martini в апартамента на госпожица Шанел в Париж. Сладострастната дама по бельо и накичена с аксесоари на Chanel - колан-верига, бижута, чанти, временни татуировки и пастиси (аксесоари за зърна), изненадващо добре се вписва в светая светих на марката. Как мислите, дали това просто е рекламен трик или реална промяна в критериите на модната индустрия?  

 

за вас по-слабичка или по-сочна
Заветните цифри 90-60-90 дълго време бяха еталон на сексапил. Да беше отчел тайнственият им създател и ръста. Защото, съгласете се, едно е да сте високи 180 см, друго - 150 см при едни и същи параметри. По-важното е, че феноменът донесе на много жени душевни страдания и им създаде n на брой комплекси, карайки ги да се пържат в собствената мазнинка. Но слава богу, модата е променлива величина. В януарския брой на V Magazine може да видите два съвършено еднакви модела, приличащи си като сиамски близнаци. 17-годишната Жаклин Яблонски и 23-годишната Кристал Рен. Последната е от категорията модели плюс. Т. е. модел, чиито форми са далеч от пропагандираните още от времето на Туиги стандарти. Да-да, онази същата, която завърши пролетно-лятното дефиле на Jean Paul Gaultier през 2006 г. под ръка със самия дизайнер. Фотосесията доказа, че жените с нестандартна фигура изглеждат в дизайнерски тоалети не по-зле от мършавите красавици. 

 

преди да хвърлиш камък, прочети
Освен дизайнерите (една от теориите е, че момчешките форми са дело на стилисти с нетрадиционна сексуална ориентация) вина за промиването на мозъците имат и лъскавите списания. Първи от Glamour се покаяха публично и си посипаха главата с пепел. В августовския брой на списанието от м. г. лъсна полугола 20-годишната Лизи Милър. Никакъв фотошоп и избор на изгодна позиция. Пухкавото коремче на моделката прелива над бикините. Според общоприетите стандарти младата жена е... чудовищно дебела. При ръст 185 см тя тежи цели 80 кг. Вълната от благодарности и възхищения на читателките така сащиса редакцията, че тя продължи подетия диалог за красотата на женското тяло. Голите модели в ноемврийския брой предизвикаха не по-малко възторг от Лизи Милър. V Magazine също реши да счупи стереотипите, като посвети цял номер на момичетата plus-size, доказвайки, че привлекателна може да е всяка независимо от заеманото място в пространството. Дори „свещената крава“ на гламура Vogue се обзаведе със сайт за пищни дами. Девизът на Vogue Curvy е: „Красотата може да бъде във всякакви форми и размери.“ Тук можете да намерите интервюта със звезди, които са на светлинни години от 38-и размер. Актрисата Америка Ферера например, позната от главната женска роля в сериала „Грозната Бети“, е убедена, че дори да иска, не би могла да стане анорексичка.

 

идеалните пропорции на женската фигура
Би било лъжа да твърдим, че вече ще се котират момичета с размери 140-140-140 (госпожице, къде ще правим талията?) или дебелани като Дона Симпсън от малко градче в щата Ню Джърси, която със специална диета иска да увеличи и без това колосалното си тегло от 300 на 453.5 кг. 43-годишната американка съвсем не е пропагандатор на фастфуда. Дамата си има цел: място в Книгата на Гинес. За да го постигне, ще й се наложи да приема по, внимание!, 12 000 ккал на ден. За да видите обаче как се тъпче на обяд, трябва да платите 11 долара. Месечният абонамент за посещение на уебстраницата на кралицата на дебеланите пък излиза 15 долара. Женската сексуалност днес се характеризира с думите апетитна или пухкава със закръглени форми, като се набляга на индивидуалността. Може би пред вашите очи се пренаписва историята на красотата. Докато това стане, научете се да приемате себе си с всичките си недостатъци и се помъчете да ги обърнете в плюсове. Ако престанете да се фокусирате върху конкретните сантиметри на определени участъци от тялото, най-накрая ще ви забележат. Стига, разбира се, да не сте от тези, на които дори да им поставят криво огледало в пробната, превръщащо ги в анорексички, пак ще имат повод за недоволство. Имате целулит като всяка 9-а от 10 жени. И какво от това, както казва съперничката на Дженифър Лопес по вирнати и мащабни задни части Ким Кардашиян. Когато неретушираните й снимки за списание Complex попаднаха в интернет, светската лъвица не се опита да омаловажи факта и подчерта, че не се срамува от фигурата си. „Кога съм казвала, че съм идеал и трябва да се равнявате по мене? - възмущава се тя. - Човек би помислил, че не сте чували за фотошоп.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР